02/03/2021 02/03/2021 Γεωτεχνικά προβλήματα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου εντόπισε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενη από επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κλιμάκιο κατέγραψε φαινόμενα ρωγματώσεων και καταπτώσεων βραχοτεμαχών τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με κατάλληλα σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που θα διατυπωθούν σε σχετική έκθεση....
02 Μαρτίου, 2021 - 18:17
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2021 - 17:22

Ρωματώσεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής

Διαδώστε:
Ρωματώσεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής

Γεωτεχνικά προβλήματα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου εντόπισε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενη από επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κλιμάκιο κατέγραψε φαινόμενα ρωγματώσεων και καταπτώσεων βραχοτεμαχών τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με κατάλληλα σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που θα διατυπωθούν σε σχετική έκθεση.

Την ίδια ώρα, ρωγματώσεις και βυθίσεις εντόπισε και στον πυθμένα της καλδέρας, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., αποτελούμενο από τους Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο, Προϊστ. του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., και τους Κ. Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο του ιδίου Τμήματος, επισκέφθηκε και μελέτησε την εξέλιξη των φαινομένων ρωγμάτωσης και βύθισης των ιζημάτων πλήρωσης του πυθμένα της καλδέρας Νισύρου στην περιοχή Λακκί, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Διαπίστωσε την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας).

Από τις νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές, επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου όπου ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο φυσικο-χημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε..

Επίσης εγκαταστάθηκε ένας νέος τέτοιος σταθμός παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.

πηγή: iefimerida.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων