17/08/2019 17/08/2019 Το θέλουμε; Μάλλον, οι περισσότεροι όχι. Προτιμούμε την ασφάλεια ενός μισθού, ενός παιδιού, μίας καλής γυναίκας, ενός ζεστού σπιτιού, ενός θανάτου που κάποτε θα έρθει και τον έχουμε βάλει στο πρόγραμμα. Η έξοδος στην αιωνιότητα είναι για τους τρελούς. Η γραφή στους καταλόγους των ηρώων υπάρχει μόνο στις ταινίες. Η Πατρίδα θα βρει τον δρόμο...
17 Αυγούστου, 2019 - 21:38
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2019 - 21:58

Σολωμός Σολωμού, αρκεί να θέλεις

Διαδώστε:
Σολωμός Σολωμού, αρκεί να θέλεις

Το θέλουμε; Μάλλον, οι περισσότεροι όχι.

Προτιμούμε την ασφάλεια ενός μισθού, ενός παιδιού, μίας καλής γυναίκας, ενός ζεστού σπιτιού, ενός θανάτου που κάποτε θα έρθει και τον έχουμε βάλει στο πρόγραμμα. Η έξοδος στην αιωνιότητα είναι για τους τρελούς. Η γραφή στους καταλόγους των ηρώων υπάρχει μόνο στις ταινίες.

Η Πατρίδα θα βρει τον δρόμο της – εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα; Δεν είναι για εμάς αυτά, είμαστε ήρεμοι άνθρωποι εμείς. Και στο κάτω κάτω της γραφής, το σάλτο επάνω στο κοντάρι είναι πολύ μακριά από εμάς: το δοξάζουμε μεν, δεν το θέλουμε δε.

Ουδέποτε θα κάναμε το σάλτο. Λουφάρουμε, για να μην πεθάνουμε. Απίστευτοι είμαστε. Είμαστε ανάξιοι, μίας Πατρίδας αξίας. Ο Σολωμός Σολωμού το έκανε. Δε λούφαρε. Και δεν το έκανε καθόλου εν θερμώ. Τον κοιτάς πριν μπουκάρει στο κοντάρι και το διακρίνεις πως το έχει αποφασίσει. Σαν φιλόσοφος κοιτάζει το κοντάρι.

Το ξέρει πως θα πάει, το ξέρει πως θα μπλέξει, τα ξέρει όλα χαρτί και καλαμάρι. Πηγαίνει, όμως – γιατί δε γίνεται αλλιώς! Νομίζουμε, σκέφτεται από μέσα του: «Το παρακάνανε». Ήρεμος πια και αέρινος, με το τσιγάρο στο στόμα σαν σε βόλτα, ανεβαίνει στην τούρκικη σημαία.

Τον σκοτώσανε. Εν ψυχρώ. Μα, περισσότερο τους σκότωσε ο ήρωας, παρά που αυτοί σκοτώσανε τον ήρωα.

Ωραία, κιόλας, τους γύρισε την πλάτη, κι έφυγε πια το παληκάρι, όπως ακριβώς το θέλησε.

Σολωμός Σολωμού, αρκεί να θέλεις.

 

 

Την 14η Αυγούστου 2019 συμπληρώθηκαν 23 έτη από την ενσυνείδητη θυσία του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κώστας Παναγόπουλος – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων