16/08/2020 16/08/2020 Εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας η εορτή της Κοιμήσεως και της εις τους Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, όπου πολυάριθμοι πιστοί και ευλαβείς προσκυνητές από ολόκληρο τον Νομό Λασιθίου, αλλά και εκτός αυτού, συνέρευσαν ευλαβικά και συμμετείχαν στην πανήγυρη. Ανήμερα...
16 Αυγούστου, 2020 - 20:35
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 20:02

Χειροθεσία νέου Καθηγουμένου στην Κρήτη

Διαδώστε:
Χειροθεσία νέου Καθηγουμένου στην Κρήτη

Εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας η εορτή της Κοιμήσεως και της εις τους Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, όπου πολυάριθμοι πιστοί και ευλαβείς προσκυνητές από ολόκληρο τον Νομό Λασιθίου, αλλά και εκτός αυτού, συνέρευσαν ευλαβικά και συμμετείχαν στην πανήγυρη.

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και τους Πατέρες της Μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιό του επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προς το Ιερό Κλήρο, τις Μοναχικές Αδελφότητες Μοναχούς και τον ευσεβή και θεοσκέπαστο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, αναφερόμενος στο νόημα της κορυφαίας Θεομητορικής εορτής. Όπως ανέφερε, «το πανακήρατο σώμα Της δεν διαλύθηκε στα «εξ ων συνετέθη» στοιχεία και δεν υπέστη την φθορά του θανάτου, όπως ομολογούμε σήμερα ψάλλοντας «νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε Άχραντε». Ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ερμηνεύει το υπερφυσικό αυτό γεγονός και σημειώνει ότι, όπως κατά την γέννηση του Κυρίου η Παναγία παρέμεινε παρθένος και αδιάφθορος, έτσι και κατά την κοίμησή Της το θεοδόχο σώμα Της, το οποίο κυοφόρησε τον Υιό και Λόγο του Θεού, φυλάχθηκε άφθορο και άφθαρτο. Μετά από τρεις ημέρες αναστήθηκε και δεδοξασμένο αναλήφθηκε από το θεομητορικό μνήμα στους ουρανούς […] Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν πως για την υλοποίηση του σχεδίου της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, ο Θεός έδωσε τον Υιό και Λόγο Του και η ανθρωπότητα έδωσε ό,τι ιερότερο και αγνότερο μπορούσε να προσφέρει, την ταπεινή και πάναγνη κόρη της Ναζαρέτ, την Παναγία μας. Όλες οι γενιές των ανθρώπων την δοξολογούν και την μακαρίζουν γιατί μέσα στα σπλάχνα Της ενώθηκε η ανθρώπινη με τη θεία φύση και κυοφορήθηκε ο Λυτρωτής μας». Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος και Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να καλύπτει με το ιερό μαφόριό Της, να σκεπάζει και να περιφρουρεί την πατρίδα μας απ᾽ άκρου εις άκρον, και να προστατεύει από κάθε ορατό και αόρατο κίνδυνο όλους, τον καθένα και την καθεμιά χωριστά και τις οικογένειές τους.

Πριν την απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προχείρισε σε Ηγούμενο της Μονής τον μέχρι σήμερα Υπεύθυνο της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ Παΐσιο Δερμιτζάκη.

 

 

 

 

 

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην προσφώνησή του τόνισε ότι «προχειρίζουμε με τη χάρη του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος τον αγαπητό σε όλους μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ Παΐσιο Δερμιτζάκη σε Ηγούμενο της ιστορικής και πανηγυρίζουσας αυτής Μονής. Διακονεί περίπου 25 χρόνια, από τον Ιούλιο του 1996, σε αυτή την Ιερά Μονή συνεχώς και αδιαλείπτως υποδειγματικά, με πολλή αγάπη, ταπείνωση και φιλότιμο, υπηρετώντας το Μοναστήρι της Παναγία μας αλλά και τους πολυπληθείς προσκυνητές της Μονής. Είναι συνεδεμένος και ταυτισμένος με το Μοναστήρι αλλά και η Μονή είναι συνδεμένη με τη ζωή του. Με την χειροθεσία του σε Ηγούμενο αυτή η προσφορά και αφοσίωσή του ολοκληρώνεται, για να συνεχίσει με περισσότερο ζήλο, με περισσότερη αγάπη και φιλότιμο τη διακονία του, πάντοτε με τη σκέπη και προστασία της Παναγίας της Φανερωμένης.

Όπως σημείωσε ο Σεβ/τος: «Τα οφφίκια μέσα στην Εκκλησία μας έχουν θεσπιστεί όχι για να επαιρόμαστε, αλλά ως μια επιβράβευση της διακονίας μας, η οποία έρχεται σε ώρα που δεν γνωρίζουμε, δεν το επιδιώκουμε και δεν το περιμένουμε. Δεν είναι δείγμα εξουσίας αλλά διακονίας, διότι όπως είπε ο Χριστός μας «ο θέλων πρώτος είναι, έστω πάντων δούλος» και «ο Ηγούμενος έστω ως ο διακονών».

Τέλος, αφού υπογράμμισε ότι είχε πάντοτε αγαστή και άριστη συνεργασία με τον π. Παΐσιο από τότε που υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπολέως και ο ίδιος ιδιαίτερα είχε συνδεθεί με την πανηγυρίζουσα Μονή, και η συνεργασία συνεχίσθηκε και μετά που η Χάρη του Θεού τον εξέλεξε Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, ευχήθηκε στον νέο Ηγούμενο, η χάρη της Παναγίας της Φανερωμένης να τον ενισχύει στον αγώνα του και στα καθήκοντα του Ηγουμένου της ιστορικής και παλαιφάτου αυτής Μονής, που είναι η μεγαλύτερη Μονής της Επαρχίας Ιεράπετρας, και να συνεχίσει την μεγάλη παράδοση των μακαριστών προκατόχων του, ακούγοντας, ελαφρύνοντας και αναπαύοντας τον πόνο και τον κόπο των προσκυνητών, πάντοτε με τη βοήθεια και την προστασία της Θεομήτορος και μεγάλης μάνας όλων μας».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων