14/05/2021 14/05/2021 Με λαμπρότητα και με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα τελέσθηκε η εορτή του Αγίου Θεράποντος, στην ομώνυμη Γυναικεία Κοινοβιακή Ι. Μονή στην περιοχή Γαλατάκι Κορινθίας, σήμερα Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021. Της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ακάκιο Χαραλαμπίδη, Πνευματικό και κτίτορα της εν λόγω Ιεράς...
14 Μαΐου, 2021 - 14:21
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2021 - 13:49

Στην πανηγυρίζουσα Μονή Αγίου Θεράποντος Γαλατακίου

Διαδώστε:
Στην πανηγυρίζουσα Μονή Αγίου Θεράποντος Γαλατακίου

Με λαμπρότητα και με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα τελέσθηκε η εορτή του Αγίου Θεράποντος, στην ομώνυμη Γυναικεία Κοινοβιακή Ι. Μονή στην περιοχή Γαλατάκι Κορινθίας, σήμερα Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021. Της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ακάκιο Χαραλαμπίδη, Πνευματικό και κτίτορα της εν λόγω Ιεράς Μονής, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Ιεροδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη.

Λίγο πριν την απόλυση ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, Επίσκοπος Κεγχρεών, κ. Αγάπιος, ομίλησε προς την Ι. Αδελφότητα και τους ευσεβείς προσκυνητές για τον εορταζόμενο Άγιο Θεράποντα, ως παράδειγμα ομολογίας, θυσίας, αγωνιστού και ανδρείας. Ο Άγιος υπήρξε Αρχιερεύς και ως εκ τούτου ήταν θύτης, δηλαδή, προσέφερε την Αναίμακτο Ιερουργία υπέρ «τῶν τοῦ λαοῦ ἀγνοημάτων», αλλά υπήρξε και θύμα ένεκα της ομολογίας της Πίστεώς Του, αλλά και εξ αιτίας της θυσίας του θελήματός του για να ακολουθήσει το θέλημα του Θεού, το εκπεφρασμένο στο  Άγιο Ευαγγέλιο. «Ο Άγιος», όπως τόνισε ο Θεοφιλέστατος, «είναι παράδειγμα για όλους τους Χριστιανούς. Ο άνθρωπος μετά την πτώση των πρωτοπλάστων δεν έχει την δύναμη από μόνος του να αντισταθεί στα πάθη του και την ροπή του προς την αμαρτία. Ο μόνος τρόπος για να αγωνιστεί ενάντια του κόσμου, της σαρκός και του Διαβόλου είναι η ενδυνάμωση «εξ ύψους». Ο Απ. Παύλος συνιστά στον μαθητή του Άγιο Τιμόθεο «ἐνδυναμοῦ ἐν τῇ χάριτι τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β΄ Τιμ. 2,1), με την οποία μπορούμε οι Χριστιανοί να αγωνιστούμε και να καταπολεμήσουμε ακόμα και τον φόβο του θανάτου».

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του ο άγιος Κεγχρεών επικαλούμενος τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και τις ευλογίες του εορταζομένου Αγίου να αξιωθούμε όλοι αυτής της δυνάμεως του Χριστού και να αντισταθούμε στον τριμέτωπο αγώνα (κόσμος – σάρκα – διάβολος), αν δε χρειαστεί να αγωνιστούμε και έναντι του τέταρτου μετώπου, δηλαδή, τον φόβο του θανάτου αποδεχόμενοι το θέλημα του Θεού, το ορισθέν για τον καθένα μας σύμφωνα με την Πανσοφία Του και την Πρόνοιά Του!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων