18/01/2022 18/01/2022 Στην αγάπη και στην ειρήνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του ιδίου και του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κατά τη διάρκεια της τοποτηρητείας του στάθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, στο κήρυγμά του, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας σήμερα.  Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία επί τη...
18 Ιανουαρίου, 2022 - 18:35
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2022 - 18:36

Ιερόθεος από Αμφιλοχία: «Στην Εκκλησία υπάρχει ιεραρχία – Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει»

Διαδώστε:
Ιερόθεος από Αμφιλοχία: «Στην Εκκλησία υπάρχει ιεραρχία – Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει»

Στην αγάπη και στην ειρήνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του ιδίου και του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κατά τη διάρκεια της τοποτηρητείας του στάθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, στο κήρυγμά του, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας σήμερα. 

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου Αμφιλοχίας, και στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων εστίασε στα ζητήματα της ιεραρχικότητας στην Εκκλησία, στέλνοντας μήνυμα στους κληρικούς που εξακολουθούν να διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Μάλιστα έκανε γνωστό πως, όπως φαίνεται, η τοποτηρητεία του θα διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζε: «Θα είμαι περισσότερους μήνες στην αγαπητή και γνωστή μου Αιτωλοακαρνανία για να βοηθήσω να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στον τόπο και καλή συνέχεια με την εκλογή καλού νέου Μητροπολίτη».

Βασικά σημεία του κηρύγματος:

2:34:00

«Μου αρέσει πάρα πολύ να συζητώ και με ετεροδόξους και με αθέους και με αναρχικούς. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει μία αναζήτηση όταν σε ρωτά. Εμείς το εκλαμβάνουμε ως επιθετικότητα. Δεν είναι πάντα επιθετικός. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χώρο. Πώς θα ξεφύγουμε από τη σχετικοκρατία και από την απολυτότητα και το φανατισμό;»

2:37:00

«Να ακούμε την εκκλησία. Η εκκλησία εργάζεται συνοδικά. Υπάρχει ιεραρχικότητα. Όπως για παράδειγμα στη Βουλή υπάρχει πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων, πρωθυπουργός, βουλευτές. Όλοι έχουν από μία ψήφο αλλά άλλος είναι ο ρόλος τους. Όπως και στην περιφέρεια και στο δήμο υπάρχει ιεράρχηση. Συνέρχεται το συμβούλιο να συζητήσει, στο Δήμο, στην Εκκλησία. Υπάρχει ιεράρχηση. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Δεν μπορεί να βγαίνει ένας Μητροπολίτης και να λέει δεν ακούω την Σύνοδο. Η Σύνοδος συνέρχεται, και η διαρκής σύνοδος και η ιεραρχία της Εκκλησίας, 82 ιερείς μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και αποφασίζουν. Πολλές φορές ομόφωνα. Αν υπάρχει ομοφωνία οι μειοψηφούντες υπακούν. Αυτό είναι το εκκλησιαστικό πολίτευμα και αυτή είναι η Δημοκρατία. Το ίδιο γίνεται και μέσα στις Μητροπόλεις. Επομένως μόνο με την υπακοή στην Εκκλησία και στα συνοδικά όργανά της αποφεύγουμε τα δύο άκρα, σχετικοκρατία και απολυτότητα-φανατισμό.

Το μέσο δρόμο να ακολουθούμε. Αυτό δείχνει λογικότητα, εκκλησιαστικότητα, Πνεύμα Θεού και εκκλησιαστική ζωή».

3:01:00

«27 χρόνια είμαι στη Ναύπακτο. Και ως μαθητής στο Αγρίνιο και ως συνοικίσας με τον Άγιο Καλλίνικο, μου έλεγε πολλά πράγματα. Γνωρίζω τα πάντα για την Αιτωλοακαρνανία. Ξέρω τα πάντα. Περισσότερα από όσα γνωρίζετε εσείς. Τις νοοτροπίες και τις διαιρέσεις που υπήρχαν. Εδώ έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Ως μαθητής και Μητροπολίτης είμαι από τους 13 αρχαιότερους στην Ελλάδα. Αυτά που γνωρίζω με βοηθούν στο έργο μου. Να ευχηθείτε το διάστημα που θα είμαι τοποτηρητής να το περάσουμε με αγάπη και ειρήνη, χωρίς εντάσεις. Δε μου αρέσουν οι εντάσεις. Στην αρχή περίμενα ότι θα είναι 1-2 μήνες τοποτηρητεία. Φαίνεται ότι μάλλον θα αργήσει. Θα είμαι περισσότερους μήνες στην αγαπητή και γνωστή μου Αιτωλοακαρνανία για να βοηθήσω να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στον τόπο και καλή συνέχεια με την εκλογή καλού νέου Μητροπολίτη».

Πηγή: www.agriniopress.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων