26/05/2023 04/07/2023 Ένας από τους κυριότερους πόλους έλξης θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας συνεχίζει να αποτελεί η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Anadolu”, το μοναστήρι-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού έχει υποδεχθεί περισσότερους από 56.000 επισκέπτες κατά τους πρώτους περίπου πέντε μήνες του 2023. Συγκεκριμένα 56.111 άτομα επισκέφθηκαν τη Μονή...
26 Μαΐου, 2023 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2023 - 0:59

Πάνω από 56.000 επισκέπτες στην Παναγία Σουμελά του Πόντου σε 5 μήνες

Διαδώστε:
Πάνω από 56.000 επισκέπτες στην Παναγία Σουμελά του Πόντου σε 5 μήνες

Ένας από τους κυριότερους πόλους έλξης θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας συνεχίζει να αποτελεί η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Anadolu”, το μοναστήρι-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού έχει υποδεχθεί περισσότερους από 56.000 επισκέπτες κατά τους πρώτους περίπου πέντε μήνες του 2023.

Συγκεκριμένα 56.111 άτομα επισκέφθηκαν τη Μονή που ανοικοδομήθηκε μέσα σε βράχους ύψους 300 μέτρων στην κοιλάδα Altındere στην περιοχή Ματσούκα της Τραπεζούντας και προσφέρει στους επισκέπτες μια ξεχωριστή εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου σε συνδυασμό με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ είναι εγγεγραμμένη στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Halil Akyaz, ο οποίος κατοικεί στη Γερμανία, ανέφερε ότι πραγματοποιήσε μια εκδρομή στη Μαύρη Θάλασσα με μια ομάδα δέκα ατόμων και ο πρώτος τους προορισμός ήταν το μοναστήρι. Ο Akyaz επισκέφθηκε το μοναστήρι για πρώτη φορά και ανέφερε: «Είναι αρκετά δύσκολο να ανέβεις, αλλά αξίζει να το δεις. Το συνιστώ σε όλους. Είναι πανέμορφο με τους καταρράκτες και τα δάση του. Συμβουλεύω όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και αγαπούν την ιστορία να έρθουν εδώ και να δουν την ιστορία και το παρελθόν της».

Η Μονή έχει προσελκύσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον εξωτερικό φωτισμό που αναδεικνύουν το κάλλος της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο χώρος έκλεισε για τους επισκέπτες τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω κινδύνου κατολισθήσεων και τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η αποκατάσταση περιελάμβανε εξωραϊσμό, γεωλογική και γεωτεχνική έρευνα και ενίσχυση των πετρωμάτων. Με την ολοκλήρωση του έργου κατά 65%, άνοιξε η πρόσβαση σε τμήμα της Μονής για το κοινό στις 28 Ιουλίου 2020.

Το τρίτο στάδιο της αποκατάστασης, που περιελάμβανε τον εσωτερικό αύλειο χώρο, ολοκληρώθηκε αργότερα και το τμήμα άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες την 1η Ιουλίου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου η Μονή φιλοξένησε 340.000 επισκέπτες.

Επίσης διενεργήθηκαν ανασκαφές και καθαρισμοί σε σημεία που δεν είχαν ερευνηθεί προηγουμένως, καθώς και στο «κρυφό παρεκκλήσι», όπου ήρθαν στο φως νέες αγιογραφίες.

Η Μονή Σουμελά αποτελείται από την κύρια βραχώδη εκκλησία, πολλά παρεκκλήσια, κουζίνα, φοιτητικά δωμάτια, ξενώνα, μια βιβλιοθήκη και μια αγίασμα. Οι αγιογραφίες στους τοίχους των σπηλαίων και των παρεκκλησίων θεωρούνται ότι χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους, που εκτείνονται από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε Αγιά Σοφιά και Παναγία Σουμελά ποντάρει η Τουρκία για τον τουρισμό της

Φωταγωγήθηκε η Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Στην Παναγία Σουμελά συνεχίζει να επενδύει η Τουρκία για προσέλκυση τουριστών

(Φωτογραφίες: Seyit Ahmet Eksik/AA)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων