05/05/2019 05/05/2019 Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και ευσεβών Χριστιανών εορτάσθηκε το Σάββατο της Διακαινησίμου, 5 Mαΐου 2019, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών, η μνήμη του Όσιου Χατζή-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και επανιδρυτού της Μονής. Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια...
05 Μαΐου, 2019 - 12:46
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2019 - 12:26

Τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Χατζή – Ανανία στην Ι.Μ. Παναγίας Εξακουστής

Διαδώστε:
Τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Χατζή – Ανανία στην Ι.Μ. Παναγίας Εξακουστής

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και ευσεβών Χριστιανών εορτάσθηκε το Σάββατο της Διακαινησίμου, 5 Mαΐου 2019, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών, η μνήμη του Όσιου Χατζή-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και επανιδρυτού της Μονής.
Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε ότι «μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της Διακαινησίμου Εβδομάδος τελείται η εορτή και πανήγυρη ενός σύγχρονου Οσίου, του Χατζή Ανανίου, που καταγόταν και έζησε σε αυτό τον αγιασμένο τόπο, αποτελώντας τον πρεσβευτή, τον προστάτη, τον ιατρό και ευλογία για τη Ι. Μονή Παναγίας της Εξακουστής και για όλη την Ιερά Μητρόπολη. Ο κατά κόσμον Αντώνιος Μπαρμπεράκης γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς με βαθιά ριζωμένη μέσα τους την πίστη, και από παιδικής ηλικίας αξιώθηκε οπτασίας της Παναγίας, της οποίας την εικόνα βρήκε στο μικρό σπήλαιο της Ι. Μονής Εξακουστής».


Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα και θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του Οσίου Χατζή-Ανανία, ο οποίος σε ηλικία μόλις 14 ετών οδηγήθηκε από τους γονείς του στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου εκάρη Μοναχός και υπήρξε ο πρώτος υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «αισθανόμαστε ζωντανή την παρουσία του Οσίου Χατζη-Ανανία ανάμεσά μας» και αναφέρθηκε στη σχέση του Οσίου με την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής, στην οποία ήλθε από την Ι. Μονή Καψά και ανήγειρε το μοναστήρι στο χώρο του σπηλαίου που είχε βρει την εικόνα της Παναγίας.


Όπως επίσης σημείωσε, ο Όσιος Χατζη-Ανανίας από μικρός αφοσιώθηκε στην αγάπη προς τον Θεό, η οποία εξακτινωνόταν και οριζόντια προς όλους τους ανθρώπους, έζησε ασκητικά από πολύ μικρός, με νηστεία, αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, γι’ αυτό και έλαβε πλούσια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, όπως καταμαρτυρεί το πλήθος των θαυμάτων του μέχρι και σήμερα.


Ακόμα Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι «η αγιότητα αναγνωρίζεται στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας που όπως εμείς σήμερα πράττουμε εδώ τιμούμε στη μνήμη του Αγίου, και ακολουθεί η τυπική ανακήρυξη των αγίων και η διαδικασία της εγγραφής στο αγιολόγιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, επισφράγιση της αγιότητας τους». Επίσης αναφέρθηκε στον μακαριστό Γέροντα Ιωαννίκιο, ο οποίος πρώτος ανέδειξε την εορτή της μνήμης, διέδωσε την τιμή του και τέλεσε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου του Οσίου. Τέλος ευχήθηκε όλοι να συνεχίσουμε να παρακαλούμε τον Όσιο Χατζη-Ανανία να πρεσβεύει στον Αναστάντα Κύριο για να προστατεύει την νέα Ηγουμένη Μοναχή Ολυμπιάδα, διάδοχο της μακαριστής Γερόντισσας Φεβρωνίας, και τη συνοδεία της, αλλά και όλους τους τιμώντες τη μνήμη του.


Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, περιστοιχούμενος από τους συλλειτουργούντες Κληρικούς, ευλόγησε το κόλλυβο του αγίου και τους προσφερόμενους άρτους στον αύλειο χώρο της Μονής, και ακολούθως διένειμε το αντίδωρο, ευχήθηκε δε σε όλους και όλες που προσήλθαν στην πανήγυρη να έχουν στη ζωή τους την χάρη και την ευλογία του Οσίου Χατζή Ανανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση των πολυάριθμων πιστών και προσκυνητών της Μονής τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου.


Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος οι Αιδεσ/τοι Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, Πρωτ.  Στυλιανός Γεωργιαννάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Βιάννου, Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, Οικονόμος Αντώνιος Κανάρης, Οικονόμος Παντελεήμων Καββουσανός, Οικονόμος Εμμανουήλ Ραπτάκης, Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης και Ιερεύς Ματθαίος Πατεράκης, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη. Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και μέλη του Δημ. Συμβουλίου, ο Εισαγγελέας του Εφετείου/Πρωτοδικείου Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών, και πλήθος προσκυνητών από την περιοχή της Ιεράπετρας και τον Νομό Ηρακλείου.
Ακολούθησε  καφές και παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι και τους αύλειους χώρους του μοναστηριού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων