19/08/2019 19/08/2019 Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15ην Αυγούστου. Με την ευκαιρία αυτή, κάποιες εκκλησίες ή μοναστήρια επιλέγουν να πανηγυρίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και όχι στις 15...
19 Αυγούστου, 2019 - 20:34
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2019 - 20:35

Πανηγυρίζει η ιστορική Μονή Προυσού

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει η ιστορική Μονή Προυσού

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15ην Αυγούστου. Με την ευκαιρία αυτή, κάποιες εκκλησίες ή μοναστήρια επιλέγουν να πανηγυρίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και όχι στις 15 Αυγούστου, που οι γιορτές είναι πάμπολλες σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και το Μοναστήρι του Προυσού.

«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Είναι συνήθεια που παρέλαβαν οι Χριστιανοί από τους Ιουδαίους. Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Προυσού, για να μετέχει των εορτασμών της Παναγιάς – της Κυράς της Ρούμελης. Προσκεκλημένος του οικείου ποιμενάρχου, για εφέτος είναι ο όμορος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Αρχικά, με τη δύση του ηλίου θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Μονής και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Στη συνέχεια θα γίνει η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κυράς της Ρούμελης, και κατόπιν θα τελεσθεί ολονύκτια αγρυπνία. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου θα κορυφωθούν οι εορτασμοί με το αρχιερατικό συλλείτουργο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων