05/12/2022 05/12/2022 Στις  8 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Οσίου Παταπίου και η Ιερά Μονή που διαφυλάττει το Ιερό Του Σκήνωμα στο Λουτράκι Κορινθίας πανηγυρίζει. Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 θα τελεστεί Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Επίσκοπος Κεγχρεών κ....
05 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2022 - 20:49

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Στις  8 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Οσίου Παταπίου και η Ιερά Μονή που διαφυλάττει το Ιερό Του Σκήνωμα στο Λουτράκι Κορινθίας πανηγυρίζει.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 θα τελεστεί Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και στη συνέχεια στις 20:30, θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία.

Την επόμενη, κυρία ημέρα της εορτής, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία για να λάβουν την ευλογία και την χάρη από το άφθαρτο Ιερό Λείψανο του Οσίου. Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας και η συμμετοχή των πιστών Χριστιανών.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου

Η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου στα Γεράνεια Όρη απέχει 14 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους. Η Μονή έχει κτισθεί σε μία πλαγιά της κορυφής σε ύψος 650 μέτρων γύρω από ένα μικρό σπήλαιο το οποίο χρησιμοποιούνταν αρχικά σαν ασκητήριο, ενώ στην συνέχεια με την φροντίδα κληρικών και λαικών έλαβε την μορφή ναϋδρίου. Μέσα στο σπήλαιο και στα δυτικά κοιλώματά του, απεκαλύφθη άθικτο και ολόσωμο το χαριτόβρυτο λείψανο του οσίου Παταπίου.

Είσοδος στο Ασκητήριο όπου φυλάσσεται το τίμιο λείψανο του Οσίου Παταπίου

Ο όσιος Πατάπιος (380-450 μ.χ.) γεννήθηκε στην Αίγυπτο από ευσεβείς χριστιανούς γονείς. Πληροφορίες για τον βίο του δίνουν ο Συμεών ο Μεταφραστής και ο υμνολόγος άγιος Ανδρέας Κρήτης. Με την ολοκλήρωση της εγκυκλίας μόρφωσής του, ακολούθησε άλλους ασκητές στην έρημο βιώνοντας την αγνότητα, την υπακοή και την ακτημοσύνη, αποκτώντας ταυτόχρονα και φήμη σοφού γέροντα, προσελκύοντας κοντά του πλήθη λαικών και μοναχών. Προκειμένου να συνεχίσει την ασκητική ζωή του, αναγκάστηκε να φύγει για την Κωνσταντινούπολη και να εγκατασταθεί στις Βλαχέρνες στον Κεράτιο κόλπο. Λόγω της αρετής του, συγκεντρώθηκαν γύρω του αρκετοί μοναχοί και συγκροτήθηκε το κοινόβιο της Μονής των Αιγυπτίων, η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή λόγω των θαυμάτων του οσίου Παταπίου. Μετά το οσιακό τέλος του το τίμιο σκήνωμα παρέμεινε αλώβητο στον χρόνο και πιθανώτατα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο άγιος Συμεών ο Μεταφραστής και ο υμνολόγος άγιος Ανδρέας Κρήτης αναφέρουν ότι ο όσιος Πατάπιος κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθειά γηρατειά και ενταφιάστηκε στον ναό του Ιωάννου του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Υποστηρίζεται ότι μεταγενέστερα του Ι’ αιώνα και κατά τους πρώτους χρόνους μετά την Άλωση της Πόλης, ευσεβείς μοναχοί μετέφεραν το άγιο λείψανο και το τοποθέτησαν στο ασκητήριο των Γερανείων. Ένα στοιχείο που ενισχύει και την άποψη αυτή είναι η απεικόνιση της αγίας Υπομονής στο τέμπλο, η οποία πριν γίνει μοναχή υπήρξε αυτοκράτειρα και λέγεται ότι ήταν σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, άνθρωποι της οσίας Υπομονής και πρώην ανακτορικοί, φεύγοντας κρυφά από την Κωνσταντινούπολη, να μετέφεραν στα Γεράνεια το ιερό λείψανο, και ίδρυσαν εκεί το ασκητήριο στο οποίο και κρυβόντουσαν από τον φόβο των Τούρκων.

Αφορμή για την αποκάλυψη του τιμίου λειψάνου του οσίου Παταπίου στάθηκε το ύψος του Ιερέα Κωνσταντίνου Σουνάκη, ο οποίος επισκεπτόμενος συχνά το ασκητήριο, όταν λειτουργούσε, ήταν υποχρεωμένος να σκύβει διότι το σπήλαιο ήταν χαμηλό. Έτσι το 1904 ζήτησε από τον μαρμαρά Βασίλειο Πρωτόπαπα από το Λουτράκι να σκάψει και να διευρύνει το σπήλαιο προς όλες τις πλευρές. Στην δυτική πλευρά, μέσα σε κρύπτη, αποκαλύφθηκε το Άγιο λείψανο ολόσωμο. Το σκήνωμα στηριζόταν σε κέδρινη βάση προς το κεφάλι και μαρμάρινη προς τα πόδια και καλυπτόταν με σειρά από κεραμίδια.

Την ταυτότητα του λειψάνου μαρτυρούσε δερμάτινη μεμβράνη στην οποία ήταν γραμμένο το όνομα του οσίου Παταπίου.

Τον Αύγουστο του 1952 εγκαταστάθηκε η πρώτη μοναχή και άρχισε ανεπίσημα η λειτουργία της Μονής. Οι χριστιανοί της Κορινθίας περιέβαλαν το μοναστήρι με αγάπη και σεβασμό και βοήθησαν στην λειτουργία της Μονής όπου κυριαρχούσαν ο κόπος και ο μόχθος των μοναζουσών. Από τότε η Μονή λειτουργεί ως κοινοβιακό Μοναστήρι και απλώνεται γύρω από το σπήλαιο-ναό όπου φυλάσσεται και το άγιο λείψανο.

Τα πολλά και εξακριβωμένα θαύματα του Οσίου Παταπίου καθώς και η μοναδική τοποθεσία του, συντελούν ώστε πολλοί προσκυνητές να καταφεύγουν στην Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου για να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανό του και να βιώσουν, έστω και λίγο, τους καρπούς της πνευματικής συναναστροφής με τις αδελφές μοναχές.

Πλην του τιμίου σκηνώματος του οσίου Παταπίου, η Μονή έχει αποθησαυρισμένα και λείψανα (τμήμα σιαγόνας) του αγίου Νίκωνος καθώς και την κάρα της αγίας Υπομονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων