10/02/2022 10/02/2022 Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την έλευση του ιερού λειψάνου-τεμαχίου της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους από τα Μετέωρα στο Ληξούρι από τον μακαριστό Ληξουριώτη Επίσκοπο Τρίκκης και Σταγών, Άννινο Χερουβείμ 1952-2022. Στις 13 Δεκεμβρίου 1951 ο μακαριστός Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Άννινος Χερουβείμ, έχοντας συχνή αδελφική επιστολική επικοινωνία με τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Ιερόθεο...
10 Φεβρουαρίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2022 - 8:43

70 χρόνια από την έλευση ιερού λειψάνου του αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι 1952-2022

Διαδώστε:
70 χρόνια από την έλευση ιερού λειψάνου του αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι 1952-2022

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την έλευση του ιερού λειψάνου-τεμαχίου της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους από τα Μετέωρα στο Ληξούρι από τον μακαριστό Ληξουριώτη Επίσκοπο Τρίκκης και Σταγών, Άννινο Χερουβείμ 1952-2022.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1951 ο μακαριστός Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Άννινος Χερουβείμ, έχοντας συχνή αδελφική επιστολική επικοινωνία με τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Ιερόθεο Βουή, του εκφράζει την επιθυμία του, σύναμμα, όπως γράφει, και επιθυμία του Ληξουριώτικου λαού, να φέρει στο Ληξούρι μέρος από τη σεπτή κάρα του Αγίου Χαραλάμπη, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.

Το αίτημα του Μητροπολίτη Άννινου Χερουβείμ  δέχθηκε με πολλή χαρά και σεβασμό προς τον Κεφαλονίτικο λαό ο Κεφαλονίτης Μητροπολίτης και αφού τακτοποιήθηκαν τα σχετικά μέσω αλληλογραφίας, πραγματοποιήθηκε το γεγονός.

«….Επειδή ο Λαός της πόλεως του Ληξουρίου και ολοκλήρου της Επαρχίας Πάλης τρέφει μεγίστην ευλάβειαν προς τον Άγιον αντιλήπτορα και προστάτην επιθυμεί να μετακομισθή η Αγία του Κάρα εκ της Ιεράς Μονής του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων προς προσκύνησιν και ευλογίαν αυτού. Ο Σεβ. Τρίκκης πάνυ ευχαρίστως απαδέχεται την παράκλησιν ημών ταύτην και μάλιστα προθυμοποιείται ίνα ο ίδιος συνοδεύσει τον Άγιον εις Κεφαλληνίας. Τούτου ένεκεν παρακαλούμεν ευσεβεστάτως την Ι. Σύνοδον, όπως χορηγήση τόσον εις τον Σεβ. Μητροπολίτην Τρίκκης, όσον και εις ημάς την προς τούτον άδειαν αυτής, ίνα ικανοποιηθή η θερμή επιθυμία των πνευματικών μου τέκνων, τουθ’ όπερ μεγάλως θα συντελέση εις την οικοδομήν των πιστών και θ’ ανυψώση το θρησκευτικόν αυτών φρόνημα μία τοιαύτη πνευματική πανήγυρις. Τούτο θα γίνει κατά τάς παραμονάς της Εορτής του Αγίου Χαραλάμπους…».

Λίγες μέρες πριν από την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, ο μητροπολίτης Άννινος Χερουβείμ με τη συνοδεία του έφτασαν με πλοίο στη Σάμη και από εκεί κατέληξαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, για να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Προστάτη της Κεφαλονιάς. Ο Μητροπολίτης έμεινε για δυο μέρες στα Ομαλά και την παραμονή της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, πριν αρχίσει ο εορταστικός εσπερινός, έφτασε στο Ληξούρι με το πολύτιμο θησαυρό, μέρος από τη Σεπτή Κάρα του Αγίου Χαραλάμπη. Τον περίμενε πλήθος ιερέων μετά του τότε Σεβασμιωτάτου Ιερόθεου Βουή, αρχές της πόλης και πολύς κόσμου.

Επίσης, προπομπός υπήρξαν οι δυο Φιλαρμονικές της πόλης, που παιάνιζαν χαρούμενα εμβατήρια.

Ο Μητροπολίτης Άννινος Χερουβείμ επέστρεψε στη γενέτειρα πόλη του ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνοντας το πολύτιμο ιερό λείψανο, απότμημα της Κάρας του Αγίου Χαραλάμπους, εκπληρώνοντας μια επιθυμία του ίδιου, αλλά ενδόμυχα και του λαού της Παλικής. Η εορτή που ακολούθησε ήταν μεγαλοπρεπής και συνάμα κατανυκτική, με πρωτοστάτες τους δυο μητροπολίτες, που χάραξαν έναν θρησκευτικό σταθμό στο Ληξούρι και στο αίσθημα των Παληκησιάνων χριστιανών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρά τη χιονοθύελλα που επικρατούσε στην πόλη, χοροστατούντων των δύο Μητροπολιτών και συμπροσευχομένων πολλών ιερέων, παρουσία των αρχών του τόπου και αγημάτων, μα πάνω απ’ όλα σύμπαντος κόσμου της Παλικής, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου και του ιερού τεμαχίου από την Αγία Κάρα του.

Έπειτα από ένα μήνα, στις 8 Μαρτίου (8-3-1952), ο Ληξουριώτης Μητροπολίτης Χερουβείμ Άννινος, έχοντας πραγματοποιήσει την επιθυμία του, να φέρει τεμάχιο από την Αγία Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους απεδήμησε εις Κύριον, ήσυχος και γαλήνιος.

Ο Χερουβείμ Άννινος (1890-1952) ήταν Μητροπολίτης Παροναξίας κατά τη δεκαετία 1935-1945. Όσο ήταν Μητροπολίτης, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας ενώθηκε με τη Θήρα υπό την ονομασία «Παροναξίας καί Θήρας». Το 1945 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, ευλαβής, δυναμικός και ικανός στα διοικητικά. Ασχολήθηκε με την αγιογραφία, δίνοντας ικανά δείγματα της τέχνης αυτής, καθώς και με την υμνογραφία.

Πληροφορίες: ekefalonia.gr, Γεράσιμος Γαλανός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων