24/08/2022 24/08/2022 Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιόρτασε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η Ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης, Ξένης μοναχής. Την παραμονή της Εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου. Στο κήρυγμά του ο ιεράρχης ανέλυσε το  Ανάγνωσμα του Εσπερινού από την Παλαιά...
24 Αυγούστου, 2022 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2022 - 18:45

Τα Εννιάμερα της Παναγίας στην Ι.Μ. Φανερωμένης Χιλιομοδίου και η ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης Ξένης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Τα Εννιάμερα της Παναγίας στην Ι.Μ. Φανερωμένης Χιλιομοδίου και η ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης Ξένης (ΦΩΤΟ)

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιόρτασε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η Ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης, Ξένης μοναχής.

Την παραμονή της Εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου. Στο κήρυγμά του ο ιεράρχης ανέλυσε το  Ανάγνωσμα του Εσπερινού από την Παλαιά Διαθήκη, από το βιβλίο των Παροιμιών, επισημαίνοντας ότι ο Σοφός Σολομών γράφει: «τούτῳ γὰρ τῷ τρόπῳ πολὺν ζήσεις χρόνον, καὶ προστεθήσεταί σοι ἔτη ζωῆς σου», δηλαδή, για να ζήσει κάποιος πολλά και ποιοτικά χρόνια με την ευλογία του Θεού οφείλει να σέβεται τον Θεό. Και παραπάνω γράφει: «ἀρχὴ σοφίας φόβος Κυρίου», όταν δηλαδή κάποιος ζει με σύνεση και σοφία και σέβεται τον Νόμο του Θεού αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής με απλότητα, θάρρος και δύναμη και αντέχει να ξεπερνά τις δυσκολίες.

«Ακούσαμε σήμερα τα Αναγνώσματα να περιγράφουν την Παναγία μας και από τις προεικονίσεις βλέπουμε το σχέδιο της Θείας Οικονομίας του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους, το οποίο δεν θα μπορούσε να εκπληρωθεί χωρίς την Παναγία μας, που έζησε μέσα στον Ναό, γνώρισε τον Νόμο του Θεού και όταν έγινε ο Ευαγγελισμός Της με ταπείνωση και εμπιστοσύνη στο Θέλημα του Θεού αναφώνησε: «ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου» (Λουκ. α΄, 38). Αυτή η διακονία Της στο Μυστήριο της σωτηρίας μας, φανερώνει την σοφία και την αγιότητά Της και εμείς πανηγυρικά οφείλουμε να Την τιμούμε όχι σε κοσμικά κέντρα αλλά στις Εκκλησίες και σε ιερούς, αφιερωμένους σε Αυτή τόπους, όπως η Ι. Μονή, που μας φιλοξενεί, τοποθετώντας το Ι. Εικόνισμα Της στο κέντρο του Ναού, ώστε να μας διδάσκει με την παρουσία Της, την σοφία, την αγιότητα Της και να μας καθοδηγεί στην πορεία της ζωής μας», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κορίνθου.

Την επομένη Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 στην ίδια μονή τελέσθηκε πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία συνιερουργούντων του Μητροπολίτη Κορίνθου  κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Στον λόγο του ο ιεράρχης μας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την ηγετική μορφή της μακαριστής Ηγουμένης Ευπραξίας, η οποία διακρίθηκε για το Χριστιανικό ήθος, την μοναχική ασκητικότητα, το Εκκλησιαστικό φρόνημα και τις σημαντικές αρετές της, που την ανέδειξαν «μεγάλη». Απευθυνόμενος στην νέα Καθηγουμένη, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι, η ιστορική Ι. Μονή έχει μια βαρύτητα, αφού επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο καλείται να συνεχίσει. Ευχήθηκε δε ο Σταυρός που αναλαμβάνει να είναι το «κόσμημά» της, να την χαρακτηρίζει το θυσιαστικό πνεύμα και να παραμείνει η ίδια καθόλη την διάρκεια της Ηγουμενίας της.

Η νέα Ηγουμένη, στο λόγο της, αφού ευχαρίστησε τον Θεό, την Παναγία και όλους τους Αγίους προστάτες της Ι. Μονής, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής της, στην μακαριστή Γερόντισσά της Ευπραξία και στον αοίδιμο πνευματικό τους π. Νεκτάριο Μαρμαρινό. Εκζήτησε ταπεινά τις προσευχές της Ι. Αδελφότητας, πρωτίστως όμως του σεπτού Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, ο οποίος με πολλή αγάπη περιβάλλει την Ι. Μονή, υποσχόμενη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και να υπακούει πάντοτε στα προστάγματα του Επισκόπου και της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον  Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, που προέστη της Ι. Πανηγύρεως, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεώς Θεοφ. Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου Αρχιμ. π. Βασίλειο Κορώση, όλους τους Ιερείς εκ της Ι. Μητροπόλεως και άλλων Ι. Μητροπόλεων, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τους ευλαβείς Προσκυνητές και τους Τοπικούς Άρχοντες, τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, τον πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, την Περιφερειάρχη Κορίνθου κ. Αθηνά Κόρκα, τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο, την Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κορίνθου κ. Χαράλαμπο Τετράδη, τους Εκπροσώπους του Στρατού, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και τον Οφφικιάλιο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθέντα με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων