05/09/2021 06/09/2021 ​Στο χείλος ενός γκρεμού πάνω από την χαράδρα του Αράχθου ποταμού, πλησίον του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, βρίσκεται η ιστορική Ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Τσούκας. Χτίστηκε το 1190 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄ Άγγελο, μετά από θαύμα της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή. Παλαιότερα όταν δεν υπήρχε το σημερινό οδικό...
05 Σεπτεμβρίου, 2021 - 21:27
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2021 - 9:26

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων

​Στο χείλος ενός γκρεμού πάνω από την χαράδρα του Αράχθου ποταμού, πλησίον του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, βρίσκεται η ιστορική Ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Τσούκας.

Χτίστηκε το 1190 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄ Άγγελο, μετά από θαύμα της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.

Παλαιότερα όταν δεν υπήρχε το σημερινό οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά (Μουζακαίοι, Κυπαρίσσια, Χροκόπι, Σερβιανά, Καραδήμας,) και από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ξεκινούσαν από το μεσημέρι την παραμονή της Εορτής (7 Σεπτεμβρίου) με τα πόδια ή με άλογα, μουλάρια, ή γαϊδούρια, για να διανυκτερεύσουν μετά το εσπερινό, στα κελιά, ακόμα και στο Καθολικό του Μοναστηριού.

Θυμάται η κ. Ουρανία Α. από το Χαροκόπι Ιωαννίνων, ότι την δεκαετία του ΄60 έκαναν με την γιαγία της “ποδαράτο” μέσα από μονοπάτια 3 – 3,5 ώρες μέχρι να φτάσουν στο Μοναστήρι.

Υπάρχει ένα έθιμο “λαϊκής ευσέβειας” στο Μοναστήρι της Τσούκας, που ονομάζεται “ζώστρα” και έχει ως εξής:

Όταν κάποιος πιστός ζητά από την Παναγία να του εκπληρώσει μία επιθυμία, τυλίγει με κερί το Καθολικό της Ιεράς Μονής εξωτερικά, κάτι που αποτυπώνεται και σε φωτογραφικά στιγμιότυπα του άρθρου.

 

Η Ιερά Μονή Μονή πανηγυρίζει 7 & 8 Σεπτεμβρίου επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

* Ώρα 19: 00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

*Ωρα 07: 30 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

 

Κείμενο- Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων