29/05/2019 29/05/2019 Ο Νικόλαος Γλυκής, θεωρείται σήμερα ο πρώτος Έλληνας τυπογράφος. Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1619, δεν έμαθε σχεδόν καθόλου γράμματα και το 1647 εγκαταστάθηκε στη Βενετία για να ασχοληθεί με το εμπόριο. Κατά το 1671 ίδρυσε στην Βενετία το τυπογραφείο του, αγοράζοντας ένα χρόνο πριν το τυπογραφείο του Ορσίνο Αλμπρίτζι και αποκτώντας ταυτόχρονα το προνόμιο αποκλειστικότητας...
29 Μαΐου, 2019 - 15:34

Η σπάνια έκδοση Ευαγγελίου που φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Διαδώστε:
Η σπάνια έκδοση Ευαγγελίου που φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Ο Νικόλαος Γλυκής, θεωρείται σήμερα ο πρώτος Έλληνας τυπογράφος. Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1619, δεν έμαθε σχεδόν καθόλου γράμματα και το 1647 εγκαταστάθηκε στη Βενετία για να ασχοληθεί με το εμπόριο. Κατά το 1671 ίδρυσε στην Βενετία το τυπογραφείο του, αγοράζοντας ένα χρόνο πριν το τυπογραφείο του Ορσίνο Αλμπρίτζι και αποκτώντας ταυτόχρονα το προνόμιο αποκλειστικότητας για την έκδοση σημαντικών ελληνικών τίτλων.
Από το τυπογραφείο του Ν. Γλυκή εκδόθηκαν όχι μόνο εκκλησιαστικά, αλλά και επιστημονικά και φιλολογικά έργα, ενώ στο σύνολό τους εκδόθηκαν 106 τίτλοι.
Το παρόν ευαγγέλιο, με την χαρακτηριστική τυπογραφική σφραγίδα του Γλυκύ η οποία περιλαμβάνει μια μέλισσα και ως υπογραφή τα δύο γράμματα Ν(ικόλαος) Γλ(υκύς), εκδόθηκε ως αναθεώρηση παλαιότερης έκδοσης, με την προσθήκη ενός ευαγγελιστάριου το 1781 και δωρήθηκε την ίδια χρονιά , στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Χρύσανθο Νοταρά, ο οποίος και είχε ελέγξει την εγκυρότητά του.
Το Eυαγγέλιο σήμερα βρίσκεται στην βιβλιοθήκη των σπάνιων βιβλίων του Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων