24/06/2019 24/06/2019 Με κάθε μεγαλοπρέπεια έγινε σήμερα η υποδοχή της ιεράς εικόνος Παναγίας Βηματαρίσσης  από το Άγιο Όρος  στη Μητρόπολη Αργολίδος. Η υποδοχή έγινε από τον μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, ενώ ακολούθησε  λιτανευτική πομπή και άφιξη στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Εργατικών κατοικιών Ναυπλίου. Μετά την υποδοχή της Ιερής εικόνας ακολούθησε  εσπερινός και ομιλία από τον  Μητροπολίτη Αργολίδος ...
24 Ιουνίου, 2019 - 20:45

Η Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Βηματάρισσας» στους βιοπαλαιστές του Ναυπλίου

Διαδώστε:
Η Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Βηματάρισσας» στους βιοπαλαιστές του Ναυπλίου

Με κάθε μεγαλοπρέπεια έγινε σήμερα η υποδοχή της ιεράς εικόνος Παναγίας Βηματαρίσσης  από το Άγιο Όρος  στη Μητρόπολη Αργολίδος. Η υποδοχή έγινε από τον μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, ενώ ακολούθησε  λιτανευτική πομπή και άφιξη στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Εργατικών κατοικιών Ναυπλίου. Μετά την υποδοχή της Ιερής εικόνας ακολούθησε  εσπερινός και ομιλία από τον  Μητροπολίτη Αργολίδος  Νεκτάριο για την ζωή των μοναχών στο Άγιο Όρος.  Η ιερά εικόνα  της «Παναγίας Βηματαρίσσης» βρίσκεται στην  ιερά μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους  και θα παραμείνει στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Ναύπλιο από 24 έως  30  Ιουνίου 2019. Η Ιερά εικόνα της Παναγίας ήταν δώρο του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού στη Μονή. Στο επώνυμο τον επιφανούς δωρητή οφείλεται ἡ δεύτερη επωνυμία της, «Κομνηνή». Είναι γεγονός ότι για τούς Κουτλουμουσιανούς Πατέρες  υπήρξε  ένας  απλός λόγος, για τον οποίο  ἡ Παναγία του  Κομνηνού  επονομάστηκε «Βηματάρισσα»:, επειδή  είναι τοποθετημένη στο άγιο Βήμα, πίσω από το  ιερό  Θυσιαστήριο.

Στο ναό Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Ο εφημέριος του ναού π. Βασίλειος Γκολέμης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο για την άδεια που έδωσε να μεταφερθεί η Ιερά εικόνα της Παναγίας από το Άγιο Όρος στο Ναύπλιο, καθώς και τους πατέρες που μετέφεραν την θαυματουργή εικόνα.

Η Μονή Κουτλουμουσίου είναι Ελληνική κοινοβιακή Μονή του Αγίου Όρους, 6η κατά ιεραρχική τάξη. Φέρεται επίσης και με το όνομα Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το καθολικό της, το οποίο είναι θεμελιωμένο πάνω σε κορμούς δέντρων εξαιτίας της αστάθειας του εδάφους και είναι μολυβδοσκέπαστο. Κατ΄ αρχήν ήταν κοινοβιακή, τον 14ο αιώνα κατέστη ιδιόρρυθμος μετά από πίεση του ηγεμόνα της Ουγγροβλαχίας, και επανήλθε στον κοινοβιακό χαρακτήρα το 1856, με ομόφωνη απόφαση των πατέρων.

Ιδρύθηκε επί Αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού περί τη λήξη του ΙΑ’ αιώνα. Το δε όνομα δόθηκε από τον σελτζουκικής καταγωγής Κουτλουμούς (που έκτισε ή αφιέρωσε ή διέμεινε). Το 1287 παραχωρήθηκε στη μονή η ερειπωμένη μονή Σταυρονικήτα. Στις αρχές του 14ου αιώνα επλήγη σοβαρά από τους Καταλανούς. Στην συνέχεια επί ηγουμενίας Χαρίτωνος του Ιμβρίου και με την συμπαράσταση ηγεμόνων των Βαλκανίων γνωρίζει μεγάλη ακμή. Στο τέλος του ίδιου αιώνα με Πατριαρχικό σιγίλλιο η μονή ανακηρύσσεται σε Πατριαρχική και σταυροπηγιακή.

Στις αρχές του 15ου αιώνα γίνεται προσάρτηση της παρακείμενης ιστορικής μονής του Αλυπίου. Μεγάλες δοκιμασίες περνά η μονή όταν καταστρέφονται από πυρκαγιές τμήματά της στα τέλη του 18ου, 19ου αλλά και 20ου αιώνα. Με διάφορες όμως ενισχύσεις ανασυγκροτήθηκε. Αλλά και εκτός Αγίου Όρους έχει αρκετά μετόχια. Η βιβλιοθήκη της μονής έχει περίπου 756 χειρόγραφα και 4000 παλαίτυπα.

Η μονή Κουτλουμουσίου έχει δέκα παρεκκλήσια. Μέσα στη μονή βρίσκονται σε διάφορα σημεία της επτά από αυτά. Στο Καθολικό αριστερά της Λιτής είναι το παρεκκλήσι της «φοβεράς προστασίας» που κτίστηκε το 1733. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα η Παναγία η Φοβερά Προστασία. Στο ηγουμενείο είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Ναταλίας που είναι αγιογραφημένο. Κόσμημα είναι επίσης η ανακαινισμένη παλαιά τράπεζα της Μονής, που έχει εξαιρετικά αγιογραφηθεί από τους αδελφούς, με την τεχνική της Κρητικής Σχολής, αλλά με πρωτότυπες συνθέσεις και σύγχρονα θεματικά στοιχεία.

Έξω από την Μονή Κουτλουμουσίου υπάρχει το παλαιό κοιμητήριο με το ναό των Αρχαγγέλων του 17ου αιώνα και το νεότερο του Αγίου Νικολάου του 1711 μαζί με κτίσμα που αποτελεί και Κάθισμα της μονής.

Στη Μονή αυτή υπάγεται και η «Σκήτη του Κουτλουμουσίου» που φέρει το όνομα Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος, μισή ώρα απόσταση πεζή από την κυρίαρχη μονή, ακολουθώντας ένα εξαιρετικού κάλλους μονοπάτι. Το Κυριακό της σκήτης είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Στην περιοχή της Μονής βρίσκεται και το κελί της Παναγούδας, όπου ασκήτεψε επί μακρόν έως το θάνατο του ο Όσιος Παϊσιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων