12/04/2021 12/04/2021 Στο Καθολικό της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, τιμήθηκε η μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου Ε΄, 200 χρόνια μετά τον απαγχονισμό Του στο Φανάρι, ανήμερα του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821. Υπενθυμίζεται ότι ο εκ Δημητσάνης Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ εκάρη Μοναχός στην περιώνυμη Μονή των Στροφάδων, οπότε...
12 Απριλίου, 2021 - 10:18
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2021 - 10:02

Τίμησαν τον Άγιο Γρηγόριο Ε’ στη Μονή Στροφάδων

Διαδώστε:
Τίμησαν τον Άγιο Γρηγόριο Ε’ στη Μονή Στροφάδων

Στο Καθολικό της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, τιμήθηκε η μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου Ε΄, 200 χρόνια μετά τον απαγχονισμό Του στο Φανάρι, ανήμερα του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821. Υπενθυμίζεται ότι ο εκ Δημητσάνης Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ εκάρη Μοναχός στην περιώνυμη Μονή των Στροφάδων, οπότε καθηκόντως οι σημερινοί παραδελφοί Του Μοναστές, τον τίμησαν ως Άγιο Ιερομάρτυρα.

Στο κέντρο του Ναού δέσποζε η ιεραρχική μορφή Του, μέσα σε χρυσοξυλόγλυπτη μπαρόκ Καθέδρα. Εκκλησιάστηκαν λίγοι πιστοί, όσοι προβλέπονται από τις κυβερνητικές επιταγές για την αποφυγή μετάδοσης του φονικού Κορονοϊού.

Στην Αρχιερατική Λειτουργία και την Αρτοκλασία προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος μίλησε κατάλληλα περί της θυσίας Γρηγορίου Ε΄, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο Γέροντα Διονύσιο Λιβέρη και άλλους Πατέρες, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Η εν Ζακύνθω Αρχιερατική Λειτουργία ήταν ενταγμένη στο επίσημο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και Τελετών της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την 200ετηρίδα 1821-2021.

Στο πλαίσιο αυτό των Συνοδικών Εκδηλώσεων ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος έκανε διαδικτυακή (λόγω πανδημίας) διάλεξη περί του μαρτυρικού Πατριάρχου του Γένους, μέσω της πλατφόρμας του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”, που είχε αναλάβει την τοπική διοργάνωση, έστω και υπό τους περιορισμούς έναντι του Ιού.

Η εν λόγω ομιλία τιτλοφορείται “Ο Μοναστής των Στροφάδων Νήσων Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Από τη Δημητσάνα και τη Μονή Στροφάδων στα νερά του Βοσπόρου”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων