28/09/2021 28/09/2021 Πανηγύρισε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, η παλαίφατη και ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας. Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα...
28 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2021 - 8:03

Πανηγύρισε η ιστορική Μονή Τοπλού Σητείας

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η ιστορική Μονή Τοπλού Σητείας

Πανηγύρισε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, η παλαίφατη και ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kυρίλλου.

Στην επίκαιρη ομιλία του ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στη ζωή, την προσωπικότητα και την προσφορά του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, συγγραφέα του πιο πνευματικού και θεολογικού τετάρτου ιερού Ευαγγελίου, των τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκαλύψεως του Κυρίου, σημειώνοντας ότι στην εκδημία του μετέστη με το σώμα του στον ουρανό, όπως η Θεοτόκος. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις προσωνυμίες του εορταζομένου αγίου «Θεολόγος», «ηγαπημένος», «παρθένος» ή «υιός παρθένου», «φίλος επιστήθιος του Χριστού» και «μαθητής της αγάπης», και παρότρυνε όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα ζωής και τη διδασκαλία του για έμπρακτη αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Έφορο της Μονής, την Παναγία την Ακρωτηριανή, και τον προστάτη της Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, καθώς στο Καθολικό του μοναστηριού έλαβε το Μοναχικό σχήμα πριν από 23 χρόνια και ακολούθως τους δύο πρώτους βαθμούς της Ιερωσύνης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του διότι στην πανηγυρίζουσα Μονή για τέσσερα χρόνια επιτελούσε καθημερινά όλες της ακολουθίες και απέκτησε έντονες εμπειρίες από την περιοχή αυτή, στην οποία έκανε τα πρώτα του ιερατικά βήματα ως Εφημέριος στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και τον Πανοσιολ. Ηγούμενο Αρχιμ. Αμβρόσιο για την πρόσκληση και μετέφερε την ευλογία της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου, και προσωπικά τις σεπτές ευχές του Κρητός Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, του οποίου η σκέψη και η καρδιά είναι πάντοτε στη Μεγαλόνησο Κρήτη και στους ανθρώπους της, όπως σημείωσε ο Θεοφιλέστατος.

Στο γνώριμο παλλάδιο της Παναγίας ο Επίσκοπος Βαβυλώνος

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, εκ μέρους του Ηγουμένου, του Προηγουμένου άλλα και του συμμετέχοντος Ιερού Κλήρου, καλωσόρισε εγκάρδια τον Θεοφ. Επίσκοπο κ. Θεόδωρο στην παλαίφατη και ιστορική Μονή Τοπλού, στο γνώριμο γι’ αυτόν παλλάδιο της Παναγίας της Ακρωτηριανής, και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στην πανήγυρη της Μονής. Επίσης ζήτησε να μεταφέρει τις ευχές και τα σεβάσματα του ίδιου, του Ι. Κλήρου και του ευσεβούς ποιμνίου του προς την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, που είχε επισκεφθεί τη Μονή ως Επίσκοπος Κυρήνης και τον οποίο ο Κύριος κάλεσε να κατηχήσει και να ποιμάνει την «Μαύρη ήπειρο», ευχήθηκε δε στον άγιο Βαβυλώνος το Ιερό Μαφόριο της Παναγίας της Ακρωτηριανής να τον σκεπάζει στην Επισκοπική του διακονία στην Αφρική και να έχει διαρκώς την προστασία και την πρεσβεία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κλείνοντας με τη φράση του εορταζομένου Ευαγγελιστή, την οποία συνήθιζε να επαναλάμβανει στα τελευταία χρόνια της ζωής: «Τεκνία μου, αγαπάτε αλλήλους».

Αρχιερατικό συλλείτουργο την Κυριακή

Την Κυριακή, ανήμερα της πανηγύρεως, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και ακλούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου.

Στο τέλος, ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο οποίος κατά την αρχαία παράδοση χοροστάτησε από το παραθρόνιο και διένειμε το αντίδωρο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα, μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής της κορυφαίας εντολής του Χριστού «Αγαπάτε αλλήλους», σημειώνοντας ότι υπέρτατη απόδειξη της αγάπης είναι η θυσία του Κυρίου μας Ιησοῦ Χριστοῦ πάνω στον Σταυρό. Όπως τόνισε «Πρώτος, ο ηγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ευαγγελιστής και θεοδίδακτος Θεολόγος Ιωάννης έγινε ο Απόστολος της αγάπης, αφουγκραζόμενος την αγάπη «επιπεσών επί το στήθος» του Διδασκάλου Του. Διάδοχος των Αποστόλων και αληθινός Απόστολος της Αγάπης είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος. Μαρτυρεί Αγάπη είναι όλος Αγάπη. Μαρτυρεί την Αγάπη της Εσταυρωμένης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Κρατεί την κανδήλα του Γένους αναμένει. Φυλάττει τα Ιερά και τα Όσια ως άγρυπνος φρουρός … από την άπειρη αγάπη Του για τον άνθρωπο. Τον μνημονεύουμε σε κάθε ακολουθία μέρα και νύχτα, καθώς είναι ο κανονικός Επίσκοπος των Ιερών Σταυροπηγίων ανά την Οικουμένη. Η Αγάπη του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου στο διάβα των αιώνων ήταν εκείνη που διαφύλαξε τα Μοναστήρια από τα αρπακτικά χέρια των βάρβαρων κατακτητών».

Ευχαρίστησαν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στη συνέχεια ο  Ηγούμενος καλωσόρισε στην Ι. Μονή τον Σητειακό Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον οποίο ευχαρίστησε εγκάρδια για την καθοριστική συμβολή του για την ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του έργου της αποκατάστασης του καμπαναριού και της διαμόρφωσης της προσβασιμότητας και των χώρων εξυπηρέτησης των επισκεπτών της Ι. Μονής Τοπλού, επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, «πράξη που διασώζει το αγέρωχο ιστορικό καμπαναριό το οποίο ήταν και είναι φάρος ολόφωτος, οδοδείκτης και πηγή έμπνευσης για ασκητικούς και επαναστατικούς αγώνες. Θα εξυπηρετεί όλους τους επισκέπτες τους πολυάριθμους προσκυνητές της Μονής, μικρούς, μεγάλους, αλλά και τους συνανθρώπους μας ανθρώπους με κινητικά προβλήματα».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, για τη σύναψη των απαραίτητων προγραμματικών συμβάσεων για την παρακολούθηση εκτέλεσης του έργου από τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, καθώς και τον Δήμαρχο Σητείας, για τη συνεργασία «με κοινό στόχο και όραμα, την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας».

Ο π. Αμβρόσιος ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, «ο οποίος θυσιαστικά εργάστηκε με τους κατάλληλους και άξιους μελετητές για την ένταξη του προαναφερόμενου έργου στο ΕΣΠΑ, αλλά και για την αμέριστη και διενεκή εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο πρόσωπό του». Τέλος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο, για την Αρχιερατική του παρουσία και συμμετοχή, καθώς και όλους τους παρισταμένους στην πανήγυρη της Μονής.

Πριν την Απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο για την παρουσία του στη Μονή αλλά και για τη χαρά της συλλειουργίας. Επίσης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον συντοπίτη Υπουργό κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και την πολύτιμη αρωγή και βοήθειά του στην ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του έργου συντήρησης του κωδωνοστασίου της Μονής, των χώρων προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και του περιβάλλοντος χώρου, συνολική επιλέξιμη δαπάνη ύψους 1.100.000,00 ευρώ και ανήγγειλε ότι ετοιμάζονται και άλλες μελέτες που αφορούν στη συνολική συντήρηση της ιστορικής Μονής και χώρων γύρω από αυτή, ώστε να καταστεί το μοναδικής ιστορικής σπουδαιότητας αυτό μνημείο πόλος έλξης των ημεδαπών και αλλοδαπών προσκυνητών.

Στο Αρχιερατικό Εσπερινό της παραμονής και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο ανήμερα της πανηγύρεως έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της πανηγυρίζουσας Μονής, Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Πανοσιολ. Αρχιμ. Παῒσιος Δερμιτζάκης και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τους ύμνους απέδωσαν ηδύμολπα στον δεξιό χορό Ιεροψάλτες της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Καθηγητή της Σχολής Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη και στον αριστερό χορό οι Ιεροψάλτες της Μονής κ. Γεώργιος Τσικαλάκης και κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάκης.

Την πανήγυρη της Μονής τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης οι Δήμαρχοι Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης και Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Σητείας κ. Νικόλαος Μεραμβελλιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σητείας κ. Νικόλαος Μακρυνάκης, Ιωάννης Παπαδάκης και Γεώργιος Αϊλαμάκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Νικ. Καραμανωλάκης και Λεωνίδας Τερζής και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Παναγιώτης Καλαθάκης, ο Υποδιοικητής Αντιπλοίαρχος κ. Κων. Παθιάκης και άλλοι Αξιωματικοί της Μονάδος, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Γεώργιος Μάλλιος, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σητείας κ. Μαρία Δαρατσιανού κ.ά. έκπρόσωποι των Αρχών και Φορέων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής και ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα στην κατάγραφη Τράπεζα της Μονής, όπου παρακάθησαν οι εκπρόσωποι των Αρχών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων