26/10/2020 26/10/2020 Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου το ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Ναύπλιο στην Αργολίδα. Την παραμονή τελέστηκε ο εσπερινός από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσόστομος Παπουλέση. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο....
26 Οκτωβρίου, 2020 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2020 - 18:24

Στην Ιερά Μονή Καρακαλά εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος

Διαδώστε:
Στην Ιερά Μονή Καρακαλά εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου το ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Ναύπλιο στην Αργολίδα. Την παραμονή τελέστηκε ο εσπερινός από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσόστομος Παπουλέση. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού και της θείας λειτουργίας είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου.

Στην μονή ζει γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Χριστονύμφη .

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Η μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Παλαιότερα το μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο. Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο.

Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται, Μονή Καρακαλά. Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους. Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου.

Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού. Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην μικρή έκθεση της Μονής.

Δείτε φωτογραφίες: 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων