25/10/2021 25/10/2021 Κήρυγμα του Γέροντος Γαβριήλ Ηγουμένου Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ Ευβοίας έλαβε χώρα στην Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ στις 24 Οκτωβρίου 2021. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΒΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ: Ο μεγαλύτερος εχθρός των ανθρώπων είναι ο διάβολος. Αυτός επειδή από την υπερηφάνεια του, την παρακοή του, την αποστασία του, έχασε για πάντα το Θεό, διότι δεν...
25 Οκτωβρίου, 2021 - 16:21
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2021 - 16:29

Το χθεσινό Κήρυγμα του Γέροντος Γαβριήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Το χθεσινό Κήρυγμα του Γέροντος Γαβριήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κήρυγμα του Γέροντος Γαβριήλ Ηγουμένου Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ Ευβοίας έλαβε χώρα στην Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ στις 24 Οκτωβρίου 2021.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΒΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ:

Ο μεγαλύτερος εχθρός των ανθρώπων είναι ο διάβολος.

Αυτός επειδή από την υπερηφάνεια του, την παρακοή του, την αποστασία του, έχασε για πάντα το Θεό, διότι δεν μετανοεί, έχασε τη Βασιλεία Του, του Θεού, γι’ αυτό μισεί τόσο πολύ τον άνθρωπο που δεν θέλει κανένας από μας, τους ανθρώπους, να αξιωθεί της Βασιλείας του Θεού.

Γι’ αυτό και ονομάζεται -απ’ το Θεό τον ίδιον- μισάνθρωπος, ανθρωποκτόνος, μισόκαλος.

Ακούσαμε στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή ,τί ταλαιπωρία είχε αυτός ο νέος άνθρωπος που ήταν δαιμονισμένος και ζούσε στην πόλη των Γαδαρηνών. Τον δένανε, λέει, με αλυσίδες και χειροπέδες κι εκείνος τις έσπαγε κι έτρεχε και κοιμόταν στα μνήματα, στους τάφους.

Ξεγυμνωνότανε κι έτρεχε στους δρόμους και φώναζε και άφριζε και πήγαινε στις ερήμους, ήταν το φόβητρο των ανθρώπων.

Όταν πέρασε ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, ο Θεός μας, από κει τότε τα δαιμόνια- γιατί ήταν πάρα πολλά τα δαιμόνια απ’ τα οποία κατήχετο ο άνθρωπος αυτός- έφριξαν και φώναξαν :

– Τι υπάρχει ανάμεσα σε Σένα Ιησού, Υιέ του Θεού του Ζώντος και σε μας;

Ήρθες να μας βασανίσεις πριν την ώρα μας; πριν τη Δευτέρα δηλαδή Παρουσία όπου θα κολαζόμεθα μετά απ’ αυτήν εις την Άβυσσο; Άσε μας μέχρι τότε να κάνομε τη δράση μας.

Ο Θεός, όμως, που αγαπά τον άνθρωπο, όλους μας, τον ευσπλαχνίσθηκε τον ταλαίπωρο αυτόν και επετίμησε τα δαιμόνια τα οποία ήταν πολυάριθμα.

Όταν ρώτησε τον νέο

– Πώς σε λένε;

Εκείνος απήντησε:
– Λεγεών.

Λένε οι Πατέρες ότι ήταν 5.000 δαιμόνια. Όμως τα δαιμόνια όταν τα επετίμησε ο Θεός είπανε:

– Καλά, έχεις την εξουσία, θα μας βγάλεις απ’ αυτόν τον άνθρωπο, άσε μας, όμως, να πάμε εκεί απάνω στην πλαγιά του βουνού βόσκει μια αγέλη χοίρων, γουρούνια, με συγχωρείτε, άσε μας να πάμε εκεί, σ’ αυτά να μπούμε.

Και ο Κύριος επέτρεψε.

Γιατί λέγουν οι Πατέρες οι βοσκοί αυτών των χοίρων ήταν παράνομοι, ήταν ενάντια στο Νόμο του Μωϋσέως που απαγόρευε την εκτροφή των χοίρων. Και ό,τι είναι παράνομο, εναντίον του Νόμου του Θεού, δεν έχει ευλογία, είναι καταδικασμένο.

Έτσι αφού επέτρεψε ο Θεός τα 5.000 δαιμόνια να μπούνε στους 2.000 χοίρους, με συγχωρείτε, αυτά ,ομοθυμαδόν, έτρεξαν και έπεσαν στη λίμνη, στη θάλασσα και επνίγησαν.

Αυτός, όμως, ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος, που ήταν το φόβητρο της περιοχής, ειρήνευσε, εσωφρονίσθη και ιματίσθη, λέει το Ευαγγέλιο. Ήρθε στα συγκαλά του, ηρέμησε και ντύθηκε.
Κι έλεγε ο μακαριστός άγιος Γέροντας Κύριλλος :

– Άραγε, εμάς όλους τους ανθρώπους που μας ξεγυμνώνει το καλοκαίρι ή σε άλλες περιόδους, φοράμε ντεκολτέ μεγάλα, σούπερ μίνι ή οτιδήποτε άλλο και ξεγυμνώνομε τα μέλη του σώματός μας και που πιθανόν μπορεί να σκανδαλίζομε τους συνανθρώπους μας ποιος μας υποκινεί; ο δαίμονας
λέγανε,

– Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ.
Κι είναι φοβερό να σκανδαλίσομε ένα συνάνθρωπό μας, έλεγαν.

Συμφέρει, σ’ αυτόν που σκανδάλισε άνθρωπο, προβάλλοντας τα γυμνά του μέλη ή με τη συμπεριφορά του, να πάει να δέσει, λέει, μια μυλόπετρα στο λαιμό του και να πέσει στη θάλασσα να πνιγεί παρά να σκανδαλίσει.

Γι’ αυτό προσοχή, αδελφοί μου,

ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ .

Αν κοιτάξομε την Παναγιά μας, αν κοιτάξομε τις Αγίες μας, τους Αγίους μας τους διακρίνει η σεμνότητα. Δεν βγάζομε τα μέλη του σώματός μας.

Ένας Επίσκοπος είπε κάποτε σε κάποιες κοπέλες που είχαν βγάλει απέξω τις κοιλιές και άλλα :

– Παιδί μου, ορισμένα μέλη του σώματός μας ούτε ο ήλιος δεν πρέπει να τα βλέπει.

Αλλά απόδειξις ότι ξεγυμνωνόμαστε κι αυτό είναι από το σατανά είναι το σημερινό Ευαγγέλιο.

Είναι ο Λόγος του Θεού που λέει: Εσωφρονίσθη, ο δαιμονισμένος μετά που εκδιώχθηκαν τα δαιμόνια και ιματίσθη, ντύθηκε, έκρυψε τη γύμνια του, ντράπηκε.

Την ξετσιπωσιά και την ξεδιαντροπιά και την προκλητικότητα, με συγχωρείτε, μας τη βάζει ο διάβολος.. και δεν μας τη βάζει πάντοτε , με καλό λογισμό, να είμαστε σύμφωνοι με τη «θεά μόδα», να αρέσομε, να αρέσομε στο σύζυγό μας, να αρέσομε στους φίλους μας, στις φίλες μας.

Κι έτσι δυστυχώς αμαρτάνομε και σκανδαλίζομε.

Οι βοσκοί που έβοσκαν τους χοίρους αφού είδαν αυτό το θέαμα, που επνίγησαν οι χοίροι, τρέξανε στα αφεντικά τους, στην πόλη για να αναγγείλουν το γεγονός.

Ήρθαν οι κάτοικοι των Γαδαρηνών για να δούνε Αυτόν ο Οποίος ελευθέρωσε το δαιμονισμένο , που ήταν το φόβητρό τους και που επνίγησαν, να δουν τους χοίρους που επνίγησαν.

Και αντί να Του πούνε – βλέποντας και το δαιμονισμένο να κάθεται στα πόδια Του με ειρήνη, με αγαλλίαση, με ασφάλεια – αντί να του πούνε :

– Εσύ ο Δίκαιος, ο Ευεργέτης μας, ο Θεός ευλόγησέ μας, ΜΕΙΝΕ ΜΕΘ’ ΗΜΩΝ..

Τί του είπαν αυτοί;

– ΦΥΓΕ, ΣΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ..

Και αναρωτιόταν ο άγιος Γέροντας Κύριλλος

Μήπως κι εμείς μοιάζουμε πολλές φορές με τους κατοίκους των Γαδαρηνών;

Μήπως όταν τα συμφέροντά μας έρχονται εναντίον του θελήματος του Θεού μερικές φορές Τον ξεχνάμε και του γυρίζομε την πλάτη;

Τον διώχνομε από τη ζωή μας για να κάνομε το δικό μας θέλημα;

Όταν αδικούμε,
όταν συκοφαντούμε,
όταν κατηγορούμε,
όταν, με συγχωρείτε, πορνεύομε,
μοιχεύομε,
ασελγούμε;

Το σκεφτήκαμε σοβαρά;
Μήπως διώχνομε τον Θεό από τη ζωή μας;
ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΜΕ..
Κι όταν έρθομε στα συγκαλά μας, αδελφοί μου, να γονατίσομε και να ζητήσομε από το Θεό :

Ήμαρτον, Συγνώμη Θεέ μου δεν Σε ξέχασα, Εσένα που με εξέλεξες.
Τί μας λέει :

Εξελεξάμην υμάς Εγώ εκ του κόσμου.

Όλους εμάς που είμαστε αυτήν την ώρα εδώ, όλους τους Χριστιανούς, μας διάλεξε ο Θεός, μας ξεχώρισε από τον κόσμο, μας έκανε αυτή την τιμή να μας ξεχωρίσει.
Να Του πούμε

– Θεέ μου δεν Σε ξεχάσαμε, δεν θέλαμε να ‘ρθούμε συνειδητά, αντιμέτωποι κόντρα στο θέλημά Σου αλλά από αδυναμία, όπως λέγει ο Άγιος Παΐσιος.
– Από τη ζάλη των λογισμών, από το περιβάλλον, όπως λέει ο Γέρο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, παρακινηθήκαμε και αμαρτήσαμε…
Συγχώρεσέ μας, μη μας ξεχνάς, μη λαμβάνεις υπόψη σου την αμαρτία μας, δώσε μας καιρό να ‘ρθούμε και πάλι κοντά Σου.

Και να είστε βέβαιοι ότι καταθέτοντες τα σφάλματά μας στο πετραχήλι του Πνευματικού η αγκαλιά του Θεού είναι ανοιχτή και μας δέχεται και μας καλοδέχεται και μας αποκαθιστά στην προτέρα κατάσταση.

Αυτό κάναν οι Άγιοι, ποιούσαν το θέλημα του Θεού, ήταν ευάρεστοι ενώπιον του Θεού και υπήρχε σ’ αυτούς η διαρκής μετάνοια.

Κι εμείς αυτό ευχόμεθα ολόψυχα σε σας. Με τις πρεσβείες του Αγίου Δαυίδ, του Αγίου Ιακώβου, του αγίου Γέροντος Κυρίλλου, οι οποίοι είναι ζωντανοί, να βαδίζετε το δρόμο του Θεού, να αγαπάτε το Θεό.

Να αγαπούμε το Θεό..

Και όταν αγαπήσομε το Θεό θα αγαπηθούμε από Εκείνον- ήδη αγαπόμαστε, Πρώτος μας ηγάπησε- αλλά, λέει, θα ‘ρθει να κάνει με τον Πατέρα και το Πνεύμα το Άγιο Μονή μέσα στην ψυχή μας, να κατοικεί μέσα μας.
Ζωντανοί είναι, το ομολογείτε εσείς οι ίδιοι, με συνεχείς μαρτυρίες.

Έχω μια μαρτυρία εδώ, δεν ξέρω αν φόρτισε το τηλέφωνο, ένα μήνυμα της Σταμάτας με τον Αντώνη που ζούνε στη Λευκωσία- γιατρός είναι ο Αντώνης, η Σταμάτα είναι εκπαιδευτικός- που μας εξιστορεί το θαύμα που έζησε πρόσφατα όταν η Αγία Κάρα του Οσίου μας Δαυίδ επισκέφθηκε την Κύπρο κατόπιν προσκλήσεως εκεί Αγίων Αρχιερέων.
Δεν είναι αμαρτία να λέμε τα θαύματα.

Να και στη σημερινή ΕυαγγελικήΠερικοπή όταν ο δαιμονισμένος αισθάνθηκε πλέον, ελευθερώθηκε και αισθάνθηκε ασφαλής, ειρηνικός, υγιής, παρακάλεσε τον Θεό να τον πάρει μαζί του
– Χριστέ μου να μείνω μαζί Σου.
Τι καλύτερο!
Και ο Χριστός τι του είπε ;
– Όχι, θα πας στο σπίτι σου και θα κηρύττεις στην πόλη σου τα θαυμάσια του Θεού, το θαύμα αυτό.

Ο ίδιος ο Θεός μας λέει να λέγομε τα θαύματα.
Και αν δεν τα πούμε εμείς, έλεγε ο μακαριστός Άγιος Γέροντας Κύριλλος, θα σηκωθούν και οι πέτρες και θα φωνάξουν, και οι λίθοι κεκράξονται και οι πέτρες που θα πατάμε θα σηκωθούν να φωνάξουν.
Ιδού λοιπόν τι μας λέει η Σταμάτα με τον Αντώνη τον γιατρό, τον άντρα της.
” Γέροντα την ευχή σας, είμαι η Ματίνα του Αντώνη από τη Λευκωσία.

Ο Όσιος Δαυίδ ήρθε για μένα στην Κύπρο. Πριν από 20 μέρες, 4/10, παρέλυσε κάποιο νεύρο και μιλούσα πολύ σιγά και δεν μπορούσα καν να καταπιώ.
Η μαγνητική εγκεφάλου είχε κάποια ευρήματα, δεν έδειχναν όμως ξεκάθαρα ισχαιμικό.
Στο σχολείο δεν μπορούσα να μιλήσω καλά και έκανα έρευνα αγοράς για δημοσιογραφικό μικροφωνάκι.

Ο ΩΡΛ, ο νευρολόγος και ο ακτινολόγος είπαν ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει σε μεγάλο βαθμό η φωνή και να μπορώ έστω να καταπιώ.
Τότε έμαθα ότι θα έρθει ο Όσιός μας. Ήμουν πεπεισμένη ότι αποκλείεται να έρθει και να μη με θεραπεύσει.

Τον υποδεχθήκαμε στην Παντάνασσα, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής φρουράς, το Σάββατο 16/10 και ο πατήρ Νικόδημος μου έδωσε λαδάκι αφού σταύρωσε το μπαμπακάκι στην Αγία Κάρα.
Το θαύμα συντελέσθηκε, Γέροντα μου.
Λίγο μετά κατάπινα στερεή τροφή χωρίς πρόβλημα και μιλούσα κανονικά.
Χθες, 21/10, στην εξέταση της λειτουργίας κατάποσης με κάμερα ο ΩΡΛ και η λογοθεραπεύτρια, έκπληκτοι, επιβεβαίωσαν τη θεραπεία και μάλιστα είπαν ότι πολύ πολύ σύντομα θα επανέλθει 100%.
Ο Όσιος Δαυίδ, ο Άγιος Ιάκωβος, το σταυρό του οποίου προσκυνήσαμε την Κυριακή 18/10 στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ορούντα και ο άγιος Γέροντας Κύριλλος, ήρθαν και με θεράπευσαν.
Πόση ευγνωμοσύνη αισθάνομαι, πόσο υποχρεωμένη είμαι στους Αγίους Πατέρες μας, Γέροντά μου.
Σας ευχαριστώ, την ευχή σας”.
Εσείς τα λέτε και αποδεικνύομε πάντα αυτό που έλεγε ο Άγιος Ιάκωβος
Ζει Κύριος ο Θεός, είναι Ζωντανός και Αληθινός ο Θεός μας, Ζωντανοί και αληθινοί οι Άγιοι μας και ζουν εις τους αιώνας.

Ο Θεός ήρθε σ’ αυτόν τον κόσμο να μας λυτρώσει από την αμαρτία , αλλά να νικήσει το σατανά και να μας απαλλάξει από τα δεσμά αυτού του το κράτος έχοντα του θανάτου, τουτέστιν τον διάβολον.
Γι’ αυτό μην ακούμε…
Να εχθές είχα, εδώ όσοι ήσασταν εχθές το βράδυ ακούσατε δυο συνανθρώπους μας που υπέφεραν από δαιμόνια φοβερά, το ένα ούρλιαζε, το άλλο απεκάλυπτε.
Απεκάλυπτε ότι οι ταλαιπωρίες που περνάμε σ’ αυτή τη ζωή αυτήν την περίοδο είναι δικές του, αυτός τ’ ανακατώνει.
– Τι έρχεστε εδώ βρε;
έλεγε σε κάποιες κοπελιές που ήταν κοντά, στις καφετέριες πάτε ρε, τι έρχεστε εδώ.

Δεν κατηγορούμε τις καφετέριες ..
λέμε τί έλεγε ο διάβολος, αλλά δεν έχει σημασία ο τόπος, αλλά ο τρόπος ζωής.

Αν ο τρόπος ζωής στις καφετέριες ή οπουδήποτε αλλού δεν είναι σύμφωνος με το θέλημα του Θεού, τότε έχει δικαίωμα ο έξω από δω να προτρέπει και να λέει να πάμε να ζήσομε εκεί.
“Αυτό που με καίει ρε”, φώναζε χθες το βράδυ το δαιμόνιο,- αυτό που ο Άγιος Ιάκωβος ήδη το ‘χει πει χρόνια, όταν διάβαζε εκείνος έναν δαιμονισμένο άνθρωπο. Έλεγε το δαιμόνιο “Αυτό που με καίει ρε να βλέπω χριστιανούς να κοινωνάνε.
Έτσι έλεγε κι ο Άγιος Ιάκωβος τότε ότι έλεγε το δαιμόνιο :
– Αυτό που με καίει ,ρε Ιάκωβε ,είναι αυτό που τρώτε εσείς οι χριστιανοί και οι παπάδες την Κυριακή στην Λειτουργία.
Εγώ, ρε ,θα σας κλείσω τις εκκλησιές, φώναζε ο δαίμονας.
Αλλά είναι και πατήρ του ψευδούς και λέει πολλά ψέματα για να αναστατώσει. Εμείς θα ‘χομε το νου μας. Η Αγία μας Εκκλησία που βάζει αυτές τις Περικοπές των δαιμονισμένων ξέρει γιατί τις βάζει. Για να έχομε μπροστά μας πάντοτε τον κίνδυνο του σατανά και να προφυλασσόμεθα και να βλέπομε ποια είναι η κατάντια και η δυστυχία ενός ανθρώπου που εξουσιάζεται από τα δαιμόνια.
Βεβαίως υπάρχουν και ψυχασθενείς και νευροπαθείς και νευρασθενείς. Άλλο αυτοί και άλλο οι δαιμονισμένοι. Οι δαιμονισμένοι δε θεραπεύονται ούτε με φάρμακα, ούτε με εγχειρήσεις, ούτε με τίποτα, μόνον με τις ευχές της Αγίας μας Εκκλησίας. Και μ’ αυτό που λέγει ο ίδιος ο Θεός :

“Ει μη εν προσευχή και νηστεία”.
Να μας συγχωρείτε που σας κουράσαμε. Ευχόμεθα με τις πρεσβείες των Αγίων μας και τις ευχές του Αγίου γέροντος Κυρίλλου όλοι σας και όλοι μας να αξιωθούμε της Βασιλείας του Θεού.Αμήν!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων