26/09/2023 26/09/2023 Το χωριό Φυτείες Ξηρομέρου επισκέφθηκε το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. “Όσοι τηρούν με αγάπη τις εντολές του Θεού είναι οι πιο μακρόθυμοι, οι πιο πολυεύσπλαχνοι, οι πιο φιλάνθρωποι. Όσοι, όμως,...
26 Σεπτεμβρίου, 2023 - 14:48
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2023 - 14:52

Ο Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Φυτείες

Διαδώστε:
Ο Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Φυτείες

Το χωριό Φυτείες Ξηρομέρου επισκέφθηκε το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

“Όσοι τηρούν με αγάπη τις εντολές του Θεού είναι οι πιο μακρόθυμοι, οι πιο πολυεύσπλαχνοι, οι πιο φιλάνθρωποι. Όσοι, όμως, τηρούν τις εντολές του Θεού χωρίς αγάπη, γίνονται σκληροί και αυστηροί με τους ανθρώπους. Γίνονται επικριτές των ανθρώπων”, είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.

Συγκεκριμένα, κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αφού εξήγησε, γιατί ο Άγιος Ιωάννης ονομάζεται ηγαπημένος μαθητής του Χριστού και ευαγγελιστής της αγάπης, ερμηνεύοντας τη στάση του κατά τον Μυστικό Δείπνο και τη Σταύρωση του Χριστού, αναφέρθηκε σε τρία αποσπάσματα από την Α’ Καθολική του Επιστολή, που αναγνώσθηκαν στην ακολουθία του Εσπερινού και περιέχουν την λέξη «αγάπη», που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη ζωή και τη θεολογική σκέψη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Γράφει, ότι ο Θεός «αγάπη εστί». Ο Θεός είναι αγάπη. Δεν γράφει ότι ο Θεός έχει αγάπη ή δείχνει αγάπη, αλλά ότι ο Θεός είναι αγάπη. Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, ότι «αν ενωθούμε με τον Θεό, τότε την αγάπη που είναι ο Θεός θα μπορέσουμε και εμείς να την βιώσουμε. Με άλλα λόγια, η αγάπη δεν είναι ένα συναίσθημα, μία ψυχολογική κατάσταση. Η αγάπη είναι η ένωση με τον Θεό.  Εάν θέλει κανείς να βιώσει την αυθεντική, τη γνήσια, την ανόθευτη μορφή της αγάπης, θα πρέπει να συνάψει σχέση κοινωνίας και ένωσης με τον Θεό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, η αγάπη είναι εκείνη που συνδέει τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Επομένως, όποιος ενώνεται με τον Ιησού Χριστό ενώνεται και με τα άλλα δύο πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.

«Πολλές φορές διερωτώμεθα ποιά μπορεί να είναι η σχέση μας με τον Θεό; Πώς μπορούμε να φέρουμε το Θεό στη ζωή μας; Η απάντηση είναι η αγάπη. Όχι η υποταγή, ο φόβος, η ενοχή, η αναγκαστικότητα, η ιδιοτέλεια. Μόνον η αγάπη. Όποιος αγαπήσει τον Θεό θα μείνει μαζί του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας, ότι: «ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπογραμμίζει μια μοναδική θεολογική καινοτομία. Δεν μπορείτε να φτάσετε στο Θεό απευθείας τονίζει, αλλά μέσα από τον συνάνθρωπό σας. Στα άλλα θρησκεύματα ο Θεός είναι αμετακίνητος. Σε εμάς ο Θεός κινείται αγαπητικά προς τον άνθρωπο και ο άνθρωπος προς τον Θεό. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση. Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αν αγαπάτε τον Θεό, λέει ο Άγιος Ιωάννης, πρέπει πρώτα να αγαπήσετε τον συνάνθρωπό σας. Τότε θα αποδείξετε, ότι η αγάπη σας προς τον Θεό είναι αληθινή».

Πιστεύουμε, ότι προσευχόμενοι προς τον Θεό ή τηρώντας μόνο τις εντολές Του, μπορούμε να φτάσουμε προς Εκείνον. Όταν όμως απομονώσουμε τον πνευματικό μας αγώνα από την αγάπη και από την τήρηση των εντολών, ομοιάζουμε με όσους εργάζονται σε καταναγκαστικά έργα. Δεν έχουν καμία χαρά για την πρόοδο των εργασιών. Εργάζονται σε ένα έργο που δεν θα χαρούν ποτέ την ολοκλήρωση του. Όταν έχουμε αγάπη τότε οι εντολές του Θεού δεν είναι βαριές, αλλά είναι πανάλαφρες, γιατί όταν αγαπώ αυτόν που μου δίνει τις εντολές, αγαπώ και τις εντολές του. Αποκτώ μία εσωτερική πληρότητα μέσα από την τήρηση των εντολών του.

Για αυτό, όσοι τηρούν με αγάπη τις εντολές του Θεού είναι οι πιο μακρόθυμοι, οι πιο πολυεύσπλαχνοι, οι πιο φιλάνθρωποι. Όσοι, όμως, τηρούν τις εντολές του Θεού χωρίς αγάπη, γίνονται σκληροί και αυστηροί με τους ανθρώπους. Γίνονται επικριτές των ανθρώπων.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του τόνισε ότι: «Ο Θεός είναι αγάπη και μας καλεί να τον αγαπήσουμε. Κινείται πάντοτε αγαπητικά προς εμάς. Θέτει όμως μία προϋπόθεση. Να αγαπήσουμε με την ίδια αγάπη και τον αδελφό μας, τον οποιονδήποτε αδελφό μας. Τότε η αγάπη μας προς τον Θεό θα είναι πεπληρωμένη και αν έχουμε αυτή την αγάπη, τότε οι εντολές Του θα εφαρμόζονται στη ζωή μας και αυτή η εφαρμογή θα φέρνει τον Θεό πλησιέστερα σε μας και ταυτόχρονα το θέλημά Του στη ζωή μας θα είναι η μόνιμη πηγή της αναγέννησης και η αιτία της σωτηρίας μας».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων