06/06/2024 06/06/2024 Η έκθεση “«Τόπος ευκλεής». Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα. Ιστορία – προσφορά – προσφυγιά” συνεχίζεται έως τις 12 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας  στο Παραλίμνι. Πρόκεια για ένα ταξίδι στον ένδοξο τόπο, στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, δια μέσου των αιώνων. Στην έκθεση γίνεται μία σύνθεση στοιχείων σχετικών με τη μορφή του αποστόλου Βαρνάβα και...
06 Ιουνίου, 2024 - 16:51
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2024 - 16:31

Παραλίμνι: Έκθεση «Τόπος ευκλεής». Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα. Ιστορία – προσφορά – προσφυγιά

Διαδώστε:
Παραλίμνι: Έκθεση «Τόπος ευκλεής». Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα. Ιστορία – προσφορά – προσφυγιά

Η έκθεση “«Τόπος ευκλεής». Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα. Ιστορία – προσφορά – προσφυγιά” συνεχίζεται έως τις 12 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας  στο Παραλίμνι. Πρόκεια για ένα ταξίδι στον ένδοξο τόπο, στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, δια μέσου των αιώνων.

Στην έκθεση γίνεται μία σύνθεση στοιχείων σχετικών με τη μορφή του αποστόλου Βαρνάβα και με την Ιερά Μονή του. Ο απόστολος Βαρνάβας περιγράφεται στο απολυτίκιό του ως «τὸ μέγα κλέος τῆς Κύπρου» και σε αυτόν οφείλεται η ίδρυση και το Αυτοκέφαλο της Κυπριακής Εκκλησίας. Η γη της Κύπρου, σε «ἀποκεκρυμμένον τόπον», σε σημείο ανάμεσα στην αρχαία Έγκωμη και την ιστορική Σαλαμίνα, για αιώνες κρατούσε στα σπλάγχνα της θαμμένο το μαρτυρικό σώμα του αποστόλου Βαρνάβα. Το μέρος αυτό ήταν γνωστό ως «τόπος τῆς Ὑγείας». Η αποκάλυψη του τόπου και του λειψάνου του αποστόλου καθιστούν, από τον 5ο αιώνα, την Κύπρο και το μέρος «τόπους ευκλεείς», αποστολικούς, και ορίζουν την απαρχή της ιστορίας της μονής.

Ο τόπος συνδέεται με την ιστορία –πολιτική, εκκλησιαστική, πολιτιστική–, την ταυτότητα και την κληρονομιά της ίδιας της Κύπρου· γνωρίζει περιόδους άνθησης και ακμής, εγκατάλειψης και ερήμωσης, κατάκτησης και κατοχής. Απόστολοι, βυζαντινοί αυτοκράτορες, εκκλησιαστικοί άνδρες, μοναχοί και ηγούμενοι, αξιωματούχοι, ιστορικοί, ιστοριοδίφες και ξένοι περιηγητές, αρχαιολόγοι και ανασκαφείς, συγγραφείς, θεολόγοι και λαογράφοι, εντόπιοι και ξένοι, προσκυνητές, τουρίστες, καλλιτέχνες, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι, παιδιά, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, γνωστοί και ανώνυμοι, εναποθέτουν ψηφίδες στο μωσαϊκό που πλάθει το σύνθετο και ταυτόχρονα βιωματικό αφήγημα της μονής.

Πηγή: agiosepifaniosacademy.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων