11/03/2022 11/03/2022 Ήταν 11 Μαρτίου του 1978 όταν η Σοφία Βέμπο, η φωνή της εμψύχωσης  στο έπος του ’40, άφηνε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 68 ετών. Η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην...
11 Μαρτίου, 2022 - 13:24
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2022 - 13:25

Σ.Βέμπο: 11 Μαρτίου του 1978 σίγησε η φωνή που νίκησε τον φασισμό

Διαδώστε:
Σ.Βέμπο: 11 Μαρτίου του 1978 σίγησε η φωνή που νίκησε τον φασισμό
Ήταν 11 Μαρτίου του 1978 όταν η Σοφία Βέμπο, η φωνή της εμψύχωσης  στο έπος του ’40, άφηνε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 68 ετών.

Η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ’ ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της η καταξίωση δεν άργησε να έρθει.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των Ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης».

Το 1949 απέκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο. Σε μια εποχή που θέατρα έκλειναν και μετατρέπονταν σε κινηματογράφους, η Βέμπο επανέφερε την επιθεώρηση, ανεβάζοντας έργα που διατήρησαν ζωντανή την παράδοση της λαϊκής σάτιρας και καθιέρωσαν τους μεγάλους κωμικούς μας. Ταυτόχρονα, έβαλε τα θεμέλια μιας καινούριας εποχής για το ελληνικό τραγούδι, λανσάροντας το «αρχοντορεμπέτικο».

Όλα αυτά τα χρόνια, η Σοφία Βέμπο διατηρούσε δεσμό με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκε τελικά το 1957.

Το 1959 πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288», όπου υποδύεται μια διάσημη τραγουδίστρια που ξεχάστηκε από τους θαυμαστές της κι εργαζόταν ως καθηγήτρια πιάνου. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της το 1955 στην κλασσική «Στέλλα» και το 1938 στην «Προσφυγοπούλα», όπου είχε κάνει και το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 άρχισε να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τη βραδιά του «Πολυτεχνείου» άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της.

Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σ’ ένα πάνδημο συλλαλητήριο.

Το 2020, με αφορμή τα 80 χρόνια από το έπος του ΄40 και τα 110 χρόνια από την γέννηση της Σοφίας Βέμπο, που με τη φωνή και τη φλόγα της έμεινε στην ιστορία ως «η τραγουδίστρια της νίκης», η Σοφία Μάνου ερμήνευσε μοναδικά, δώδεκα από τα συγκλονιστικά τραγούδια της Βέμπο, που εμψύχωσαν την ελληνική ψυχή σε δύσκολες στιγμές, μεγάλης δοκιμασίας.

Σε μια εποχή που ο Ελληνικός λαός δοκιμάζεται ξανά, το album «Σοφία Βέμπο – Η φωνή που νίκησε το φασισμό” το οποίο είναι παραγωγής του Ινστιτούτου “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός”, προσφέρει μια μουσική ανάσα, που έρχεται για να ζωντανέψει την υπερηφάνεια και το ηθικό των Ελλήνων και να τεθεί απέναντι σε κάθε είδους φασισμό απ’ όπου και αν προέρχεται αυτός.

Κλασικά τραγούδια, όπως τα «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου», ενορχηστρωμένα με έμπνευση από τον Ντίνο Γεωργούντζο, με σύγχρονο ήχο όπου κυριαρχούν τα έγχορδα και οι παιδικές φωνές 350 μελών παιδικών χορωδιών, ακούγονται με έναν ολόφρεσκο τρόπο, λυρικό και επιβλητικό, που ταξιδεύει τον ακροατή.

Η Σοφία Μάνου τιμώντας την πρόσκληση του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, να ερμηνεύσει δώδεκα μοναδικά τραγούδια, που στιγμάτισαν τις ψυχές όλων των Ελλήνων, ανταποκρίθηκε με σεβασμό στο μεγαλείο ερμηνείας της Σοφίας Βέμπο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας με διαχρονικό χαρακτήρα.

Συμμετέχουν 350 παιδικές φωνές από: την Παιδική & Νεανική χορωδία του Δήμου Διονύσου, τη Χορωδία εκπαιδευτηρίων Ηλιάδη, το Νεανικό Φωνητικό σύνολο & τη Μικτή χορωδία Επτάχορδη Λύρα του Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου, τη Χορωδία του 1ου Δημ. Σχολείου Ωρωπού και Νέων Παλατίων και τη Χορωδία της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ,
«Choeur Du Coeur».

Ακούστε το album στις ψηφιακές πλατφόρμες ΕΔΩ

Δείτε τα videos ΕΔΩ

Περιέχει του τίτλους τραγουδιών:
1) Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του
Μουσική: Σακελλαρίδης Θεόφραστος / Στίχοι: Θίσβιος Γιώργος
2) Η Γαλανή μας Χώρα
Μουσική: Γιώργος Μυρογιάννης / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
3) Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
4) Νίκη να δώσεις στα παιδιά μας
Μουσική: Φώτης Ζερβόπουλος Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
5) Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος – Αιμίλιος Σαββίδης
6) Πατρίδα Πατρίδα
Μουσική: Βέλλας Γιάννης / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
7) Πω πω τι έπαθε ο Μουσολίνι
Μουσική: Giovani Casiroli – Nino Rastelli / Στίχοι: Paola Marchetti – Πώλ Μενεστρέλ
8) Στον πόλεμο βγαίν’ ου Ιταλός
Μουσική: Θίσβιος Γιώργος / Στίχοι: Σοφία Βέμπο – Απόστολος Μοσχοβίτης
9) Τα παιδιά μας που τ΄αρπάξαν
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος – Αιμίλιος Σαββίδης
10) Το τραγούδι της λευτεριάς
Μουσική: Μενέλαος Θεοφανίδης / Στίχοι: Γεώργιος Ασημακόπουλος
11) Το τραγούδι του Μωριά
Μουσική: Θεόφραστος Σακελλαρίδης / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
12) Χωριό μου χωριουδάκι μου
Μουσική: Ριτσιάρδης Ιωσήφ / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος

Ακολουθήστε τη Σοφία Μάνου: https://geni.us/SofiaManou

Ακολουθήστε το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: https://geni.us/KJADy

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων