27/01/2023 27/01/2023 Τις φυσικές ομορφιές της περιοχής γύρω από τον ποταμό Νέστο επιχειρεί να αναδείξει ο δήμος Παρανεστίου στο νομό Δράμας, με επίκεντρο τα «Μακεδονικά Μετέωρα», έναν τόπο μεγάλου φυσικού κάλλους με δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Πρόκειται για μεγάλους βράχους κοντά στο χωριό Διπόταμα, σε μια κατάφυτη περιοχή με ενδιαφέρον δασικό σύμπλεγμα, κοντά στο Βαθύρεμα και...
27 Ιανουαρίου, 2023 - 11:57
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2023 - 13:17

Τα «Μακεδονικά Μετέωρα» στη Δράμα

Διαδώστε:
Τα «Μακεδονικά Μετέωρα» στη Δράμα

Τις φυσικές ομορφιές της περιοχής γύρω από τον ποταμό Νέστο επιχειρεί να αναδείξει ο δήμος Παρανεστίου στο νομό Δράμας, με επίκεντρο τα «Μακεδονικά Μετέωρα», έναν τόπο μεγάλου φυσικού κάλλους με δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πρόκειται για μεγάλους βράχους κοντά στο χωριό Διπόταμα, σε μια κατάφυτη περιοχή με ενδιαφέρον δασικό σύμπλεγμα, κοντά στο Βαθύρεμα και το Αρκουδόρεμα, παραποτάμους του Νέστου.

Στην περιοχή συναντά κανείς πέτρινα τοξωτά γεφύρια, σημεία για πεζοπορία και στάσεις με πανοραμική θέα, που κόβει την ανάσα. Οι καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας και Αρκουδορέματος καθώς και η λίμνη με πέστροφες, καβούρια του γλυκού νερού και λιβελούλες είναι ήδη ένας επισκέψιμος χώρος με ιδιαίτερο σημείο το ξωκλήσι Αγίου Πνεύματος με τις εγχάρακτες μορφές Αγίων.

Ξεχωριστής σημασίας είναι το μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, λίγο έξω από την Πρασινάδα. Η μονή έχει χτιστεί πάνω στα χαλάσματα ενός βυζαντινού μοναστηριού, που ήταν θαμμένο και καλά «κρυμμένο» επί 8 αιώνες. Στην ανέγερση του νέου μοναστηριού βρέθηκαν τα λείψανα Αγίων, που μαρτύρησαν κατά την 4η Σταυροφορία το 1204 μ.Χ.

Η περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής αποτέλεσε προ ημερών αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον δήμαρχο Παρανεστίου Τάσο Καγιάογλου και το νέο μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεο, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του. Στόχος είναι το μοναστήρι να ανοίξει τις πύλες του σε χιλιάδες πιστούς και μέσα από την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού να αναδειχθούν και οι άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να αναπτύξει η περιοχή.

Τα «Μακεδονικά Μετέωρα» στη Δράμα δεν είναι η μόνη περιοχή που αποτελεί φυσικό δέλεαρ σχεδόν αντίστοιχο με τα Μετέωρα της Θεσσαλίας. Όχι πολύ μακριά από τα Διπόταμα Δράμας υπάρχουν τα «Θρακικά Μετέωρα», μια βραχώδης περιοχή στην οροσειρά της Ροδόπης. Βρίσκεται βόρεια του Ιάσμου, μεταξύ των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Οι ομοιότητες των πετρωμάτων με τα θεσσαλικά Μετέωρα είναι μεγάλες και ήδη έχουν γίνει επιτυχημένες προσπάθειες για τη σήμανση της περιοχής, γύρω από την οποία αναπτύσσονταν κάποτε οι εγκαταλελειμμένοι σήμερα οικισμοί Πολύαρνου, Αστραίας και Εύθυμου.

Πηγή: makthes.gr / Τάσος Αποστολίδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων