26/11/2021 26/11/2021 Στο τέλος Νοεμβρίου 1942 πραγματοποιείται στην κατεχόμενη Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς εις βάρος των δυνάμεων κατοχής του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Πρόκειται για μια αντιστασιακή πράξη μεγάλης συμβολικής αξίας, μιας και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Ελλάδα, του ΕΛΑΣ...
26 Νοεμβρίου, 2021 - 20:35
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2021 - 19:04

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Έτσι τινάχτηκε ο Γοργοπόταμος

Διαδώστε:
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Έτσι τινάχτηκε ο Γοργοπόταμος

Στο τέλος Νοεμβρίου 1942 πραγματοποιείται στην κατεχόμενη Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς εις βάρος των δυνάμεων κατοχής του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Πρόκειται για μια αντιστασιακή πράξη μεγάλης συμβολικής αξίας, μιας και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Ελλάδα, του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και του ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), με την καθοδήγηση των συμμαχικών δυνάμεων.

Στο ντοκιμαντέρ «Έτσι τινάχτηκε ο Γοργοπόταμος», παραγωγής 1982 και σε σκηνοθεσία Χρήστου Ζημιανίτη, μέλη των ομάδων που συμμετείχαν στο σαμποτάζ περιγράφουν το τελικό στάδιο και την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. για την επέτειο 79 ετών από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΔΩ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων