16/10/2021 16/10/2021 Στις 17 Οκτωβρίου 1941, εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής περισσότεροι από 230 άνδρες ηλικίας από 15 ως 60 ετών, στα Άνω και Κάτω Κερδύλια του Δήμου Αμφίπολης, κοντά στις Σέρρες. Η σφαγή των Κερδυλίων υπήρξε από τις πρώτες μαζικές εκτελέσεις αμάχων στην Ελλάδα από την Βέρμαχτ, ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή,...
16 Οκτωβρίου, 2021 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2021 - 17:48

Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής: Η σφαγή στα Κερδύλια

Διαδώστε:
Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής: Η σφαγή στα Κερδύλια

Στις 17 Οκτωβρίου 1941, εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής περισσότεροι από 230 άνδρες ηλικίας από 15 ως 60 ετών, στα Άνω και Κάτω Κερδύλια του Δήμου Αμφίπολης, κοντά στις Σέρρες. Η σφαγή των Κερδυλίων υπήρξε από τις πρώτες μαζικές εκτελέσεις αμάχων στην Ελλάδα από την Βέρμαχτ, ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή, ενώ και τα δύο χωριά πυρπολήθηκαν.

Το απόσπασμα που ακολουθεί από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ», παραγωγής 1980, σε σκηνοθεσία Μάνου Ευστρατιάδη και με τίτλο “ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ“, περιλαμβάνει το κάλεσμα προς τους κατοίκους των δύο χωριών προκειμένου να μοιραστούν τις μνήμες τους, την ανταπόκρισή τους και στη συνέχεια τη συγκλονιστική μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας του χωριού που έχασε τον άνδρα και τον αδερφό της. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ αποτέλεσε την πρώτη οπτικοακουστική καταγραφή ενός μέχρι τότε άγνωστου γεγονότος, 39 χρόνια μετά το συγκεκριμένο έγκλημα πολέμου. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο 80 ετών από το ολοκαύτωμα στα Κερδύλια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων