13/01/2020 13/01/2020 Στις αρχές της Επανάστασης του 1821 εμφανίστηκαν πολλές σημαίες με διάφορες παραστάσεις. Ωστόσο, εκείνη η πρώτη σημαία που υψώθηκε στην Τριπολιτσά έχει μια ιδιαίτερη αξία καθώς φτιάχτηκε από ένα κομμάτι ράσου και ένα κομμάτι φουστανέλας: από αυτά δηλαδή που κράτησαν ζωντανό τον ελληνισμό όλα αυτά τα χρόνια της σκλαβιάς. Την πίστη στον Θεό και την...
13 Ιανουαρίου, 2020 - 9:43

Από ράσο και φουστανέλα η πρώτη ελληνική σημαία

Διαδώστε:
Από ράσο και φουστανέλα η πρώτη ελληνική σημαία

Στις αρχές της Επανάστασης του 1821 εμφανίστηκαν πολλές σημαίες με διάφορες παραστάσεις. Ωστόσο, εκείνη η πρώτη σημαία που υψώθηκε στην Τριπολιτσά έχει μια ιδιαίτερη αξία καθώς φτιάχτηκε από ένα κομμάτι ράσου και ένα κομμάτι φουστανέλας: από αυτά δηλαδή που κράτησαν ζωντανό τον ελληνισμό όλα αυτά τα χρόνια της σκλαβιάς. Την πίστη στον Θεό και την Πίστη στην Ελευθερία!

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 έγινε η Άλωση της Τριπολιτσάς. Η σφαγή ήταν μεγάλη εξαιτίας της οργής των Ελλήνων για τα 400 χρόνια τυραννίας. Στο τέλος της μάχης υπήρξε η ανάγκη μιας σημαίας που θα υψωνόταν για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.
Τότε ο Παπαφλέσσας έκοψε ένα κομμάτι από την εσωτερική πλευρά του ράσου του και ταυτόχρονα ζήτησε από τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Κεφάλα να σχίσει δύο λωρίδες από τη λευκή του φουστανέλα.
Ο Παναγιώτης Κεφάλας υψώνει την επαναστατική σημαία στις επάλξεις των τειχών της πόλης. Αν δεχθούμε τη συνεργασία του Παπαφλέσσα με τον Κεφάλα για την κατασκευή της σημαίας ως γεγονός, τότε ο Γερμανός καλλιτέχνης δεν απέδωσε στη σωστή θέση τα χρώματα.
Με αυτά τα κομμάτια κατασκευάστηκε μια αυτοσχέδια σημαία (γαλάζια με λευκό σταυρό) η οποία υψώθηκε, κάτω από τις ιαχές των Ελλήνων πολεμιστών, στο πρώην τουρκικό διοικητήριο της πόλης. Αυτή αποτέλεσε το πρώτο σχέδιο της επίσημης σημαίας του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων