23/06/2021 23/06/2021 Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού κ.  Βαρθολομαίου, του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου Καραχάλιου και πλειάδας σεβαστών ιερέων από την ευρύτερη περιοχή, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, που στην τοπική κοινότητα Κισσού του Δήμου Αγίου Βασιλείου συμπίπτει...
23 Ιουνίου, 2021 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2021 - 14:52

Ρέθυμνο, Κισσός: Του Αγίου Πνεύματος τιμήθηκαν και οι 5 μάρτυρες της Μονής Αγ. Πνεύματος

Διαδώστε:
Ρέθυμνο, Κισσός: Του Αγίου Πνεύματος τιμήθηκαν και οι 5 μάρτυρες της Μονής Αγ. Πνεύματος

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού κ.  Βαρθολομαίου, του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου Καραχάλιου και πλειάδας σεβαστών ιερέων από την ευρύτερη περιοχή, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, που στην τοπική κοινότητα Κισσού του Δήμου Αγίου Βασιλείου συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής και τη μνήμη της Σφαγής των Πρωτομάρτυρων της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη. Εξάλλου, η αιματοβαμμένη κατά την οθωμανική περίοδο Μονή την ημέρα αυτή θυμάται και τιμά και τους πέντε Αγίους Μάρτυρές της, για τους οποίους αναφέρουμε λεπτομέρειες παρακάτω.

«Ο λόγος που ξεκινά ο Δήμος Αγίου Βασιλείου τις εόρτιες εκδηλώσεις του από την Ι. Μ. του Αγίου Πνεύματος, δεν είναι ότι ιστορικά υπάρχει από τις πρώτες του Νομού, μιας και ανάγεται κατά τον 11ο με 12ο αιώνα. Η επιλογή έγινε με κριτήριο τη διαδρομή και την προσφορά της τόσο πριν όσο και έπειτα από το 1821. Αν άλλοι τόποι υπήρξαν προπύργια επαναστατικά και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο κατά την επανάσταση, η Μονή του Αγ. Πνεύματος και οι 5 Άγιοι πατέρες της, που μαρτύρησαν με φρικτό τρόπο συνέβαλαν καταλυτικά στην προετοιμασία του σηκωμού για την παλιγγενεσία μας προεπαναστατικά και αναλώθηκαν στη διαφύλαξη της ταυτότητας του γένους μας», είπε εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο ομιλητής ιστορικός, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νίκος Δερεδάκης, ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασε το σύνολο της ιστορικής διαδρομής του Μοναστηριού και περιέγραψε τη μεγάλη συμβολή του.

«Και αυτό στάθηκε η αφορμή καθώς τα αίτια ήταν πολλά για το μαρτυρικό τους τέλος από την τουρκική ξίφη, τόσο αυτών, όσο και της ίδιας τους της Μονής, που ήταν καταφυγή πάντων μέχρι και τον Ιούνιο του 1821, όπου έγινε παρανάλωμα του πυρός, με τα νεκρά σώματα του ηγουμένου της και των 4 Μοναχών , να κείτονται νεκρά ανάμεσα στα συντρίμμια, θέτοντας έτσι με σαφήνεια το πρόσημο της Πίστης στην υπόθεση της δουλείας.

Η προσφορά των Νεομαρτύρων, αυτών των φωτεινών Αστεριών μέσα στο σκοτάδι της σκλαβιάς, ήταν άνθρωποι απλοί, Επίσκοποι, Ιερείς, Μοναχοί και λαϊκοί, που έδωσαν την ζωή τους, για την Ελευθερία και την Πίστη της Πατρίδας».

Συντονιστής της εκδήλωσης, που ακολούθησε τις λατρευτικές εκδηλώσεις, ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης.

Τις εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Μεταφορών Κύριος Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Κακογιαννάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Ευάγγελος Αλεβυζάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου Λάμπρος Κίτσιος, ο Διοικητής του αστυνομικού τμήματος Σπηλίου, Εμμανουήλ Χαλικάκης, η εκπρόσωπος της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, Ειρήνη Παπαμιχελάκη, ο Λιμενάρχης του Λιμενικού σταθμού Αγίας Γαλήνης Αντώνης Σαραντουλάκης, ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Άρχων Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νικόλαος Ξεξάκης, η πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Πετρουλάκη, ο Απόστρατος Αντιστράτηγος Γεώργιος Ξεξακης, ο Άρχων Μελωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κώστας Στεφανάκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων