05/12/2019 05/12/2019 Χριστιανάρτς ονομάζεται στην ποντιακή διάλεκτο ο Δεκέμβριος επειδή κατά τη διάρκειά του γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, ενώ είναι και ο Σαρανταήμερον καθώς περιλαμβάνει τις 40 ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων. Δύο πολύ χαρακτηριστικές είναι οι εξής: Ο Χριστιανάρτς φέρ’ κρύον, να σαν π’ έχ’ τον βίον (ο Δεκέμβριος φέρνει κρύο, ευτυχισμένος είναι εκείνος που έχει πολλά...
05 Δεκεμβρίου, 2019 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2019 - 15:09

Στον Πόντο: Ο Δεκέμβριος και οι παροιμίες του

Διαδώστε:
Στον Πόντο: Ο Δεκέμβριος και οι παροιμίες του

Χριστιανάρτς ονομάζεται στην ποντιακή διάλεκτο ο Δεκέμβριος επειδή κατά τη διάρκειά του γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, ενώ είναι και ο Σαρανταήμερον καθώς περιλαμβάνει τις 40 ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων.

Δύο πολύ χαρακτηριστικές είναι οι εξής: Ο Χριστιανάρτς φέρ’ κρύον, να σαν π’ έχ’ τον βίον (ο Δεκέμβριος φέρνει κρύο, ευτυχισμένος είναι εκείνος που έχει πολλά αγαθά) και Έρθεν κι ο Χριστουγεννάτες με τα χόνα ασπρογενιάτες (ασπρογένης).

Να σημειωθεί ότι οι Πόντιοι την αρχή του μήνα τη λένε το στάμαν τοι’ μηνός ή το έμπαν τοι’ μηνός. Τα μέσα του μήνα είναι το μέσαγμαν τοι’ μηνός και το τέλος του το έβγαν τοι’ μηνός.

Πηγή: pontos-news/ με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων