16/09/2021 16/09/2021 Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας-Πίστεως –Ελπίδος Και Αγάπης στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε εορταστικός εσπερινός Ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσοστόμου Μιχαλόπουλου και του Αρχιμανδρίτη και εφημερίου του Ναού π. Χρυσοστόμου Παπουλέση. Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της...
16 Σεπτεμβρίου, 2021 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2021 - 21:48

Πανηγύρισε ο Ιστορικός Ναός στον ψαρομαχαλά Ναυπλίου

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Ιστορικός Ναός στον ψαρομαχαλά Ναυπλίου

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας-Πίστεως –Ελπίδος Και Αγάπης στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε εορταστικός εσπερινός Ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσοστόμου Μιχαλόπουλου και του Αρχιμανδρίτη και εφημερίου του Ναού π. Χρυσοστόμου Παπουλέση.

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης. Βρίσκεται στην συνοικία Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου.

Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως.

Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια.

Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.

O λεγόμενος Ψαρομαχαλάς, δηλαδή η συνοικία των ψαράδων, είναι από τις πιο παλιές και γραφικές συνοικίες της πόλης και εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας, πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων