20/11/2018 20/11/2018 Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Αργολίδα εορτάζονται με ιδιαίτερο τρόπο καθώς η εορτή συμπίπτει με την έναρξη της συγκομιδής των φημισμένων πορτοκαλιών του  Αργολικού κάμπου και έτσι η Παναγία στο Άργος γίνεται Πορτοκαλούσα, προστάτιδα, αποδέκτης των χρυσών καρπών της Αργολικής γης. Η ιστορική μονή της Παναγίας τη Κατακεκρυμένης βρίσκεται κάτω από το κάστρο του Άργους...
20 Νοεμβρίου, 2018 - 22:47

Αργολίδα: Τα πορτοκάλια της Παναγίας και η εορτή των Εισοδίων

Διαδώστε:
Αργολίδα: Τα πορτοκάλια της Παναγίας και η εορτή των Εισοδίων

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Αργολίδα εορτάζονται με ιδιαίτερο τρόπο καθώς η εορτή συμπίπτει με την έναρξη της συγκομιδής των φημισμένων πορτοκαλιών του  Αργολικού κάμπου και έτσι η Παναγία στο Άργος γίνεται Πορτοκαλούσα, προστάτιδα, αποδέκτης των χρυσών καρπών της Αργολικής γης.

Η ιστορική μονή της Παναγίας τη Κατακεκρυμένης βρίσκεται κάτω από το κάστρο του Άργους Λάρισα . Ονομάζεται Κατακεκρυμμένη εξ’ αιτίας της παλαιάς εικόνας της Παναγίας που βρέθηκε κατά την προφορική παράδοση στη σπηλιά ακριβώς κάτω από το ναό, χώρος, ο οποίος μέχρι σήμερα καλείται «Εύρεση».

Επίσης ονομάζεται και Πορτοκαλούσα λόγω ενός παλαιού εθίμου, κατά το οποίο οι Αργείοι έριχναν πορτοκάλια στα νεόνυμφα ζευγάρια που επισκέπτονταν τη μονή κατά την πανήγυρή της στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).

Υπό την εποπτεία των αυτάδελφων ιερομονάχων πατέρων Ιωσήφ και Μακαρίου, που με προσωπική φροντίδα και μεράκι κάνουν τα μέγιστα, ένα μοναστήρι μέσα στην πόλη, καταφύγιο ψυχών και λαϊκής λατρείας, ανοικτό, ζωντανό, δυναμικό με όραμα και έργο στην πράξη.Η μορφή της παλιάς μονής μας είναι άγνωστη γιατί καταστράφηκε από εχθρούς, πυρκαγιές, πυροτεχνήματα, με τελευταίο τον γερμανικό βομβαρδισμό την Κυριακή του Θωμά του 1941. Υπήρξε άλλοτε ανδρώα άλλοτε γυναικεία μέχρι το 1856, χρησίμευσε ως οχυρό, σχολείο αλληλοδιδακτικής, ορφανοτροφείο, ιερατική σχολή, νομισματοκοπείο και τέλος ως ενοριακός ναός.

Οι φωτογραφίες από την παραμονής της γιορτής μας δίνουν μια μικρή ιδέα του χώρου και της δυναμικής του, της αβίαστης επιβίωσης, της αδιάλειπτης πραγματικής λατρείας της γυναίκας – μητέρας, της Παναγίας Πορτοκαλούσας. Ισχυρές ανθρώπινες παρουσίες, τάματα και αφιερώματα κάθε είδους, καταθέσεις ψυχής, αναζήτηση κοινωνίας και αγάπης, αναθήματα στολίσματα με μια κλάρα πορτοκαλιάς.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων