29/06/2022 29/06/2022 Δύο είναι τα ιδιαίτερα σημεία όπου εορτάζεται ο Απόστολος Παύλος από χθες το απόγευμα στον Νομό Αργολίδος. Το πρώτο είναι στο χωριό Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα στο πανέμορφο εκκλησάκι του οικισμού της Αγίας Παρασκευής (Τσέλο), όπου τίμησαν τον προστάτη τους Απόστολο Παύλο οι Αστυνομικοί της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Αργολίδας. Εκεί, χθες, Τρίτη, 28...
29 Ιουνίου, 2022 - 8:29

Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στην Αργολίδα

Διαδώστε:
Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στην Αργολίδα

Δύο είναι τα ιδιαίτερα σημεία όπου εορτάζεται ο Απόστολος Παύλος από χθες το απόγευμα στον Νομό Αργολίδος. Το πρώτο είναι στο χωριό Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα στο πανέμορφο εκκλησάκι του οικισμού της Αγίας Παρασκευής (Τσέλο), όπου τίμησαν τον προστάτη τους Απόστολο Παύλο οι Αστυνομικοί της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Αργολίδας.

Εκεί, χθες, Τρίτη, 28 Ιουνίου, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός. Στον εορτασμό παρέστη ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο δήμαρχος Επιδαύρου Τ. Χρόνης, ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Γαβρήλος, ο πρόεδρος του συνδέσμου αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Μ. Μαντάς κα.

Επίσης, όπως ήταν φυσικό το παρόν έδωσαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Αργολίδας, Αθανάσιος Κατσιγιάννης και σχεδόν όλα τα μέλη και οι οικογένειες αυτών.

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα από την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Αργολίδας σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του προστάτη της.

Το δεύτερο σημείο είναι το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στη συνοικία Ψαρομαχαλά, κάτω από την Ακροναυπλία. Εκεί, χθες το απόγευμα τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα ο πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμών των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Τον εσπερινό τέλεσε ο Ιερέας του ενοριακού ναού Παναγίας Ναυπλίου, π. Διονύσιος Ταμπάκης. Μετά το πέρας αυτού, ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής εικόνας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Στη σημερινή πλατεία του Ψαρομαχαλά, στο Ναύπλιο, υπήρχε το πρώτο νοσοκομείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, κληροδότημα του Φλωρεντινού Δούκα των Αθηνών, Nέριου Aτσαγιόλι.

Το νοσοκομείο είχε μακραίωνη λειτουργία, με μικρά διαλείμματα, από το 1394 έως και το τέλος της δεκαετίας του 1940, οπότε και γκρεμίστηκε. Μοναδικό ίχνος του σημαντικού αυτού νοσοκομείου αποτελεί το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, το οποίο είχε ανεγερθεί από τους Ενετούς και βρισκόταν αρχικά εντός του περιβόλου του νοσοκομείου.

Στην αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια και τη Φραγκοκρατία το Ναύπλιο ήταν περιορισμένο πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας, στα τουρκικά Ιτς Καλέ (εσωτερικό κάστρο). Είναι ένας βράχος ύψους 45 μέτρων στην άκρη της σημερινής πόλης και στην είσοδο του κόλπου, που τον περιτριγυρίζει η θάλασσα.

Προς το τέλος της Φραγκοκρατίας ο φλωρεντινός Άρχων του Δουκάτου των Αθηνών και επικυρίαρχος Ναυπλίου και Άργους, Nerio Acciajoli, σύμμαχος των Ενετών, άφησε με διαθήκη του στην Κόρινθο, το 1394, όλη την περιουσία του, για να ιδρυθεί νοσοκομείο των πτωχών στο Ναύπλιο.

Αναφέρει σχετικά ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης στο μνημειώδες έργο του Η Ναυπλία (1898) τα εξής: «Το νυν σωζόμενον Δημοτικόν Νοσοκομείον παρά τους βορειδυτικούς πρόποδες της Ακροναυπλίας και εγγύς του προμαχώνος των Πέντε Αδελφών, όπερ ανεκαίνισε ο πρώτος της Ελλάδος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, είναι πιθανώς αυτό τούτο το αναλώμασιν του Νερίου Ακκιαγιόλη ιδρυθέν, όπερ διετήρησαν οι Ενετοί εν λειτουργία κατά τας δύο περιόδους της υπ’ αυτών κατοχής του Ναυπλίου, ιδρύσανε μάλιστα εντός του περιβόλου του Νοσοκομείου και τον σωζόμενον ναΐσκον.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων