17/05/2019 17/05/2019 Ένα από τα πιο επιβλητικά και ιστορικά σημεία στο βόρειο τμήμα της Νάξου συναντάται στο 6ο χλμ. από τον Απόλλωνα με κατεύθυνση προς τη Χώρα του νησιού. Πρόκειται για το μοναστήρι της Αγιάς, αφιερωμένο στην Παναγία, αλλά και τον ομώνυμο πύργο που συναντάται 150 μέτρα από την μονή. Αν και το 1992 μεγάλο μέρος του...
17 Μαΐου, 2019 - 21:34

Το μοναστήρι και ο Πύργος της Αγιάς στη Νάξο

Διαδώστε:
Το μοναστήρι και ο Πύργος της Αγιάς στη Νάξο

Ένα από τα πιο επιβλητικά και ιστορικά σημεία στο βόρειο τμήμα της Νάξου συναντάται στο 6ο χλμ. από τον Απόλλωνα με κατεύθυνση προς τη Χώρα του νησιού.

Πρόκειται για το μοναστήρι της Αγιάς, αφιερωμένο στην Παναγία, αλλά και τον ομώνυμο πύργο που συναντάται 150 μέτρα από την μονή. Αν και το 1992 μεγάλο μέρος του πύργου κάηκε από μια καταστροφική πυρκαγιά, η εξωτερική του όψη παραμένει επιβλητική μαγνητίζοντας τα βλέμματα όλων όσοι κινούνται στον παραλιακό δρόμο.

Ακριβής ημερομηνία για την δημιουργία του πύργου δεν υπάρχει, ωστόσο, οι ειδικοί πιθανολογούν ότι δημιουργήθηκε κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα και ανήκε στην οικογένεια των Κόκκων, μιας ισχυρής οικογένειας ορθοδόξων της μεταμεσαιωνικής Νάξου.

Αργότερα η ιδιοκτησία του πύργου πέρασε στα χέρια της οικογένειας Ισπανόπουλων, από τους απογόνους της οποίας κατοικείτο μέχρι και το 1992 όποτε και κάηκε το εσωτερικό του από την καταστροφική πυρκαγιά.

Στο χώρο, εκτός από τον πύργο, υπήρχε και ένα ελαιοτριβείο, μέρος του εξοπλισμού του οποίου διασώζεται μέχρι και σήμερα.

Το μοναστήρι της Αγιάς (δεν είναι ορατό από τον δρόμο), που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου όπου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι, συναντάται 150 μέτρα πιο κάτω από τον πύργο, από τον οποίο ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό.

Η μονή συναντάται σε υψόμετρο 220 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και διαθέτει έναν υπέροχο προαύλιο χώρο με μια πηγή που περιτριγυρίζεται από αιωνόβια πλατάνια και πυκνή βλάστηση.

Σύμφωνα με την ιστορία η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα μπροστά από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι, ενώ τα παλαιότερα χρόνια οι προσκυνητές, και κυρίως οι γυναίκες, έκαναν τάμα να φτάσουν μέχρι εδώ ξυπόλυτες περπατώντας σε δύσβατα μονοπάτια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων