16/10/2022 16/10/2022 Με την αθρόα συμμετοχή του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν χθες τα Εγκαίνια του νεόδμητου ιερού Ναού του Οσίου Μελετίου (νέου Καθολικού) στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψενής. “Το χρέος του εγκαινισμού της υπάρξεώς μας, του ανακαινισμού της, για να καταφάσκουμε την χριστιανικότητα και εκκλησιαστικότητά μας και να είμαστε “ναοί Θεού ζώντος”, όπως διδάσκει ο...
16 Οκτωβρίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2022 - 8:38

Τα εγκαίνια Ιερού Ναού Οσίου Μελετίου – Η ομιλία του Μητροπολίτη Ρόδου

Διαδώστε:
Τα εγκαίνια Ιερού Ναού Οσίου Μελετίου – Η ομιλία του Μητροπολίτη Ρόδου

Με την αθρόα συμμετοχή του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν χθες τα Εγκαίνια του νεόδμητου ιερού Ναού του Οσίου Μελετίου (νέου Καθολικού) στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψενής.

“Το χρέος του εγκαινισμού της υπάρξεώς μας, του ανακαινισμού της, για να καταφάσκουμε την χριστιανικότητα και εκκλησιαστικότητά μας και να είμαστε “ναοί Θεού ζώντος”, όπως διδάσκει ο Απόστολος. Χρέος του Χριστιανού είναι η αδιάκοπη ανανεωτική προσπάθεια στη μέσα στο χρόνο σχέση του με τον άχρονο και αιώνιο Θεό. Οι ύμνοι των Εγκαινίων που ψάλλαμε μας προέτρεψαν: “Τα παρόντα εγκαίνια πνευματικώς πανηγυρίσωμεν“, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ Κύριλλος.

Στα Εγκαίνια προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Νουβίας κ. Σάββας, Σύμης κ. Χρυσόστομος και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκόποι Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος, Στρατονικείας κ. Στέφανος και Ολύμπου κ. Κύριλλος, Αγιορείτες Ηγούμενοι (Ιβήρων κ. Ναθαναήλ, Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισσαίος και Σταυρονικήτα κ. Τύχων), Ηγούμενοι άλλων Μονών, πολλοί Κληρικοί από την ιερά Μητρόπολη Ρόδου και άλλες Μητροπόλεις, Μοναχοί και Μοναχές από διάφορα Μοναστήρια της πατρίδας μας και του εξωτερικού.

Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Κόνσολας Μάνος, Υψηλάντης Βασίλης, Ιατρίδη Τσαμπίκα, Παππάς Γιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνιος Καμπουράκης, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Βακεντής και εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών και άλλων Αρχών.

Το εσπέρας της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η τελετή του καταμερισμού των ιερών Λειψάνων (Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Κυρίλλου του Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής) και ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου αγίου Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού.

Το πρωί του Σαββάτου μετά την Ακολουθία του Όρθρου στο παλαιό Καθολικό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου έλαβε χώρα η τελετή των Εγκαινίων και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία του γεγονότος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης και εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας και τις προσωπικές του ευχαριστίες προς την Ηγουμένη οσιωτάτη Μοναχή Μαριάμ και την Αδελφότητα για το συντελεσθέν έργο της ανέργεσης του νέου καλαίσθητου και μεγαλοπρεπούς ιερού Ναού. Ακολούθησε η ομιλία της οσιωτάτης Ηγουμένης με τις δέουσες ευχαριστίες προς όλους τους συνεργήσαντες στην αποπεράτωση του.

Ακολούθησε το γεύμα στην τράπεζα της Ιεράς Μονής και η διανομή φαγητού στους πολυπληθείς προσκυνητές που κατέκλυσαν τους χώρους της ιεράς Μονής.

Ο ιερός Ναός του Οσίου Μελετίου θεμελιώθηκε στις 13 Ιουνίου του έτους 2012 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Καραβέλατζη και για την ανέγερση και διακόσμηση συνεργάστηκαν πολλοί ειδήμονες. Το ξυλόγλυπτο χειροποίητο εικονοστάσιο φιλοτεχνήθηκε από τον τοπικό ξυλογλύπτη κ. Σταύρο Σεγκούνα και οι Εικόνες από τις αγιογράφους αδελφές της ιεράς Μονής.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Ρόδου

“Σήμερον χιτώνα νοητόν, τον άνωθεν υφαντόν εκ θείας χάριτος, η Εκκλησία σου Κύριε, ώσπερ νύμφη εστολίσατο, και τους οικείους συγκαλεί προς ευφροσύνην λαούς, εις το μέλπειν· Πάντα τα έργα υμνείτε τον Κύριον.” (Κανών Εγκαινίων).

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αρχιερείς και οι λοιποί απαξάπαντες εκ του ιερού καταλόγου,

Αξιότιμοι κύριοι Άρχοντες του τόπου και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών,

Φιλόχριστο άθροισμα των πιστών,

Αισθήματα δοξολογίας προς τον φιλάνθρωπο Θεό και ευγνωμοσύνης για το άπειρο έλεός Του κατακλύζουν σήμερα τις ψυχές μας. Πρόξενος πνευματικής ευφροσύνης και αγαλλιάσεως ανέτειλε η παρούσα ημέρα και χαίρει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Παυλικής Εκκλησίας των Ροδίων για το σημερινό εξαίρετο γεγονός. “Δόξα τω Θεώ” για τη μεγάλη τούτη ημέρα, κατά την οποία “η χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε” για να επιτελέσουμε τα Εγκαίνια του νεοδμήτου ιερού Ναού του Οσίου και θεοφόρου Πατρός Μελετίου στον από τους παλαιοχιστιανικούς ήδη χρόνους αγιασμένο τούτο τόπο της παλαιφάτου ιεράς και σεβασμίας Μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ύψους, της σήμερα γνωστής ως Υψενής, αποδίδοντες την τιμή και τον ύμνο στο ηγιασμένο τέκνο της Ροδονήσου, το όνομα του οποίου αναγράφηκε στις αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας την ευλογημένη εκείνη ημέρα της 17ης Νοεμβρίου του έτους 2013 κατόπιν προτάσεως της ελαχιστότητάς μου και αποφάσεως της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ύψους, της Παναγίας Υψενής, συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα και ιερώτερα σεβάσματα της τοπικής αποστολικής Εκκλησίας μας. Την περίοδο της ακμής της διαδέχθηκαν οι χρόνοι της ερήμωσής της εξαιτίας των καιρικών περιστάσεων που ταλαιπώρησαν και δοκίμασαν το νησί μας. Αλλά παρόλο που τα κτίσματα κατέπεσαν και σβήστηκε προς καιρόν η ακοίμητη κανδήλα της η θεία χάρις δεν εγκατέλειψε τον τόπο. Οδήγησε εδώ, με θαυμαστές αποκαλύψεις και παράδοξα σημεία τον «πτωχόν τω Πνεύματι» και «καθαρόν τη καρδία» Μελέτιο για να γίνει ο υπουργός της ευδοκίας της Θεομήτορος και να ζωογονήσει το Μοναστήρι της.

Εδώ ο Όσιος οδηγούμενος από ουράνιο φως βρήκε την κρυμμένη Εικόνα της και παρέδωσε ολοκληρωτικά την ύπαρξή του στην υπουργία του θαύματος. Εδώ βάσταξε με ολοκληρωτική αυταπάρνηση τον σταυρό της μοναχικής του αφιέρωσης, αγωνιζόμενος για την ανοικοδόμηση της ερειπωμένης Μονής και αναδεικνύοντάς την λιμάνι σωτήριο για τον χειμαζόμενο τότε από τα δεινά της αλλοπίστου δουλείας χριστιανικό λαό της Ρόδου. Από εδώ το φως του έλαμψε «ενώπιον των ανθρώπων», σύμφωνα με τον ευαγγελικό λόγο, και διέλυσε πυκνά σκοτάδια ψυχικής θλίψης και σωματικής ταλαιπωρίας. Στο πρόσωπό του ο λαός μας αναγνώρισε τον γνήσιο άνθρωπο και πιστό υπηρέτη του Θεού και τον έστεψε, ενώ ακόμα βρισκόταν στην παρούσα ζωή, με το στεφάνι της αγιότητας.

Συμπληρώθηκε δεκαετία από την ημέρα εκείνη της 13ης Ιουνίου του έτους 2012, κατά την οποία, μετά τον Εσπερινό της Μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Γορτύνης, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του υπό ανέγερση Ναού και άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες. Στις δυσκολίες των καιρών και στα προσκόμματα των ανθρώπων αντιτάχθηκε η βεβαιότητα της πίστης ότι η χάρις του Θεού με την μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Οσίου Μελετίου θα συνεργήσει στην οικοδομή και αποπεράτωση.

Ενθυμούμαι τις πρώτες συζητήσεις για την οικοδομή ενός παρεκκλησίου στον αύλειο χώρο της Μονής. Οραματιζόμουν ένα μεγάλο Ναό αντάξιο της αγιότητας και της προσφοράς του Οσίου, ο οποίος κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο Μοναστήρι του, στις 14 Ιουνίου του έτους 2004, με υποδέχθηκε με την ευωδία της τιμίας Κάρας του. Όμως ο σκεπτικισμός ήταν μεγάλος, και κατά τα ανθρώπινα δικαιολογημένος, όσον αφορά την εξασφάλιση των πόρων και την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου για την εποχή της οικονομικής κρίσης εγχειρήματος.

Επέμεινα στην άποψή μου για την οικοδομή ενός μεγάλου και περικαλλούς Ναού, νέου Καθολικού της Ιεράς Μονής, και ευχαριστώ την Οσιωτάτη Καθηγουμένη Μοναχή Μαριάμ και την Αδελφότητα για την αποδοχή της και τον μεγάλο αγώνα που ανέλαβαν και με επιτυχία ετελείωσαν. Σήμερα όλοι μαζί βιώνουμε την αλήθεια του αποστολικού λόγου ότι “η ελπίς ου καταισχύνει”.

Δοξάζω τον εν Τριάδι Θεό και ευχαριστώ την έφορο της Μονής Υπεραγία Θεοτόκο, διότι έτυχε σε μένα, τον ελάχιστο εν Επισκόποις, η ευλογία, η τιμή και ο κλήρος να διενεργήσω τα δέοντα για την επίσημη κατάταξη του Οσίου Πατρός Μελετίου στο Αγιολόγιο της κατ᾽ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, σύμφωνα με τα από αιώνες κρατούντα και σήμερα να εγκαινιάζω τον πρώτο επ’ ονόματί του οικοδομηθέντα Ναό με τα λείψανα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής και του μεγάλου τέκνου της ιεράς μετανοίας μου, της ιστορικής και περικλύτου Μονής της Αγκαράθου, Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως του από του Αλεξανδρινού Θρόνου Οικουμενικού Πατριάρχου, το όνομα του οποίου πρόσφατα καταγράφηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Είθε η χάρη τους να συνεργεί πάντοτε με την χάρη του Οσίου και την χάρη του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου και του ομωνύμου του Οσίου Αγίου Μελετίου του Πηγά, του Αγκαραθίτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, επ’ ονόματι των οποίων καθιερώθηκαν τα δύο άλλα θυσιαστήρια του τρισυποστάτου τούτου ιερού Ναού, και να αποβαίνει ενισχυτική για την Αδελφότητα της ιεράς Μονής προς δόξα Θεού και σωτηρία ψυχών.

Ευχαριστούμε τους αγίους αδελφούς Αρχιερείς Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Νουβίας κ. Σάββα, Σύμης κ. Χρυσόστομο και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο, Στρατονικείας κ. Στέφανο και Ολύμπου κ. Κύριλλο για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη χαρά μας. Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη πρ. Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος ως συγχωριανός του Οσίου, πρώτος κατέγραψε τη διασωθείσα προφορική παράδοση και επαναλειτούργησε τη Μονή της Υψενής, για να καυχώμαστε ως τοπική Εκκλησία σήμερα γι᾽ αυτή.

Ευχαριστούμε τους Πανοσιολογιωτάτους αγιορείτες Καθηγουμένους Ιβήρων κ. Ναθαναήλ, Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισσαίο και Σταυρονικήτα κ. Τύχωνα, τους άλλους Καθηγουμένους, τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές που ήλθαν για να συνεορτάσουν μαζί μας. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών για την παρουσία τους. Ευχαριστίες οφείλονται στον Εφημέριο Λάρδου π. Σάββα Παπαδημητρίου, ο οποίος μαζί με τους κατοίκους της Λάρδου κράτησαν για πολλά χρόνια άσβηστο το καντήλι της.

Ευχαριστούμε τους Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι με προθυμία και αγάπη διακονούν όλα αυτά τα χρόνια τις λειτουργικές ανάγκες της Ιεράς Μονής. Επίσης όλους, όσοι συνήργησαν στην ανέγερση και αποπεράτωση του ιερού Ναού, των οποίων τα ονόματα θα εκφωνήσει στην προσφώνησή της η αγία Καθηγουμένη, ιδιαίτερα δε τους ομογενείς μας στην Αμερική που με τη συνδρομή τους απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι δε λησμονούν τον τόπο της καταγωγής τους. Επισφραγίζουμε, εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους εσάς, τον φιλόχριστο και φιλάγιο λαό μας, ο οποίος με την παρουσία και συμμετοχή του σήμερα στην τελετή των Εγκαινίων καταθέτει τη μαρτυρία για την αγιότητα του Οσίου Πατρός και επιστηρίζει την Αδελφότητα της ιεράς Μονής στην “Κατά Χριστόν” πορεία της.

Μνημονεύουμε αξιοχρέως των ευσεβών και παραδοσιακών κατοίκων της Λάρδου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι μέσα από τις προφορικές διηγήσεις κράτησαν ζωντανή την παράδοση για τη χριστομίμητη πολιτεία και τα θαύματα του Οσίου και τα παρέδωσαν στους μεταγενεστέρους.

Μνημονεύουμε του ονόματος του μακαριστού προκατόχου μας Αποστόλου Τρύφωνος, ο οποίος πρώτος εκ μέρους της επισήμου Εκκλησίας αναγνώρισε την αγιότητά του και έδωσε την εντολή κατασκευής της πρώτης λειψανοθήκης για να φυλαχθούν τα τίμια λείψανά του. Μνημονεύουμε επίσης όλων των μακαριστών Εφημερίων της Λάρδου και όσων έζησαν ως φύλακες στη Μονή, οι οποίοι δεν έπαυσαν να την λειτουργούν, να ανάβουν το καντήλι της και να τη διατηρούν μέχρι την ώρα που ευδόκησε η Υπεραγία Θεοτόκος να επαναλειτουργήσει ως γυναικεία πλέον Μονή.

Στη σημερινή Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Υψενής έλαχε ο κλήρος να συνεχίζει την παράδοση του Οσίου Μελετίου. Είναι μεγάλη η ευθύνη και βαρύ το χρέος αλλά κάτω από την άριστη καθηγεσία της Ηγουμένης Μαριάμ και με πνευματικό οδηγό τον Ηγούμενο της Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Τύχωνα βαδίζει τον δρόμο που ο Όσιος επανιδρυτής και κτίτορας πρώτος εβάδισε, ανταποκρίνεται επάξια, με σύνεση και φόβο Θεού, στο πνευματικό της καθήκον και καταθέτει δυναμικά το “παρόν του Θεού” στην ταραγμένη εποχή μας. Μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν τόσα πολλά με αποκορύφωμα την ανέγερση του ιερού Ναού.

Η προσπάθεια ήταν τεράστια, κάποιες φορές φαινόταν ότι ξεπερνούσε τις υπάρχουσες δυνάμεις. Μεγάλη η αγωνία και υπερμεγέθης ο αγώνας. Σήμερα καυχάται σύμφωνα με τον αποστολικό λόγο “ο καυχώμενος εν Κυρίω καυχάσθω”. Από την ημέρα της απόφασης για την ανέγερση του Ναού έλεγα: “Εμείς αρχίζουμε, ο Θεός και ο Όσιος θα το τελειώσει”. Αυτό και έγινε. Στην Εκκλησία τα πάντα ενεργεί η χάρις του Θεού “εν μέσω παραδοξοτήτων και αντιξοοτήτων” με βασική αρχή το αποστολικό “τοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν”.

Εκφράζω την ευαρέσκεια της Εκκλησίας και άπειρες προσωπικές ευχαριστίες προς την Οσιωτάτη Καθηγουμένη και την Αδελφότητα για όσα με ζήλο και αυταπάρνηση εργάστηκαν και εργάζονται. Καταθέτω την ομολογία για την υποδειγματική αναστροφή στη σχέση τους με τον Ποιμενάρχη τους, την ιερά Μητρόπολη και την τοπική Εκκλησία. Δίδοντας την υπόσχεση για ακατάπαυστο πατρικό υποστηριγμό εύχομαι να καλλιεργεί ακατάπαυστα τα αγαθά της ειρήνης και να οικοδομεί την ενότητα για να δοξάζεται ο Θεός και να ανακαινίζονται ψυχές.

Κλείνοντας τον λόγο επιθυμώ να τονίσω ότι, μέσα στα πλαίσια της σημερινής γενικής χαράς και πανηγύρεως, επιβάλλεται να προσλάβουμε το μήνυμα των Εγκαινίων, μήνυμα το οποίο ο Θεός απευθύνει στον καθένα από μας προσωπικά. Το χρέος του εγκαινισμού της υπάρξεώς μας, του ανακαινισμού της, για να καταφάσκουμε την χριστιανικότητα και εκκλησιαστικότητά μας και να είμαστε “ναοί Θεού ζώντος”, όπως διδάσκει ο Απόστολος. Χρέος του Χριστιανού είναι η αδιάκοπη ανανεωτική προσπάθεια στη μέσα στο χρόνο σχέση του με τον άχρονο και αιώνιο Θεό. Οι ύμνοι των Εγκαινίων που ψάλλαμε μας προέτρεψαν: “Τα παρόντα εγκαίνια πνευματικώς πανηγυρίσωμεν”·

“Εγκαινίζεσθε αδελφοί· και τον παλαιόν άνθρωπον αποθέμενοι, εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθε, πάσι χαλινόν επιθέντες, εξ ων ο θάνατος· πάντα τα μέλη παιδαγωγήσωμεν, πάσαν πονηράν του ξύλου βρώσιν μισήσαντες, και διά τούτο μόνον μεμνημένοι των παλαιών, ίνα φύγωμεν· Ούτως εγκαινίζεται άνθρωπος, ούτω τιμάται η των Εγκαινίων ημέρα”. “Ανακαινίζου” είναι η πρόσκληση. Εγκαινισμός της υπάρξεως και καθιέρωση της ζωής στον Θεό της ειρήνης, της αγάπης, του ελέους και της φιλανθρωπίας. Για να καταστούμε ναοί του Αγίου Πνεύματος, όχι με γενικότητες και αοριστίες, αλλά καλλιεργώντας τους καρπούς Του στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Ας παρακαλέσουμε τον Θεό, ο σήμερα εγκαινιασθείς ιερός Ναός του Οσίου και θεοφόρου Πατρός Μελετίου να παραμένει πάντοτε ο καθαγιασμένος χώρος, όπου θα τελεσιουργείται το μυστήριο της βασιλείας του Τριαδικού Θεού. Να αποτελεί αληθινό φυτώριο πνευματικής καλλιέργειας και ζωής και να ακτινοβολεί την αλήθεια, τη δύναμη και το κάλλος της Ορθοδοξίας μας και της παραδόσεως των Πατέρων μας.

“Τω δε δυναμένω υπέρ πάντα ποιήσαι υπερεκπερισσού, ων αιτούμεθα ή νοούμεν, κατά την δύναμιν την ενεργουμένην εν ημίν, αυτώ η δόξα εν τη Εκκλησία εν Χριστώ Ιησού εις πάσας τας γενεάς του αιώνων. Αμήν”. (Εφεσ. 3:20-21)

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων