11/09/2022 12/09/2022 Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μοιραία πτώση του Σινούκ ανοιχτά του Αγίου Όρους που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’.   Το χρονικό της τραγωδίας Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «ΣΙΝΟΥΚ», που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο...
11 Σεπτεμβρίου, 2022 - 13:46
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2022 - 6:49

11 Σεπτεμβρίου 2004: Η πτώση του Σινούκ που πάγωσε την Ελλάδα

Διαδώστε:
11 Σεπτεμβρίου 2004: Η πτώση του Σινούκ που πάγωσε την Ελλάδα

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μοιραία πτώση του Σινούκ ανοιχτά του Αγίου Όρους που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’.

 

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «ΣΙΝΟΥΚ», που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιον Όρος και τη συνοδεία του, κατέπεσε στη θάλασσα, ανοικτά του Άθω, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβάτες του. Συνολικά 17 νεκροί, ανάμεσά τους και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κυρός Πέτρος. Η Ελλάδα πάγωσε.

Το ελικόπτερο του 4ου ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή τρία-τέσσερα μίλια νοτιοανατολικά της Σιθωνίας. Είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αγιο Όρος στις 11:05. Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου στο Χορτιάτη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, γύρω στις 11 το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΣ, το Chinook είχε παραληφθεί πριν από ένα με ενάμιση χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν περί τις 4 το απόγευμα από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

 

Η λίστα των θυμάτων

Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’, τρεις Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δύο Αρχιμανδρίτες, ένας διάκονος, πέντε ακόλουθοι του Πατριάρχη και το πενταμελές πλήρωμα του Σινούκ.

Αναλυτικά:

  1. Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος
  2. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
  3. Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
  4. Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
  5. Αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
  6. Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
  7. Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
  8. Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
  9. Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
  10. Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα
  11. Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
  12. Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
  13. Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ
  14. Ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
  15. Ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
  16. Αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης
  17. Επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

Ποιος ήταν ο μακαριστός Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’

Ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας κυρός Πέτρος Ζ΄ διετέλεσε Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κατά τα έτη 1997-2004.

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1949 στο χωριό Συγχαρί Κερύνειας Κύπρου. Το 1962 εισήλθε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά Κύπρου. Στη συνέχεια φοίτησε στην Ιερατική Σχολή Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας» (1966-1969). Το 1969 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Επίσκοπο Κωνσταντίας Χρυσόστομο. Το Δεκέμβριο του 1970 εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ιερά Μονή Πεντέλης και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου. Το 1980 μετέβη στη Νότια Αφρική και υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως.

Στις 15 Αυγούστου 1983 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βαβυλώνος και διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου. Η χειροτονία τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά Κύπρου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Στις 14 Ιουνίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Άκκρας και το 1991 ανέλαβε παράλληλα τα καθήκοντα του Πατριαρχικού Επιτρόπου στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως. Στις 28 Νοεμβρίου 1994 η Μητρόπολη Άκκρας μετονομάστηκε σε Μητρόπολη Καμερούν. Στις 21 Φεβρουαρίου 1997 εξελέγη Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος στην Αφρικανική ήπειρο. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την διοικητική αναδιοργάνωση της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, συνέταξε την «Πατριαρχική Διάταξη της 16ης Σεπτεμβρίου 2002» περί του τρόπου εκλογής του Πατριάρχου από την Ιερά Σύνοδο αποκλειστικώς. Ξεκίνησε τις ανακαινιστικές εργασίες του Πατριαρχικού Μεγάρου, της Μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου και της Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Ίδρυσε τις Επισκοπές Νιγηρίας, Μαδαγασκάρης, Γκάνας, Μπουκόμπας και Ζάμπιας. Απεκατέστησε συνοδικώς την κανονική τάξη περί του προσώπου του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.

Εκοιμήθη αιφνιδίως στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 σε αεροπορικό δυστύχημα από πτώση ελικοπτέρου «Σινούκ» του Ελληνικού Στρατού στα νερά του Αιγαίου, πλησιάζοντας στο Άγιον Όρος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων