06/09/2021 06/09/2021 Στο ιερό κοινόβιο της «Παναγίας Θεοσκεπάστου» Σοχού Λαγκαδά, Μετόχιο της ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, τηρείται μετ’ ευλαβείας, κατά 29η συνεχή χρονιά, έθος ιερό και φιλοπάρθενο. Με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, στο πλαίσιο μάλιστα των λατρευτικών ακολουθιών, που τελούνται με αφορμή τον πα­νη­γυρικό εορτα­σμό του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, έγινε σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 2021,...
06 Σεπτεμβρίου, 2021 - 22:27
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2021 - 22:58

Υποδέχτηκαν την θαυμα­τουργό Παναγία Γοργοϋπήκοο

Διαδώστε:
Υποδέχτηκαν την θαυμα­τουργό Παναγία Γοργοϋπήκοο

Στο ιερό κοινόβιο της «Παναγίας Θεοσκεπάστου» Σοχού Λαγκαδά, Μετόχιο της ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, τηρείται μετ’ ευλαβείας, κατά 29η συνεχή χρονιά, έθος ιερό και φιλοπάρθενο. Με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, στο πλαίσιο μάλιστα των λατρευτικών ακολουθιών, που τελούνται με αφορμή τον πα­νη­γυρικό εορτα­σμό του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, έγινε σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 2021, στις 6:00 το απόγευμα, προς αγιασμό, πνευματική στερέωση και ενίσχυση των εν αυτώ ενασκουμένων αδελφών και του πιστού λαού του Θεού της ευρυτέρας περιοχής, η πάνδημος υποδοχή του πάνσεπτου και θαυμα­τουργού εκτυπώματος της «Παναγίας Γοργοϋπηκόου», προστάτιδος και εφόρου της Αθωνικής ιεράς Μονής Δοχειαρίου.

Η υποδοχή της περιπύστου ιεράς εικόνος της Θεοτόκου, την οποία εκόμισε ο Ηγούμενος της σεβασμίας Μονής Δοχειαρίου του Αγιωνύμου Όρους, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, έμπροσθεν των πυλών του ως είρηται ιερού Μετοχίου.

Το χαριτόβρυτο, θεομητορικό εικόνισμα υπεδέχθησαν ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, η Ηγουμένη Ευσεβία με σύσσωμη την ιερά αδελφότητα του ιερού Μετοχίου, ο ευαγής κλήρος της περιοχής, οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ. κ. Θ. Καράογλου και Δ. Βαρτζόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Λαγκαδά κ. Π. Αϊβαζίδης, οι λοιπές αρχές του τόπου, καθώς και ο πιστός λαός του Θεού, ο οποίος προσήλθε για να προσκυνήσει και να λάβει την χάρη και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.

Στην προσφώνησή του, ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος π. Αμφιλόχιος, αφού αρχικώς ευχαρίστησε διά θερμών λόγων τον Σεβ. Τοποτηρητή Μητροπολίτη κ. Θεολόγο, για την παραχώρηση της κυριαρχικής του αδείας, για την πραγματοποίηση της μεγίστης ψυχοστηρικτικής αυτής ευλογίας, της με­τα­φοράς δηλαδή προς προσκύνηση της θαυματοβρύτου εικόνος της Θεομήτορος, αναφέρθηκε συντόμως στο κατ’ εξοχήν πρότυπο ελευθερίας και χαράς, φωτεινό παράδειγμα πρόθυμης υπακοής στο θέλημα του Θεού, θυσιαστικής διακονίας, ταπεινοφροσύνης και σιωπής, την Υπεραγία Θεοτόκο.

 

 

 

 

 

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αφού ετέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, επί τη ευλογητή υποδοχή του χαριτοβρύτου αυτού μεγίστου τιμαλφούς της πίστεώς μας, ομίλησε, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο π. Αμφιλόχιο, για τους ευγενικούς και ψυχοστηρικτικούς του λόγους, επικαίρως προς το συγκεντρωθέν εκκλησία­σμα, για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας, στο άγιο έργο της Εκκλησίας μας αλλά και στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα. Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Ιδού ότι σήμερον, η Υπεραγία Θεοτόκος η Γοργοϋπήκοος άφησε δι’ ολίγον τον πανένδοξον και πανευκλεή θρόνον Της, εις την εν Άθω Ιεράν Μονήν του Δοχειαρίου και ήλθε να αγιάσει τον λαόν του Θεού της ηρωϊκής Μακεδονίας μας και ειδικώτερον της επαρχίας του Λαγκαδά.

Πράγματι, η τόσο δυνατή, ολοζώντανη και ουσιαστική παρουσία της Παναγίας μας, εφέτος προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις, λόγω και των ειδικών συνθηκών. Η Παναγία μας έρχεται να επισταλάξει το βάλσαμο της θείας παρηγορίας στις ψυχές του πιστού λαού του Θεού της εκκλησιαστικής αυτής επαρχίας.

Η Παναγία μας έρχεται να επιχορηγήσει την πίστη μας, να χαριτώσει τον αγώνα μας, να χαρίσει ελπίδα και να μας διδάξει ότι, εμπιστευόμενοι πρωτίστως την χάρη του Θεού, τις μητρικές Της πρεσβείες και τις μεσιτείες των αγίων, αλλά και την ιατρική επιστήμη ως δώρο Θεού, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον πειρασμό της πανδημίας, ο οποίος επετράπη, από τον φιλάνθρωπο Θεό, για την ιδική μας πνευματική διόρθωση, ωρίμανση και σωτηρία.

Ας κοιτάξουμε, αδελφοί μου, πόσο ιλαρό είναι το βλέμμα Της, πόση γλυκύτητα και παρηγορία ακτινοβολεί η θεία μορφή Της! Ιδού, ότι ως Γοργοϋπήκοος υπακούει, ως αξεπέραστο πρότυπο υπακοής, όχι μόνον στον Κύριον και Θεόν Της, αλλά και σ’ εμάς τους ευτελείς και αναξίους, τα πνευματικά Της παιδιά, την κληρονομίαν Της, όταν μάλιστα αισθάνεται τις ψυχές μας να είναι πονεμένες και τσακισμένες. Είναι όμως και Γοργοεπήκοος Μητέρα, επακούει γρήγορα, ακούει δηλαδή με μητρική στοργή τις θερμές προσευχές των παιδιών Της. Είναι αλήθεια ότι καμμία προσευχή προς την Παναγία δεν χάνεται, αρκεί αυτή να είναι για την σωτηρία και το πνευματικό συμφέρον μας. Αρκεί, οι προσευχές μας να αναδίδουν άρωμα ουρανού και πίστεως και όχι τα πάθη, την ευτέλεια την απανθρωπία.

Το λοιπόν, αδελφοί, θαρσείτε! Μη φοβείσθε! Ας εμπιστευθούμε ακόμη περισσότερο το ανείκαστο έλεος και την αγάπη του Θεού και την μητρική σκέπη της Παναγίας Μητέρας μας, η Οποία ποτέ δεν μας εγκατέλειψε. Η χάρις, η παρηγορία και η συνεχής μητρική Της προστασία, είθε να σκεπάζουν την ζωή μας, την πατρίδα και τον κόσμον ολόκληρον. Αμήν!».
Ακολούθως, εν πομπή, το ιερό εικόνισμα μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο Καθολικό του ιερού Μετοχίου, επί ειδικού προς τούτο προσκυνηταρίου.

Τέλος, παρετέθη σε όλους το παραδοσιακό, μοναστηριακό κέρασμα, στο αρχονταρίκι του Μετοχίου. Να σημειωθεί ότι η ιερά εικόνα της «Παναγίας Γοργοϋπηκόου», θα παραμείνει προς προσκύνηση στο ιερό Μετόχιο «Παναγίας Θεοσκεπάστου» Σοχού Λαγκαδά, έως και την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες προς αγιασμό και ενίσχυση των πιστών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων