22/04/2021 22/04/2021 Μια ανάρτηση για τον αγώνα των Ελλήνων της Βενετίας και των Stradioti για θρησκευτική ελευθερία έκαναν οι Έλληνες της Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας στη σελίδα τους στο διαδίκτυο.  1511, 4 Οκτωβρίου Οι Έλληνες stradioti της Βενετίας ζητούν την άδεια από το Συμβούλιο των Δέκα και τη Βενετική Γερουσία να αγοράσουν με έξοδά τους οικόπεδο στη Βενετία, για...
22 Απριλίου, 2021 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2021 - 15:36

Ο αγώνας των Ελλήνων της Βενετίας για θρησκευτική ελευθερία

Διαδώστε:
Ο αγώνας των Ελλήνων της Βενετίας για θρησκευτική ελευθερία

Μια ανάρτηση για τον αγώνα των Ελλήνων της Βενετίας και των Stradioti για θρησκευτική ελευθερία έκαναν οι Έλληνες της Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας στη σελίδα τους στο διαδίκτυο. 

1511, 4 Οκτωβρίου

Οι Έλληνες stradioti της Βενετίας ζητούν την άδεια από το Συμβούλιο των Δέκα και τη Βενετική Γερουσία να αγοράσουν με έξοδά τους οικόπεδο στη Βενετία, για να χτίσουν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, τον προστάτη τους. Για να υπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τη Γαληνοτάτη, οι έφιπποι πολεμιστές είχαν μεταφέρει και εγκαταστήσει στη Βενετία όλα τα μέλη των οικογενειών τους, γεγονός που καταστούσε την εκκλησία του Αγίου Βλασίου –που είχε παραχωρηθεί αρχικά στους Έλληνες– εντελώς ανεπαρκή. Συμπληρώνουν ακόμη ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για την ταφή των νεκρών τους.

Και εδώ, όπως και στις άλλες προρρηθείσες περιπτώσεις, οι Στρατιώτες διαπραγματεύονται στα ίσα και χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας. Εκθέτουν την κατάσταση και τεκμηριώνουν «το άτοπον» των δύο προβλημάτων τους: (α) δεν έχουν «τόπο» λατρείας για να λατρέψουν τον Θεό τους κατά τον δικό τους τρόπο (β) δεν έχουν «τόπο» να θάψουν τους νεκρούς τους.

Στην πρώτη περίπτωση, η λειτουργία γίνεται μέσα σε άλλον ναό, παπικό, και επικρατεί χάος. Το πατρογονικό αυτοσαρκαστικό χιούμορ δεν τους εγκαταλείπει και λέγουν: «αν δ’ επιτρέπηται, δυνάμεθα να προσθέσωμεν ότι ούτε αυτός ο δεσπότης ημών θεός εννοείτας δεήσεις ούτε ημών ούτε εκείνων»!

Και στο δεύτερο πρόβλημά τους χρησιμοποιούν το αυτοσαρκαστικό τούτο όπλο, για να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα: «Όταν δε σημάνη η τελευταία ημέρα της κρίσεως, μετά πολλής δυσκολίας θα ζητηθώσιν οι ιχθύς της θαλάσσης αποδώσωσι τα ημέτερα κατακερματισμένα μέλη και οστά εις αναγέννησιν των σωμάτων».

Για να καταλάβουμε το μέγεθος των εν λόγω ανθρώπων, αρκεί να βάλουμε στη θέση τους τον εαυτό μας και να σκεφτούμε αν ποτέ στη Νέα Υόρκη θα απευθύναμε έγγραφο αίτημα στον Μπους (ή σε όποιον πρόεδρο) με παρόμοιους αστεϊσμούς.

Αν και κάνουν λίγη πλάκα, κατά τα άλλα είναι πολύ προσεκτικοί. Και τη δέουσα τιμή αποδίδουν και τις αποστάσεις ασφαλείας κρατάνε.

Με τούτα και με τα άλλα, εφέλκουν τη Γερουσία στην εξής ενέδρα: Αν δεν μας δώσετε εκείνο που είναι εύλογο και δίκαιο, (α) θα είσαστε χειρότεροι από τους Τούρκους και τους Σαρακηνούς, διότι εκείνοι επιτρέπουν τη λατρεία κατά τον ορθόδοξο τρόπο, και (β) θα μας βάλετε σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι έχετε τους Αρμένιους και τους Εβραίους.

Δεδομένων των υπηρεσιών που έχουν προσφέρει στη Γαληνοτάτη, αλλά και της τζοροσύνης που τους διακρίνει –ήδη οι Βενετσιάνοι έχουν πάρει γεύση–, η ενέδρα που τους στήσανε ισοδυναμεί με ρουά ματ! Η Γερουσία, φυσικά, το αντιλαμβάνεται και ανακρούει πρύμναν! Αυθημερόν!

Πηγές:
– Δημοσία Ιλαρία. 500 χρόνια από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας
– Γιώργος Μιλτ. Σαλεμής, Παράξενοι Φτωχοί Στρατιώτες
📸 Λεπτομέρεια από την εικόνα των αδελφών Μάνεση που αφιέρωσαν στον Άγιο Γεώργιο των Ελλήνων. 1564.

Προσέξτε το ημίψηλο καπέλο, σύμβολο των Stradioti.

Το ελληνικό κείμενο το έχει δημοσιεύσει ο Κ. Σάθας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων