10/09/2021 10/09/2021 Το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18:30, στον όπισθεν αύλειο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (οδός Γρηγορίου Λαμπράκη 4). Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, θα παραχωρήσει κεντρική ομιλία με...
10 Σεπτεμβρίου, 2021 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2021 - 18:16

2ο Διεθνές Συνέδριο για την Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου

Διαδώστε:
2ο Διεθνές Συνέδριο για την Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου

Το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18:30, στον όπισθεν αύλειο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (οδός Γρηγορίου Λαμπράκη 4).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, θα παραχωρήσει κεντρική ομιλία με θέμα: “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”. Την πρώτη κεντρική διάλεξη θα παρουσιάσει ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα: “Βυζαντινή Αμυντική Στρατηγική: μια επισκόπηση”.

Πριν την εκδήλωση θα προηγηθεί επίσημη ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο στις 17:30.

Ο στόχος του Συνεδρίου και τα σημεία συζήτησης

Η Μεσόγειος έχει προσελκύσει τη φαντασία των σύγχρονων ιστορικών ως το επίκεντρο των μεγάλων πολιτικών οντοτήτων, όπως αυτές των Αιγυπτίων, Ελλήνων, Ρωμαίων, Αράβων, Οθωμανών, Ενετών, Ισπανών και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Θάλασσα ήταν πάντα στο περιθώριο της ιστορικής έρευνας μεταξύ των μονογραφιών σχετικά με τις ιστορίες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής (η ίδια πολύ ξεπερασμένη έννοια) και της Βόρειας Αφρικής. Αυτό συνέβη μέχρι τη δημοσίευση του φημισμένου δίτομου έργου του F. Braudel το 1949, που διαμόρφωσε βαθιά τον τρόπο κατανόησης με τον οποίο οι κοινωνίες που ζούσαν γύρω από τη Μεσόγειο αλληλοεπιδρούσαν σε μια ενιαία περίοδο της ιστορίας, προσφέροντας αυτό που ένας άλλος μεγάλος ιστορικός έχει επινοήσει ως “οριζόντια ιστορία της Μεσογείου”.

Το συνέδριο αυτό στοχεύει να προσφέρει μια μάλλον, κάθετη ιστορία του πολέμου στη Μεσόγειο από τον Μεσαίωνα έως την πρώιμη Νεότερη περίοδο (περίπου 1700 μ.Χ.), δίδοντας έμφαση στο μεταβαλλόμενο πρόσωπο πολλών πλευρών και πλαισίων του πολέμου με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η διεθνής συνεργασία μεταξύ μελετητών από την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη στοχεύει να φέρει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής προσοχής, διοργανώνοντας το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τη Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου Θάλασσας, το οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 16-18 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν εργασίες (papers) που διερευνούν κάθε θέμα σχετικό με τη μελέτη και τη διδασκαλία της στρατιωτικής ιστορίας της Μεσογείου, από την ύστερη αρχαιότητα και την πτώση της Ρώμης μέχρι τον δέκατο έβδομο αιώνα. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις εργασίες (papers) που επικεντρώνονται στο θέμα του συνεδρίου «μοντέλα στρατιωτικής ηγεσίας».

Τα σημεία συζήτησης περιλαμβάνουν:

• τα κοινωνικά στρώματα των στρατιωτικών ηγετών / διοικητών
• ο ρόλος των στρατιωτικών ιδεωδών και πρακτικών σε διαφορετικούς «στρατιωτικούς
πολιτισμούς» στη διαμόρφωση ενός στρατιωτικού ηγέτη
• Τι θα μπορούσε να κάνει ή να σπάσει έναν στρατιωτικό ηγέτη
• την αποτελεσματικότητα των ηγετών / διοικητών στο πεδίο της μάχης
• η «ιδανική» ηγεσία και ο «ηρωικός ατομικισμός»

 

Δείτε την πρόσκληση ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων