11/04/2019 11/04/2019 Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλου Κρανοβουνίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου» διοργάνωσε και πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο νομό Ροδόπης και σε ένα αμιγώς προσφυγικό χωριό όπως το Μεγάλο Κρανοβούνιο, εκδηλώσεις επετειακής μνήμης και ιστορικής γνώσης για τα μαρτύρια και πάθη των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης «Μαύρο Πάσχα των Θρακών 1914» κατά...
11 Απριλίου, 2019 - 15:37

Μαύρο Πάσχα των Θρακών 1914

Διαδώστε:
Μαύρο Πάσχα των Θρακών 1914

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλου Κρανοβουνίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου» διοργάνωσε και πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο νομό Ροδόπης και σε ένα αμιγώς προσφυγικό χωριό όπως το Μεγάλο Κρανοβούνιο, εκδηλώσεις επετειακής μνήμης και ιστορικής γνώσης για τα μαρτύρια και πάθη των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης «Μαύρο Πάσχα των Θρακών 1914» κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως ψυχών των μαρτυρικώς τελειωθέντων Θρακών της Ανατολικής Θράκης και τιμής με την κατάθεση στεφάνων στο ηρώων του χωριού.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτειακών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιφέρειας, όπως ο πολιτιστικός χορευτικός σύλλογος Θρακών, ο πολιτιστικός σύλλογος «Φιλοτέχνες», ο πολιτιστικός σύλλογος Παραδημής και φίλων, και ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών Ν. Σιδηροχωρίου.

Εκ μέρους του δήμου τίμησαν την τελετή ο αντιδήμαρχος υποδομών, καθαριότητας και πρασίνου κ. Μουρτίδης και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού Σπάρτακος κ. Καραΐσκος. Στεφάνια κατέθεσαν, για τον Δήμο Κομοτηνής ο αντιδήμαρχος κ. Μουρτίδης, για τους πολιτιστικούς συλλόγους η κ. Τσίτσιου και ο Ναθαναήλ Μολλάς, πρόεδρος του πολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου Μεγάλου Κρανοβουνίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου».

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου Μεγάλου Κρανοβουνίου, με την πραγματοποίηση της ομιλίας του εξαίρετου, θεολόγου, νομικού και ιστορικού Ιωάννη Ελ. Σιδηρά με θέμα: «Μαρτύρια και πάθη κατά το Μαύρο Πάσχα των Θρακών 1914-1918».

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από πλήθος κόσμου, ιερέων, εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών, των αρχών ασφαλείας του τόπου, καθηγητών, δασκάλων πολιτιστικών συλλόγων, κατοίκων του χωριού και επισκεπτών, ο εξαίρετος κ. Σιδηράς ανέπτυξε το θέμα του αναλύοντας με επιστημονικό τρόπο αλλά και με συγκινησιακή φόρτιση ιστορικά γεγονότα και δεδομένα της μαύρης περιόδου για το ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης κατά την χρονική περίοδο 1914-1918.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι: αντιδήμαρχος κ. Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Λιβεριάδου, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης κ. Σεβδυνίδης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής και υποψήφιος δήμαρχος κ. Γραβάνης, η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής και υποψήφια δήμαρχος κ. Λαφτσή, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Στεργίου, οι πολιτευτές Ροδόπης κ. Ελευθεριάδου και κ. Τσουμαρέλης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Βεζυργιαννίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων κ. Νάκος, ο πρόεδρος του συλλόγου Καππαδοκών κ. Μαυρίδης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παραδημής κ. Καρακύργιος, η εκπρόσωπος του συλλόγου Θρακών κ. Τσίτσιου, η εκπρόσωπος του πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου γυναικών Ν. Σιδηροχωρίου κ. Φυτιλλίδου και ο πρόεδρος του συλλόγου εφέδρων Κομοτηνής κ. Τσαρδακλής.

Πηγή: www.xronos.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων