12/10/2019 12/10/2019 12 Οκτωβρίου 1944. Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και τα στρατιωτικά οχήματα αποχωρούν από την Αθήνα, η οποία έχει κηρυχθεί «ανοχύρωτη πόλη». Ο λαός της Αθήνας συρρέει με κάθε μέσο από όλες τις συνοικίες στο κέντρο της πόλης, σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα πανηγυρισμών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Γερμανοί ανασυγκροτούνται...
12 Οκτωβρίου, 2019 - 9:35
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2019 - 9:36

Ο Φίνος περιγράφει την απελευθέρωση της Αθήνας

Διαδώστε:
Ο Φίνος περιγράφει την απελευθέρωση της Αθήνας

12 Οκτωβρίου 1944. Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και τα στρατιωτικά οχήματα αποχωρούν από την Αθήνα, η οποία έχει κηρυχθεί «ανοχύρωτη πόλη». Ο λαός της Αθήνας συρρέει με κάθε μέσο από όλες τις συνοικίες στο κέντρο της πόλης, σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα πανηγυρισμών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Γερμανοί ανασυγκροτούνται και τα ξημερώματα αρχίζουν να αποχωρούν. Όσοι ελάχιστοι έχουν μείνει πίσω συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα και με επικεφαλής τον στρατηγό Φέλμι καταθέτουν βιαστικά στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Χωρίς επισημότητες στις 9.15 ένας στρατιώτης τους υποστέλλει τη σημαία με τη σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σημαίνοντας τη λήξη της Κατοχής, που διήρκεσε 1.625 μέρες.

Θα είναι μια απελευθέρωση γλυκιά που θα σκορπίσει τη χαρά, με τους Αθηναίους να βγαίνουν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, φωνάζοντας «Χριστός Ανέστη».

Ο Φίνος βγήκε στους δρόμους της Αθήνας για να κινηματογραφήσει τις πρωτόγνωρες στιγμές από την απελευθέρωση της Αθήνας από την Γερμανική κατοχή και τα πλάνα από την αιματοβαμμένη Καισαριανή.

Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί από συνεργάτες του αλλά και από τον ίδιο τον Φιλοποίμενα Φίνο, ο οποίος χαρίζει και τη φωνή του στο μικρό φιλμ.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων