11/10/2021 11/10/2021 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, 09:45 το πρωί. Τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχωρούν από την πρωτεύουσα. ‘Υστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη. 77 χρόνια συμπληρώνονται φέτος...
11 Οκτωβρίου, 2021 - 18:12
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2021 - 18:16

Ακρόπολη: Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη σημαία και αποχωρούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ακρόπολη: Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη σημαία και αποχωρούν (ΒΙΝΤΕΟ)

12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, 09:45 το πρωί. Τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχωρούν από την πρωτεύουσα. ‘Υστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη.

77 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Απελευθέρωση της Αθήνας. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Σερντάρη «Η Απελευθέρωση της Αθήνας» (παραγωγής 1987), το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα και για πρώτη φορά πρωταγωνιστές των γεγονότων (μεταξύ των οποίων: Άγγελος Αγγελόπουλος, Κώστας Δεσποτόπουλος, Σπύρος Κωτσάκης, Παυσανίας Κατσώτας, Ιωάννης Γεωργάκης, Άννα Συνοδινού) μιλούν για τα γεγονότα εκείνα.

Στο απόσπασμα της εκπομπής, ο Ιωάννης Γεωργάκης, νομικός σύμβουλος και γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, ο Πέτρος Ρούσσος, συγγραφέας-ιστορικός και μέλος Πολιτικού Γραφείου ΚΚΕ και ο Παυσανίας Κατσώτας, αντισυνταγματάρχης-στρατιωτικός σύμβουλος του Γεωργίου Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και στην Καζέρτα και στρατιωτικός διοικητής Αθηνών αμέσως μετά την άφιξη της κυβέρνησης, δίνουν τη δική τους μαρτυρία για τα γεγονότα της 12ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα καταγράφουν τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των πολιτών της Αθήνας.

 

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων