24/10/2021 24/10/2021 Η Ειρήνη της Βεστφαλίας είναι η περιληπτική ονομασία μιας σειράς τριών συνθηκών, που υπογράφτηκαν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 1648 στις πόλεις της Βεστφαλίας, Μίνστερ και Όσναμπρικ και σφράγισαν το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου, αλλά και του Ογδοηκονταετούς Πολέμου μεταξύ Ισπανίας και των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών. Μετά από τετραετείς και γεμάτες...
24 Οκτωβρίου, 2021 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2021 - 13:49

Η Ειρήνη της Βεστφαλίας

Διαδώστε:
Η Ειρήνη της Βεστφαλίας

Η Ειρήνη της Βεστφαλίας είναι η περιληπτική ονομασία μιας σειράς τριών συνθηκών, που υπογράφτηκαν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 1648 στις πόλεις της Βεστφαλίας, Μίνστερ και Όσναμπρικ και σφράγισαν το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου, αλλά και του Ογδοηκονταετούς Πολέμου μεταξύ Ισπανίας και των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών.

Μετά από τετραετείς και γεμάτες δυσχέρειες διαπραγματεύσεις, το συνέδριο κατέληξε, μεταξύ άλλων, στην εξής απόφαση:

  • Ανεγνωρίστηκε η θρησκευτική ελευθερία και η ισότητα των δογμάτων. Οι ηγεμόνες διατήρησαν το δικαίωμα επιβολής της θρησκείας τους στους υπηκόους τους (cujus regio, ejus religio).

Αποτελέσματα του Τριακονταετούς Πολέμου:

  • H Γερμανία, το κυρίως θέατρο του πολέμου, υφίσταται μεγάλες καταστροφές και καθίσταται ανίσχυρη εξωτερικά και εσωτερικά για τα επόμενα 150 χρόνια.
  • Η Γαλλία και η Σουηδία ενισχύονται και αποκτούν γόητρο και ισχύ.
  • Η ανεξιθρησκεία επικρατεί στην Ευρώπη.
  • Μακροπρόθεσμα, διαμορφώνεται ένα νέο διεθνές πλαίσιο στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούν οι αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των κυριάρχων κρατών και της ισορροπίας δυνάμεων. Οι αρχές αυτές μεταλαμπαδεύτηκαν αργότερα και στον υπόλοιπο κόσμο και αποτέλεσαν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων