04/11/2019 04/11/2019 Με πληθωρική παρουσία των πιστών από όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδος μας πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, την μνήμη του προστάτου και εφόρου της Οσίου Δαυΐδ. Το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
04 Νοεμβρίου, 2019 - 15:10
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2019 - 15:07

Πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα στην Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ του Γέροντος

Διαδώστε:
Πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα στην Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ του Γέροντος

Με πληθωρική παρουσία των πιστών από όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδος μας πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, την μνήμη του προστάτου και εφόρου της Οσίου Δαυΐδ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον προσκεκλημένο του Αρχιερέα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ι. Παράκληση προς τιμήν του Οσίου Δαυΐδ, κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πολυαρίθμους πιστούς, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, ενώ προεξήρχε και στην Ιερά Λιτάνευση της Ι. Εικόνος και της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, καθώς και της Αρτοκλασίας, η οποία ετελέσθη στην μοναστηριακή Φιάλη της Αυλής της Ιεράς Μονής, με την συμμετοχή πολλών Κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά και προσκυνητών, όπως και της ακμάζουσας Αδελφότητος, υπό την Ηγουμενία του Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός, με έναυσμα την θαυμαστή παρουσία των προστατών Αγίων της Ι. Μονής και του μακαριστού γέροντος Κυρίλλου, ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά του ενάρετου Μοναχού, ο οποίος με την αφιέρωσή του στο Χριστό και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, ποθεί το ουράνιο κάλλος και γίνεται φως για τους άλλους ανθρώπους μέσα από το παράδειγμά του και την αγάπη του προς εκείνους, όπως δίδαξε ο Όσιος Δαυΐδ, συνέχισε ο Άγιος Ιάκωβος και διαφύλαξε ο γέροντας Κύριλλος.

Λίγο πριν την Απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού στο Μοναστήρι και την συγκίνηση του για την πολυπληθέστατη παρουσία των πιστών προσκυνητών, ενώ συνεχάρη τον άγιο Καθηγούμενο π. Γαβριήλ και τους αδελφούς της Μονής, την χορωδία των αγίων ιεροψαλτών “Βυζαντινοί Υμνωδοί”, υπό την διεύθυνση του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη, καθώς και όλους τους διακονήσαντες την Ιερά Μονή για την αγαθή έκβαση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους εόρτια, ιδιαιτέρως στον εορτάζοντα αδελφό της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Δαυΐδ Ψαράκη.

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, Παπασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, με την συλλειτουργία και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και πολλών ακόμη Ιερέων, με πρώτο τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας, Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός, επίσης, κήρυξε και τον θείο λόγο προς τους πολυάριθμους πιστούς αναπτύσσοντας την περικοπή της προς Εβραίους Επιστολής (13, 17) “Πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμων και υπείκετε· αυτοί γαρ αγρυπνούσιν υπέρ των ψυχών υμών ως λόγον αποδώσοντες”, ενώ η πάντα φιλόξενη Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ επεφύλασσε για όλους τους προσκυνητές, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του Τόπου μας, και τις δύο ημέρες, ζεστή φιλοξενία και διανομή ευλογημένου φαγητού.

Την επομένη ημέρα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ, με συλλειτουργούς τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ, φιλοξενουμένους Ιερείς και Ιερομονάχους αδελφούς της Ι. Μονής.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος, ανέπτυξε εν συντομία και απλότητι την διδασκαλία της Εκκλησίας μας για το μαρτύριο του αίματος και το μαρτύριο της συνειδήσεως. Ενώ μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τέλεσε και το καθιερωμένο Κτητορικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πατέρων και αδελφών της Ι. Μονής.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων