29/08/2022 29/08/2022 Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο «Έξοδος 1922» από τη σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ «Στον χώρο της Ιστορίας» του 1985 Εκατό χρόνια πριν, στα μέσα Αυγούστου του 1922, κατέρρευσε το ελληνικό μέτωπο στη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ. Η μικρασιατική εκστρατεία, που ξεκίνησε το 1919 με ενθουσιασμό και την πίστη...
29 Αυγούστου, 2022 - 11:50
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2022 - 11:58

Η Σμύρνη στις φλόγες – 29 Αυγούστου 1922 (video)

Διαδώστε:
Η Σμύρνη στις φλόγες – 29 Αυγούστου 1922 (video)

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο «Έξοδος 1922» από τη σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ «Στον χώρο της Ιστορίας» του 1985

Εκατό χρόνια πριν, στα μέσα Αυγούστου του 1922, κατέρρευσε το ελληνικό μέτωπο στη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ. Η μικρασιατική εκστρατεία, που ξεκίνησε το 1919 με ενθουσιασμό και την πίστη στην πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, κατέληξε σε οδυνηρή ήττα για τον ελληνικό στρατό. Η άτακτη οπισθοχώρηση συνέπεσε με την μαζική φυγή ελληνικών πληθυσμών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ όσοι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους βρήκαν φριχτό τέλος στα χέρια των Τσετών και των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ οι άντρες συλλαμβάνονταν και στέλνονταν στα Τάγματα Εργασίας, τα λεγόμενα ”Αμελέ Ταμπουρού” στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, σε μακρές πορείες εξόντωσης.

Η Σμύρνη γέμισε πρόσφυγες από τις γύρω περιοχές οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να διαφύγουν στην Ελλάδα. Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη στις 27 Αυγούστου και σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου ξεκίνησε η καταστροφή της πόλης από τα Βουρλά. Μια μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία και συνέχισε να καίει τα προάστια της σπουδαίας πόλης της Ιωνίας ενώ Τσέτες και άτακτοι Τούρκοι έσφαζαν, κακοποιούσαν και βασάνιζαν Έλληνες και Αρμένιους κατοίκους. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας είχε ξεκινήσει.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο ”Έξοδος 1922” από την σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ ”Στο χώρο της Ιστορίας”, παραγωγής 1985.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Πηγή: ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων