03/06/2019 03/06/2019 Με δεδομένη την ισχυρή παρουσία του αξώτικου στοιχείου στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και πέρα των άλλων η σχέση αυτή εκφράζεται και στο θρησκευτικό συναίσθημα . Έτσι παρατηρούμε σε δύο μεγάλους ναούς της Νάξου , στη Παναγία την Απεραθίτισσα και τη Παναγία τη Φιλοτίτισσα αναθήματα από Απεραθίτες και Φιλοτίτες που ζούσαν πλέον στα Βουρλά ....
03 Ιουνίου, 2019 - 9:08
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2019 - 9:09

Βουρλιώτικα αναθήματα στη Νάξο

Διαδώστε:
Βουρλιώτικα αναθήματα στη Νάξο

Με δεδομένη την ισχυρή παρουσία του αξώτικου στοιχείου στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και πέρα των άλλων η σχέση αυτή εκφράζεται και στο θρησκευτικό συναίσθημα . Έτσι παρατηρούμε σε δύο μεγάλους ναούς της Νάξου , στη Παναγία την Απεραθίτισσα και τη Παναγία τη Φιλοτίτισσα αναθήματα από Απεραθίτες και Φιλοτίτες που ζούσαν πλέον στα Βουρλά . Σίγουρα υπήρχαν ή υπάρχουν τέτοια αναθήματα και σε άλλους ναούς της Νάξου .

Ποιο συγκεκριμένα στην Παναγία την Απεραθίτισσα είναι δύο :
1.Η εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέως της οποίας η επαργύρωση έγινε ‘’στα 1882 , στις 22 Μαρτίου με συνδρομή των ξενιτεμένων Απεραθιτών στα Βουρλά της Μικράς Ασίας’’ όπως γράφει η επιγραφή της .

Παναγία Απεραθίτισσα

2.Το ασημένιο πολυκάντηλο με τους δύο δράκους στη μέση περίπου του ναού που φέρει την επιγραφή ‘’οι συνδρομηται ούτοι ευβρίσκονται εις την Μικράν Ασίαν των Βουρλών και τα αφιερώνουν εις το χωρίο Απεράθου εις την Παναγία 1873 Μαρτίου 25 ‘’ . Χαρακτηριστικό αυτού του αφιερώματος είναι τα εργαλείο που κρέμεται στο κέντρο , η αξίνα και το ‘’τσατάλι’’ , τα εργαλεία των αμπελουργών από τα Βουρλά .

Στη Παναγία τη Φιλοτίτισσα υπάρχουν επίσης δύο αναθήματα .

1.Ένας μεγάλος πολυέλαιος
2.Ένα πολυκάντηλο παρόμοιο με της Απειράνθου από το οποίο επίσης κρέμονται τα δύο εργαλεία των αμπελουργών από τα Βουρλά , η αξίνα και το ‘’τσατάλι’’ . Υπάρχει πιθανότητα τα δύο πολυκάντηλα Απειράνθου και Φιλοτίου να έχουν κατασκευασθεί από το ίδιο εργαστήριο της Σμύρνης .

Παναγία Απεραθίτισσα

Οι φωτογραφίες από τα αναθήματα της Παναγίας της Φιλοτίτισσας είναι του Φώτη Καραλή προέδρου της Ενώσεως Βουρλιωτών Μικράς Ασίας και μεγάλου αγωνιστή προκειμένου να μη σβήσει η ιστορική μνήμη της ιστορικής πόλης των Βουρλών της Μικράς Ασίας .

 

πηγή:https://orinosaxotis.blogspot.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων