10/08/2021 10/08/2021 Στις 10 Αυγούστου 1913, υπεγράφη η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σερβία, την Ρουμανία και το Μαυροβούνιο αφενός και την ηττημένη Βουλγαρία αφετέρου, που έθεσε τέλος στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Η Ελλάδα προσάρτησε την ανατολική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα μέχρι το Νέστο ποταμό, τη Νότια Ήπειρο και την Κρήτη. Με τη Συνθήκη...
10 Αυγούστου, 2021 - 11:51

10 Αυγούστου 1913: Υπογραφή Συνθήκης του Βουκουρεστίου

Διαδώστε:
10 Αυγούστου 1913: Υπογραφή Συνθήκης του Βουκουρεστίου

Στις 10 Αυγούστου 1913, υπεγράφη η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σερβία, την Ρουμανία και το Μαυροβούνιο αφενός και την ηττημένη Βουλγαρία αφετέρου, που έθεσε τέλος στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

Η Ελλάδα προσάρτησε την ανατολική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα μέχρι το Νέστο ποταμό, τη Νότια Ήπειρο και την Κρήτη. Με τη Συνθήκη καθορίστηκαν τα νέα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, με βάση τη γραμμή όρος Μπέλλες – εκβολές ποταμού Νέστου, ενώ λίγες μέρες πριν, στις 3 Αυγούστου, είχαν καθοριστεί στο Βελιγράδι τα ελληνοσερβικά σύνορα (Πρωτόκολλο Βενιζέλου – Πάσιτς), με βάση τη γραμμή Πρέσπες – Δοϊράνη.

Γενικά η Συνθήκη Βουκουρεστίου, με την άμεση σχετικά συνομολόγηση και υπογραφή της υπήρξε πολύ σημαντική για τους Συμμάχους (Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία), μέσω της οποίας εκτός του ότι ορίσθηκαν τα σύνορα της ηττημένης Βουλγαρίας με τις όμορες νικήτριες Χώρες, ταυτόχρονα απετράπη και οποιαδήποτε ανάμιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε βαλκανικά, πλέον, ζητήματα, εκτός από της εκ μέρους της τελευταίας ανακατάληψης της Αδριανούπολης, καθώς και τμημάτων της Ανατολικής Θράκης μέχρι τον ποταμό Έβρο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων