07/08/2019 07/08/2019 Την υλοποίηση του σχεδίου επισκευής και αναπαλαίωσης των σπιτιών των Ελλήνων που κατοικούσαν στη συνοικία Γενί Μαχαλέ,έχει αναλάβει η Υπηρεσία Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας και ο Δήμος Σινώπης Πρόκειται για σπίτια που έχουν διασωθεί και βρίσκονται στην οδό Κουρούτσεσμε (Kuruçeşme Sokak). Ένα μέρος των σπιτιών έχει αναλάβει να τα αναπαλαιώσει η Υπηρεσία Μνημείων...
07 Αυγούστου, 2019 - 13:51

“Ξαναζεί” η Σινώπη του Πόντου

Διαδώστε:
“Ξαναζεί” η Σινώπη του Πόντου

Την υλοποίηση του σχεδίου επισκευής και αναπαλαίωσης των σπιτιών των Ελλήνων που κατοικούσαν στη συνοικία Γενί Μαχαλέ,έχει αναλάβει η Υπηρεσία Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας και ο Δήμος Σινώπης

Πρόκειται για σπίτια που έχουν διασωθεί και βρίσκονται στην οδό Κουρούτσεσμε (Kuruçeşme Sokak).

Ένα μέρος των σπιτιών έχει αναλάβει να τα αναπαλαιώσει η Υπηρεσία Μνημείων του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, και ένα μέρος ο Δήμος Σινώπης. Θεωρούν ότι με το βήμα αυτό θα ωραιοποιήσουν την πόλη και θα ελκύσουν ακόμα περισσότερους τουρίστες, ντόπιους και ξένους.

Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται τους επόμενους τρεις μήνες.

Η ελληνική κοινότητα της Σινώπης

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική αποικία του Πόντου. Χτισμένη στη βάση μικρής χερσονήσου, αποτελούσε σημαντικό λιμάνι του Ευξείνου. Ο πυρήνας της πόλης περικλειόταν από το αρχαίο τείχος. Οι περίπου 5.000, από τους 15.000 κατοίκους της Σινώπης, ήταν Έλληνες και κατοικούσαν έξω από το κάστρο, προς το λιμάνι. Στους ντόπιους, που υπερηφανεύονταν πως κατάγονταν από τους Αργοναύτες, προστέθηκαν μετανάστες από την κυρίως Ελλάδα. Όλοι μιλούσαν ελληνικά και ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία, τη ναυπηγική και το εμπόριο. Ήταν οικονομικό κέντρο για τα χωριά της περιοχής, οι κάτοικοι των οποίων (μεταξύ τους περίπου 5.000 Έλληνες) ψώνιζαν κάθε Πέμπτη στο παζάρι της. Ταυτόχρονα διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με τις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας (Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη).

Στα τέλη του 19ου αιώνα πολλοί μετανάστευσαν για να εργαστούν στη Ρωσία.

Η ορθόδοξη κοινότητα υπαγόταν στη Μητρόπολη Αμάσειας με έδρα τη Σαμψούντα. Διέθετε δύο μεγάλες εκκλησίες (Ευαγγελίστρια και Άγιο Κωνσταντίνο) και διατηρούσε νηπιαγωγείο, οκτατάξια αστική σχολή και πεντατάξιο παρθεναγωγείο.

Πηγή: pontos-news

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων