22/10/2020 22/10/2020 Πλησιάζοντας στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παραθέτουμε μια ιστορία από την πορεία των φαντάρων του Ελληνικού Στρατού, που έπαθαν κρυοπαγήματα, πολεμώντας στο χιόνι και την παγωνιά:   To κρύο στις κατάλευκες παρυφές της Πίνδου ήταν βαρύ. Οι Έλληνες φαντάροι διέθεταν μόλις μία αλλαξιά, αυτή που φορούσαν. Όπως αναφέρεται σε ημερολόγια φαντάρων χαρακτηριστικά: «Πολεμούσαμε στα 1.700...
22 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2020 - 9:10

Γνωστές και άγνωστες ιστορίες από το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο

Διαδώστε:
Γνωστές και άγνωστες ιστορίες από το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο

Πλησιάζοντας στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παραθέτουμε μια ιστορία από την πορεία των φαντάρων του Ελληνικού Στρατού, που έπαθαν κρυοπαγήματα, πολεμώντας στο χιόνι και την παγωνιά:  

To κρύο στις κατάλευκες παρυφές της Πίνδου ήταν βαρύ. Οι Έλληνες φαντάροι διέθεταν μόλις μία αλλαξιά, αυτή που φορούσαν. Όπως αναφέρεται σε ημερολόγια φαντάρων χαρακτηριστικά:
«Πολεμούσαμε στα 1.700 μέτρα, πολλές φορές φτάναμε και τα 2000. Ξηρό τόπο δεν είδαμε. Οι ακρωτηριασμοί από τα κρυοπαγήματα ήταν πλέον ο μεγαλύτερος φόβος των Παιδιών μας.
Μέσα στην παγωνιά όμως ένας μικρός εχθρός έσωζε τους Φαντάρους από τον ακρωτηριασμό. Αυτός ο εχθρός ήταν οι ψείρες.
Πολλοί έπιασαν ψείρες κι έτσι άρχισε η τριβή και η θερμοκρασία του σώματος ανέβαινε. Επίσης, η φαγούρα από τις ψείρες δεν τους άφηνε να πέσουν σε καταστολή και να παγώσουν από το κρύο.
«Κάναμε να ξυστούμε και δέκα-δέκα τις πιάναμε και τις διώχναμε. Αλλά αυτές μας έσωζαν!», λένε χαρακτηριστικά οι τελευταίοι βετεράνοι από την εποποιΐα του 1940.

Κείμενο: Μωραΐτες εν Χορώ
Φωτογραφία: Αλβανικό μέτωπο, καθαρισμός στρατιωτών από τις ψείρες, 1940-41

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων