20/11/2019 20/11/2019 Στις 20 Νοεμβρίου του 1921, με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης, κλείνει το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας μετά από λειτουργία 239 ετών. Οι μαθητές και οι καθηγητές εκδιώκωνται. Στην είσοδο τοποθετούνται τσανταρμάδες (Τούρκοι χωροφύλακες), απαγορεύοντας την είσοδο και την παραμονή πλησίον του κτιρίου… Το Φροντιστήριον ήταν σημείο αναφοράς για όλη την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πόντου και κατέστη...
20 Νοεμβρίου, 2019 - 12:50
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2019 - 12:58

Όταν οι Τούρκοι έκλειναν το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας

Διαδώστε:
Όταν οι Τούρκοι έκλειναν το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας

Στις 20 Νοεμβρίου του 1921, με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης, κλείνει το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας μετά από λειτουργία 239 ετών. Οι μαθητές και οι καθηγητές εκδιώκωνται. Στην είσοδο τοποθετούνται τσανταρμάδες (Τούρκοι χωροφύλακες), απαγορεύοντας την είσοδο και την παραμονή πλησίον του κτιρίου…

Το Φροντιστήριον ήταν σημείο αναφοράς για όλη την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πόντου και κατέστη ο μακροβιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός της ευρύτερης Μικράς Ασίας. Διανοούμενοι καταρτίσθηκαν στα θρανία του, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν την ελληνική παιδεία, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος του Φροντιστηρίου στη διαμόρφωση εθνοτοπικής ταυτότητας. Στα τέλη του 19ου αιώνα το Φροντιστήριον Τραπεζούντος είχε αναγνωριστεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως πλήρες γυμνάσιο, ισότιμο των ελληνικών.

Το τελευταίο μεγαλοπρεπές κτίριό του αποπερατώθηκε το 1902, αλλά οι άνθρωποι που το καθιστούσαν κυψέλη ζωής και γνώσης αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν στα τέλη του 1921, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου των Νεοτούρκων για τον μεγάλο ξεριζωμό των χριστιανικών πληθυσμών από την Ανατολή.

Επιμέλεια: Κώστας Κοντογιαννίδης – pontos-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων