09/12/2021 09/12/2021 Με την συμμετοχή ευλαβών προσκυνητών, σύμφωνα δε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19), τελέσθηκε και φέτος η Ιερά πανήγυρη του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην εορτάζουσα ομώνυμη Ιερά Μονή στα Γεράνεια όρη. Την παραμονή της εορτής, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μετέβη μετά των συνοδών του Κληρικών στην Ι. Μονή...
09 Δεκεμβρίου, 2021 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2021 - 14:48

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου

Με την συμμετοχή ευλαβών προσκυνητών, σύμφωνα δε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19), τελέσθηκε και φέτος η Ιερά πανήγυρη του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην εορτάζουσα ομώνυμη Ιερά Μονή στα Γεράνεια όρη.

Την παραμονή της εορτής, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μετέβη μετά των συνοδών του Κληρικών στην Ι. Μονή προκειμένου να χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την προτροπή του Προφητάνακτος Δαυίδ να αινούμε τον Θεό με όλους τους τρόπους, με όλη την δύναμη της ψυχής μας, με όλα τα μουσικά όργανα και με όποια δυνατότητα έχει ο καθένας, τόνισε ότι ο Θεός δίδει ιδιαίτερα χαρίσματα σε ανθρώπους, που μελετούν τα υπερφυά γεγονότα, να τα μετατρέπουν σε υμνωδίες. Αυτοί οι χαρισματικοί άνθρωποι είναι οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας και δεν είναι λίγοι, αλλά ανά τους αιώνες εμφανίζονται και με μέσο την πλούσια και εκφραστική Ελληνική γλώσσα υποβοηθούν την προσευχή και την λατρεία των ανθρώπων προς τον Θεό. Ένας από αυτούς τους υμνογράφους ήταν και ο μακαριστός Μοναχός Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης, ο οποίος έζησε με νηστεία, προσευχή και αγνότητα, ασκούμενος στο Άγιον Όρος συντάσσοντας εκατοντάδες Ι. Ακολουθίες Αγίων, ακόμα και αυτή του σήμερα τιμωμένου Οσίου Παταπίου. Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης  ερμήνευσε το πρώτο ιδιόμελο της Λιτής, στο οποίο ο π. Γεράσιμος σε ελάχιστους στίχους εμφάνισε ολόκληρο τον βίο του Οσίου Παταπίου. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Θεός δια πρεσβειών του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου, να αναπαύει την ψυχή του π. Γερασίμου και να του χαρίζει την ώνηση των αμαρτιών του και σε όλους εμάς να δίδει την λύση των αιτημάτων μας, καθώς είναι πολλά εκείνα που μας βασανίζουν με πρώτη την υλική ανέχεια, την ψυχική κόπωση αλλά και την λοιμική νόσο. “Ο Άγιος ας μην μας εγκαταλείψει ποτέ αλλά να σκεπάζει με την αγάπη και τις πρεσβείες Του όλον τον κόσμο”, ανέφερε.

Ο Ποιμενάρχης ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, για την ραδιοφωνική κάλυψη της Πανηγύρεως από τον Σταθμό της Εκκλησίας και από τον Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, καθώς μέσω των ερτζιανών κυμάτων οι προσκυνητές από όλον τον κόσμο και από την Πατρίδα μας, έστω και νοερά, δεν στερήθηκαν την ευλογία και την χάρη του Οσίου.

Το πρωί της Τετάρτης, 8 Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Θεοφιλεστάτου αγίου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συλλειτουργούντων των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, Εφημερίου Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κορίνθου, Συγκέλλου π. Προδρόμου Αντωνίου, αδελφού της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αγάπιος, ο οποίος με αφορμή τους λόγους του Απ. Παύλου: «ἡγοῦμαι πάντα σκύβαλα εἶναι ἵνα Χριστὸν κερδήσω» (Φιλ. γ΄, 8) αναφερθείς δι’ ολίγων στους ασκητικούς αγώνες του Οσίου Παταπίου, που ενωρίς κατενόησε ότι τα πάντα είναι εφήμερα, μάταια και απατηλά προετίμησε μάλλον την δόξα του Θεού ή την δόξα του κόσμου τούτου, έθεσε το ερώτημα: «τι έκαμε τον Πατάπιον να εγκαταλείψει τα του κόσμου άπαντα και να υποστεί θεληματικά τόσους κόπους και μόχθους, ώστε να κατακοσμήσει τον εαυτό του δι’ εναρέτων πράξεων και να λάβει πάρα του αγωνοθέτου Χριστού αειθαλές στέφος ουράνιας δόξας;», για να απαντήσει: «Ουδέν άλλο, βεβαίως, ει μη η πίστις προς τον Σωτήρα Χριστόν … Η πίστις η παρήγορος στις δυστυχίες, η πίστης η επιχέουσα βάλσαμο στις πληγωμένες καρδιές. Η πίστις η ενισχύουσα στις θύελλες και καταιγίδες του βίου. Η πίστις ο ακρογωνιαίος λίθος, η πίστις ο βράχος ο ακατάβλητος, το απόρθητον τείχος, ο γαλήνιος και ασφαλής λιμήν… Εννοήσας καλώς ο Πατάπιος ότι τα πλούτη, το κάλλος σκορπίζονται και φυγαδεύονται, η δε κοσμική δόξα ως κηρολαμπάς αποσβένυται, εφρόντισε μόνον ¨ίνα Χριστόν κερδίση¨!».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι αυτό είναι το καταλληλώτατον και διδακτικώτατον μάθημα που μας δίδει η σημερινή εορτή και πανήγυρις. Δεν παρέλειψε επίσης να επικαλεσθεί τις πρεσβείες του Οσίου για την Ι. Μονήν Του, το Γηροκομείο (ένα από τα δύο Γηροκομεία της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεώς) της Μονής, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Διονύσιο και το θεοφιλές έργο του, την πόλη του Λουτρακίου και την Κορινθία ολόκληρη, το Έθνος μας, τους Άρχοντες, τον Στρατό, άπαντες τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και τον κόσμο όλο. Εξαιρέτως, ικέτευσε τον Άγιο υπέρ καταπαύσεως της λοιμικής νόσου, του παγκόσμιου σάλου, των ερίδων και των διενέξεων και όπως χαρίζει σε όλους μας φωτισμό γνώσεως, ειρήνη στον κόσμο, ομόνοια και ενότητα στην Αγία μας Εκκλησία!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων