09/06/2020 09/06/2020 Στις 7 Ιουνίου 1929 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος λαμβάνει δεύτερη συνεχόμενη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ναύαρχο Κουντουριώτη, μετά την ανάγκη ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτή την κυβέρνηση –η οποία ορκίστηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο, μετά την εκλογή του Αλέξανδρου Ζαΐμη στην Προεδρία της Δημοκρατίας–, υπήρξαν αλλαγές υπουργείων και προσθήκες θέσεων...
09 Ιουνίου, 2020 - 14:59
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2020 - 14:07

Το παράπονο των Ποντίων προς τον Βενιζέλο

Διαδώστε:
Το παράπονο των Ποντίων προς τον Βενιζέλο

Στις 7 Ιουνίου 1929 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος λαμβάνει δεύτερη συνεχόμενη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ναύαρχο Κουντουριώτη, μετά την ανάγκη ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτή την κυβέρνηση –η οποία ορκίστηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο, μετά την εκλογή του Αλέξανδρου Ζαΐμη στην Προεδρία της Δημοκρατίας–, υπήρξαν αλλαγές υπουργείων και προσθήκες θέσεων και προσώπων.

Μόλις δύο μέρες μετά, στις 9 Ιουνίου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλαβε μια χειρόγραφη επιστολή από Πόντιους βουλευτές, η οποία σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Σε αυτή την επιστολή εκφράζεται η πικρία και το παράπονο καθώς, όπως τονίζεται, στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν εκπροσωπείται ο ποντιακός λαός, και βρίσκεται «σε θέση μειονεκτική» σε αντίθεση με άλλους γηγενείς και πρόσφυγες. Αν και σημειώνεται ότι δεν τίθεται θέμα «χωριστικής φυλετικής τάσης», οι Πόντιοι βουλευτές στην επιστολή τους αναφέρουν ότι γίνονται δέκτες δύο ερωτημάτων: μήπως δεν υπάρχει κάποιος άξιος για την κυβέρνηση ανάμεσά τους, ή μήπως βρίσκονται σε δυσμένεια από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Πηγή: pontos-news.gr
Φωτογραφία: Μουσείο Μπενάκη, αρχείο Ελευθέριου Βενιζέλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων