03/03/2021 03/03/2021 Την Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες από την εκδημία του μακαριστού Γέροντα Αρχιμανδρίτου π.Χρυσοστόμου, Κτήτορος και Καθηγουμένου του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Παιονίας, μετοχίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας ως επίσης και Κτήτορος και πνευματικού Πατρός του Ιερού γυναικείου Ησυχαστηρίου «Παναγία Άξιόν Εστιν» Μεσαίου Θεσσαλονίκης. Ο σεβαστός Γέροντας εκλήθη εις την Άνω...
03 Μαρτίου, 2021 - 22:58
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2021 - 23:00

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Γέροντος Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Γέροντος Χρυσοστόμου

Την Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες από την εκδημία του μακαριστού Γέροντα Αρχιμανδρίτου π.Χρυσοστόμου, Κτήτορος και Καθηγουμένου του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Παιονίας, μετοχίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας ως επίσης και Κτήτορος και πνευματικού Πατρός του Ιερού γυναικείου Ησυχαστηρίου «Παναγία Άξιόν Εστιν» Μεσαίου Θεσσαλονίκης.

Ο σεβαστός Γέροντας εκλήθη εις την Άνω Ιερουσαλήμ από την Παναγία την «Παραμυθία», ανήμερα της εορτής της, στις 21 Ιανουαρίου 2021. Η Κυρίαρχος Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ευγενώς απέστειλε ως εκπρόσωπον του αγίου Καθηγουμένου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π.Ελισαίου τον Πανοσιολογιώτατον ιερομόναχον π.Γερβάσιον ίνα προστή των ιερών Ακολουθιών. Την προηγουμένη το εσπέρας (Κυριακή 28 Φεβρουαρίου), ως είθισται στα αγιορειτικά μοναστήρια και μετόχια, ετελέσθη η ιερά Ακολουθία της Παννυχίδος.

Ανήμερα ετελέσθη ιερατικό συλλείτουργο. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη επιμνημόσυνος λόγος και στη συνέχεια ετελέσθη επί του μνήματος το ιερόν Μνημόσυνον για την ανάπαυση της ψυχής του κεκοιμημένου Γέροντος.

Η ανακοίνωση της Μονής αναφέρει:

Σεβαστέ μας Γέροντα, εσύ ο ίδιος μας είχες πεί λίγο πριν φύγεις: «Να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να σας αποχωρισθώ, γιατί αληθινά εις την Βασιλεία του Θεού δεν υπάρχει εδώ και εκεί. Η Εκκλησία είναι μία». Και επίσης είπες: «Αν φύγω, θα σας ευλογώ από τους ουρανούς».

Και τελικά, όπως πρώτος ήλθες στο μοναστήρι, αφού τα τακτοποίησες όλα, πρώτος αναχώρησες και για τους ουρανούς, μπροστάρης όπως πάντα, για να οικοδομήσεις το άνω μοναστήρι, για να ετοιμάσεις τόπο καταπαύσεως των τέκνων σου. Το σώμα σου εσπάρη και αγίασε τη γη. Είναι το πιο γερό θεμέλιο της Μονής μας, μαζί με τα ιερά θυσιαστήρια. Η ψυχή σου πέταξε στον αγαπημένο της Χριστό. Έφυγες πρώτος για να ζητήσεις με παρρησία από τον αγαπημένο μας Χριστό χάρες και ευλογίες και προστασία για τα τέκνα σου…

Πεφιλημένε Γέροντά μας, την τεσσαρακοστή ημέρα από την εκδημία σου, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, συνήντησες για τρίτη φορά τον Τριαδικό Θεό και Δημιουργό μας. Και προεγεύθης την θέση σου στη Δευτέρα Παρουσία. Ευχόμαστε ολόψυχα και πιστεύουμε ακράδαντα ότι άκουσες από το αψευδές στόμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού το: «ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! επί ολίγα ης πιστός, επί πολλών σε καταστήσω· είσελθε εις την χαράν του κυρίου σου».

Και όταν έλθει η ώρα που ο Κύριος θα ορίσει, είθε να καταξιωθούμε και εμείς οι ταπεινοί μοναχοί και όλα τα πνευματικά σου τέκνα τα εν τω κόσμω ευρισκόμενα να ξαναβρεθούμε χαρούμενοι κοντά σου, συμπροσευχόμενοι και συγχορεύοντες γύρω από τον Δεσποτικό Θρόνο.

Αιωνία η μνήμη του αειμνήστου Γέροντός μας Χρυσοστόμου ιερομονάχου!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων